O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa | Deutsche Welle 

Data:

spot_img

O altfel de cenzură: propaganda, partidele și presa. Credibilitatea presei plătite de partide cu bani de la bugetul de stat este pusă sub semnul întrebării, într-o analiză Deutsche Welle, de către George Arun.

Marea parte a presei nu e liberă nu pentru că ar fi cenzurată de politicieni, așa cum a fost mai ales în primul deceniu postdecembrist, ci mai ales pentru că e plătită de partide pentru propagandă cu bani de la buget.

Istoria libertății presei postdecembriste e scrisă și răscrisă, luată la pachet cu istoria instituțiilor fundamentale ale statului.

Ridicarea MCV a favorizat corupția

În septembrie anul trecut, Comisia Europeană a închis oficial mecanismul de cooperare și verificare (MCV) pentru România și Bulgaria, după 16 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Citește și O judecătoare a amânat 44 de procese într-o zi pe „marja de apreciere recunoscută statelor”. Anchetată de Inspecția Judiciară

Asta după ce, în iulie 2023, Raportul anual al Comisiei Europene privind statul de drept arăta că România nu a făcut nici un progres, printre altele, în consolidarea guvernanței și independența editorială a mass-media. 

Ridicarea mecanismului de cooperare și verificare (MCV) nu numai că nu a condus la consolidarea statului de drept, dar a favorizat proliferarea corupției, a dus la îmblânzirea Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Aceasta a mai dus la prescripția infracțiunilor din „nebăgarea de seamă“ a procurorilor, la creșterea ingerinței partidelor în politica editorială a marii majorități a mass-media prin finanțarea marilor trusturi de presă cu bani de la buget.

Libertatea presei a fost încălcată, arată un Raport al Departamentului de Stat al SUA

Am scăpat de mecanismul de cooperare și verificare (MCV), dar nu și de alte organisme internaționale de avertizare a autorităților privind încălcările flagrante ale imperativelor statului de drept.

Raportul anual pe 2023 al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului arată limpede că autoritățile s-au culcat pe o ureche după ridicarea mecanismului de cooperare și verificare (MCV).

Citește și Hărțuirea jurnaliștilor români, criticată de Departamentul de Stat al SUA. Cazul Boroș-PRESShub

Un capitol aparte privește încălcarea libertății presei, în care este menționat și cazul Emiliei Șercan, care a dezvăluit că a fost amenințată și supusă unor tentative de șantaj după ce a publicat o investigație în care arăta că fostul premier Nicolae Ciucă a plagiat în teza sa de doctorat.

Se știe că dosarul plagiatului se află și acum în instanță.

Marea parte a presei de azi nu e liberă nu pentru că ar fi cenzurată de politicieni, așa cum a fost manipulată în chip grosolan în primul deceniu postdecembrist iar ulterior prin metode mai sofisticate, ci mai ales pentru că e plătită de partide pentru propagandă cu bani de la buget. 

Continuarea în Deutsche Welle

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Foto: pixabay.com / 652234

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministrul Educației, apel la candidatul coaliției: „România are nevoie de o nouă revoluție a bunului simț și unității”

Ministrul Educației, Daniel David, apel la candidatul coaliției: „România...

Indonezia: între dictatura lui Suharto, Islam și BRICS+

În timp ce Nordul global (nord-atlantic) se gândește la...