Numirea lui Alexandru Stănescu la ANRE a fost neconstituțională. Decizia Curții Constituționale

Data:

spot_img

Numirea lui Alexandru Stănescu (fratele lui Paul Stănescu – secretarului general al PSD) în funcţia de membru în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este neconstituţională, potrivit unei decizii pronunțate miercuri de Curtea Constituţională a României.

„În cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis sesizarea de neconstituţionalitate şi a constatat că Hotărârea Parlamentului nr.49/2021 privind numirea unui membru în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvaţi România, este neconstituţională”, se arată într-un comunicat al CCR.

Alexandru Stănescu a fost propus de PSD ca membru în Comitetul de reglementare al ANRE, de unde a plecat, prin demisie, pe 3 martie.

Comunicatul CCR

I. În ședința din data de 16 martie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale prevederile art.II alin.(6) din Legea nr.130/2015 pentru completarea Legii nr.567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea și al personalului care funcționează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.408 din data de 10 iunie 2015, cu următorul cuprins: „Prevederile prezentei legi nu se aplică persoanelor care beneficiază de pensie de serviciu în temeiul hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile sau, după caz, al hotărârilor judecătorești definitive.”
II. În aceeași ședință, Curtea Constituțională:
– în cadrul controlului regulamentelor Parlamentului, cu privire la sesizările formulate de Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România din Camera Deputaților și, respectiv, de Grupul parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor din Camera Deputaților, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a decis următoarele:
1. Admite sesizările de neconstituționalitate și constată că dispozițiile art.246 alin.(1) lit.i) și sintagma ”ale deputaților sau ale angajaților săi” cuprinsă în art. 246 alin.(1) lit.j) din Regulamentul Camerei Deputaților, astfel cum a fost modificat
și completat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr.8/2022 privind modificarea şi completarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, sunt neconstituționale.
2. Respinge sesizările de neconstituționalitate formulate și constată că dispozițiile art.158, art.2451 și art.246 alin.(1) lit.g), h) și j), cu excepția sintagmei ”ale deputaților sau ale angajaților săi” din Regulamentul Camerei Deputaților astfel cum a fost modificat și completat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr.8/2022, precum și Hotărârea Camerei Deputaților nr.8/2022 în ansamblul său, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
– în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a admis sesizarea de neconstituționalitate și a constatat că Hotărârea Parlamentului nr.49/2021 privind numirea unui membru în Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, sesizare formulată de Grupul parlamentar al Partidului Uniunea Salvați România este neconstituțională.
III. Cu privire la sesizarea de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea art.6 alin.(9) din Legea educației fizice și sportului nr.69/2000, formulată de Guvernul României, Curtea Constituțională a amânat pronunțarea pentru data de 6 aprilie 2022.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Asasinarea fiicei lui Dughin: a ajuns războiul până în preajma districtelor de lux ale Moscovei?

Fiica lui Alexander Dughin, supranumit și „creierul lui Putin",...

Familia de doctori care controlează 85% din piața dializei din Iași: 8 milioane de euro/an

Dinastia Covic. Mama Maria, fiul Adrian, fiica Cristina și...

Cât de aproape este Germania de recesiune?

Tot mai multe date indică faptul că Germania se...

Doina Jela: „Ce mi-au revelat dosarele despre Monica Lovinescu? Multe, dar mai ales suferința”

Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat, răscolitorul volum...