O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea presei plătite de partide cu bani de la bugetul de stat este pusă sub semnul întrebării, într-o analiză Deutsche Welle, de către George Arun.
Marea parte a presei nu e liberă nu pentru că ar fi cenzurată de politicieni, așa cum a fost mai ales în primul deceniu postdecembrist, ci mai ales pentru că e plătită de partide pentru propagandă cu bani de la buget.
Istoria libertății presei postdecembriste e scrisă și răscrisă, luată la pachet cu istoria instituțiilor fundamentale ale statului.
Ridicarea MCV a favorizat corupția
În septembrie anul trecut, Comisia Europeană a închis oficial mecanismul de cooperare și verificare (MCV) pentru România și Bulgaria, după 16 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
Asta după ce, în iulie 2023, Raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept arăta că România nu a făcut nici un progres, printre altele, în consolidarea guvernanței și independența editorială a mass-media.
Ridicarea mecanismului de cooperare și verificare (MCV) nu numai că nu a condus la consolidarea statului de drept, dar a favorizat proliferarea corupției, a dus la îmblânzirea Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Aceasta a mai dus la prescripția infracțiunilor din „nebăgarea de seamă“ a procurorilor, la creșterea ingerinței partidelor în politica editorială a marii majorități a mass-media prin finanțarea marilor trusturi de presă cu bani de la buget.
Libertatea presei a fost încălcată, arată un Raport al Departamentului de Stat al SUA
Am scăpat de mecanismul de cooperare și verificare (MCV), dar nu și de alte organisme internaționale de avertizare a autorităților privind încălcările flagrante ale imperativelor statului de drept.
Raportul anual pe 2023 al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului arată limpede că autoritățile s-au culcat pe o ureche după ridicarea mecanismului de cooperare și verificare (MCV).
Un capitol aparte privește încălcarea libertății presei, în care este menționat și cazul Emiliei Șercan, care a dezvăluit că a fost amenințată și supusă unor tentative de șantaj după ce a publicat o investigație în care arăta că fostul premier Nicolae Ciucă a plagiat în teza sa de doctorat.
Se știe că dosarul plagiatului se află și acum în instanță.
Marea parte a presei de azi nu e liberă nu pentru că ar fi cenzurată de politicieni, așa cum a fost manipulată în chip grosolan în primul deceniu postdecembrist iar ulterior prin metode mai sofisticate, ci mai ales pentru că e plătită de partide pentru propagandă cu bani de la buget.
Continuarea în Deutsche Welle
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: pixabay.com / 652234