O altfel de cooperativă. De energie. Cum câștigi din surse verzi

Data:

spot_img

Cooperativa de Energie este prima comunitate din România care furnizează energie 100% curată, din surse regenerabile. Comunitatea este deschisă: oricine se poate abona la ei printr-un proces cât se poate de simplu.

Sursele clasice trebuie înlocuite. Repede

Țările membre în Uniunea Europeană și-au asumat ca până în anul 2030 vor reduce emisiile de carbon cu peste 50%, iar în 2050 trebuie să atingă neutralitate climatică.

Una dintre industriile care produce o parte importantă de emisii este cea energetică. Prin urmare, sursele clasice trebuie înlocuite, iar cea mai la îndemână soluție este energia verde.

Citește și: EXCLUSIV Un absolvent al Academiei SRI, cu funcții prin 6 ministere, a devenit secretar general al Cancelariei lui Ciolacu

Ca să fii unul dintre cei care folosește această variantă, prin intermediul Cooperativei de Energiei, trebuie doar să completeze un formular, să atașeze câteva documente, iar trecerea la noul furnizor se face automat, după cum explică Bogdan Stroe, președintele Consiliului Administrativ al organizației.

Oricine se poate muta la noi ca furnizor de electricitate și nu este nevoie să fie nimic modificat în sistem. Cei interesați pot merge la noi pe site și să completeze un formular online și să atașeze câteva acte: copii după actul de identitate și locul de consum și în 10 zile sau 2 săptămâni sunteți transferat automat și veți primi facturi de la Cooperativă”.

Citește și: VIDEO Tânărul băut care a pus Poliția vrânceană pe jar, oprit cu focuri de armă după o urmărire ca-n filme, scăpat de instanță de arest

Mod inedit de luare a deciziilor

Cooperativele de Energie sunt un model de afacere în care mai mulți oameni se implică pentru a realiza diverse proiecte mai ample care au ca scop reducerea emisiilor de carbon și implicarea consumatorilor în acest proces.

Deși în vestul Europei funcționează încă din anii 80, Cooperativa din România a luat naștere în urmă cu puțin timp, în anul 2019.

Ce este deosebit la acest tip de organizație este modul în care se iau deciziile.

„Cooperativa a fost fondată cu ajutorul unor experți din Spania și noi urmăm modelul lor de organizare. Asta înseamnă că suntem mai mulți oameni care ne asociem și investim în energia regenerabilă.

Diferența față de un SRL este modul în care se iau deciziile. Avem părți sociale cu capital investit de fiecare membru și în funcție de capital, ai participare proporțională la profit, însă decizile se iau prin votul egal al tuturor membrilor, indiferent de investiție”, spune Bogdan Stroe.

Și asociațiile de proprietari pot pune panouri fotovoltaice

Cei de la Cooperativă își doresc să-i determine pe consumatori să se implice în această tranziție către o piață energetică verde.

Astfel, organizația are mai multe proiecte, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și cu autoritățile locale, pentru a-i face pe oameni să se asocieze și să-și dezvolte propriile proiecte prin care să genereze energie curată.

„La nivelul Uniunii, există o organizație care cuprinde multe Cooperative și noi suntem parteneri cu ei în diverse proiecte prin care încercăm să-i învățăm și pe alți oameni să facă același lucru ca noi.

Adică, la nivel local, să facă proiecte de producție. Dacă o asociație de proprietari dintr-un bloc se organizează, își poate monta panouri fotovoltaice pe bloc și este suficient să contribuie 20 sau 30 de oameni să facă un proiect.

Noi vrem să facem parcuri fotovoltaice ceva mai mari, dar îi încurajăm pe oameni să facă orice fel de proiect.

Avem proiecte în care colaborăm cu autoritățile locale ca să generăm colaborări cu locuitorii din zonele respective ca să facă proiecte împreună.

Vrem să generăm parteneriate în România prin care să-i învățăm pe oameni cum să coopereze cu autoritățile și invers”.

Schimbările climatice, o realitate acceptată

Țările Uniunii Europene s-au angajat ca până în anul 2050 să devină neutre din punct de vedere climatic. Acest lucru înseamnă reducerea emisiilor pe cât mai mult posibil și creșterea absorbției de carbon.

Un pas important în cadrul acestui proces este chiar tranziția către o energie verde prin înlocuirea combustibililor fosili cu forme mai curate.

Cei de la Cooperativa de Energie spun că pentru a realiza această tranziție trebuie să se implice fiecare persoană din societate, dar că este nevoie să existe și o finanțare care să vină în sprijinul oamenilor.

„Din ce în ce mai multă lume începe să știe despre schimbările climatice, dar și despre tranziția energetică pe care trebuie să o facem.

În comunitatea științifică există un consens al acestor idei.

Cercetători din întreaga lume, pornind de la modelele climatice existente, spun că până în 2050 trebuie să ajungem la emisii de gaze cu efect de seră net zero ca să oprim aceste schimbări pe care deja le resimțim.

Efortul trebuie să făcut de toată societatea, nu ajunge să fie luată o decizie undeva într-un laborator de cercetători sau de politicieni.

Ideea este să convingem pe toată lumea că trebuie să facem acest pas, această tranziție energetică.

Nu ajunge doar să vorbim despre ea, ci să o facem efectiv și ca să o facem, trebuie să investim în direcția asta. Asta este ceea ce facem noi, investim pentru a materializa tranziția energetică”.

Ce poți face tu pentru Planetă. Și pentru tine

Bogdan Stroe spune că fiecare țară ar trebui să investească 2% din PIB pentru ca tranziția să fie realizată până în 2050. Însă aceste investiții pot să fie făcute de oricine, nu neapărat de stat.

„Sunt calcule făcute despre cât trebuie investit în direcția asta și sunt calcule care zic că este suficient, ca la nivel mondial, să fie investit 2% din PIB ca să realizăm tranziția în timp util, până în 2050.

Diferența este că investiția în oprirea schimbărilor climatice o poate face oricine, nu doar statul. În armată investește doar statul, nu putem să ne facem o armată privată, dar în tranziția climatică putem să investim toți.

O parte o face statul, o parte o face UE, o parte o fac companiile și o parte o poate face fiecare cetățean în parte”.

Președintele Consiliului Administrativ al Cooperativei explică cum se poate implica fiecare cetățean ca să sprijine această schimbare.

„Poți să-ți pui panouri fotovoltaice pe casa ta și atunci ai investit deja în direcția asta, produci și consumi o energie curată, reduci emisiile.

Orice alegere pe care o faci, orice cumperi, poate să fie ceva prietenos cu mediul sau mai puțin prietenos cu mediul.

Dacă îți cumperi o mașină nouă acum, poți să-ți iei una electrică, e mai prietenoasă cu mediul. Pe termen lung, pe ciclul de viață al unei mașini electrice, vei produce mai puține emisii și gaze cu efect de seră”.

Bogdan Stroe spune că investiția în panourile fotovoltaice este una benefică, atât pentru orice cetățean, cât și pentru companii, din mai multe puncte de vedere, precum producția proprie de energie și costurile reduse.

„Dacă ai panouri fotovoltaice la tine pe casă, 30 de ani produc electricitate. Cât timp este soare afară, ai cel puțin o parte din consum asigurată din propria producție.

Ai făcut o dată investiția, iar costurile de mentenanță nu sunt mari și ai producție de energie. Ba mai mult, este o energie curată.

Are printre cele mai mici emisii de dioxid, de la fabricarea panourilor, dar dintre sursele de energie disponibile, este printre cele mai curate.

Din punct de vedere economic, astăzi dacă vrei să faci un proiect de producție de energie, energia fotovoltaică este cea mai ieftină sursă de energie electrică prin care poți să dezvolți un proiect astăzi”.

Plata pentru energie verde, lunar

În acest moment, cei de la Cooperativa de Energie sunt doar furnizori de energie, însă își propun ca într-un timp cât mai scurt să devină și producători.

Organizația a achiziționat în urmă cu doi ani o companie de furnizare de electricitate, iar acum vor să dezvolte și un parc de panouri fotovoltaice.

„Noi ne concentrăm pe producția de energie, scopul nostru este să devenim producători de energie curată și să facem proiecte în care mai mulți oameni să contribuie cu capital, punem acest capital împreună și facem proiecte mai mari.

Ca istoric, acesta este scopul nostru, încă n-am ajuns acolo. Ce am făcut deja, a fost că în 2021 am achiziționat o companie de furnizare pe piața de electricitate.

Acum cumpărăm energie de la parcuri fotovoltaice sau de la prosumatori. Cumpărăm energie curată de la clienții noștri producători sau prosumatori, iar acea energie merge către consumatori”.

Cooperativa oferă însă avantaje și prosumatorilor cu care au contract. În acest moment, cele mai multe companii de furnizare oferă bani celor care produc energie după aproximativ doi ani. Însă Cooperativa face plata surplusului în fiecare lună.

„Acesta este un alt avantaj pe care prosumatorii îl au de la noi. Majoritatea furnizorilor oferă banii în urma unui calcul pe care-l fac în timp și abia după 2 ani se plătește efectiv surplusul de producție.

Noi plătim surplusul lunar. Clienții noștri prosumatori, în fiecare lună dacă au surplus de producție, primesc banii. Facem un calcul financiar și le plătim”.

Se poate mai bine

Bogdan Stroe consideră că potențialul României de a produce energie electrică prin ajutorul panourilor fotovoltaice nu este valorificat la nivel maxim. Acesta spune că în țara noastră acestea ar putea fi instalate aproape oriunde.

„În România astăzi avem capacități instalate de energie solară de 1,4 GW, Ungaria care este o țară de 2 ori mai mică ca și suprafață și are o capacitate de 4 GW. Polonia are peste 10 GW, Grecia peste 5 GW.

Este un potențial foarte mare în această zonă și se va investi foarte mult, noi suntem unii dintre acești investitori. România este o țară cu potențial fotovoltaic foarte mare, se știe câte zile pe an este este soare, sunt zone cu potențial foarte mare.

Cu excepția zonelor montane, oriunde în România, în special în sudul țării, dar și în estul și vestul potențialul este foarte mare. Trebuie doar să-l valorificăm”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
2 COMENTARII
  1. Mda… Acum doi ani ati cumparat un furnizor de energie electrica deja existent… Vindeau, saracii, 4000 MWh/luna. I-ati preluat voi si ce-au construit prostii aia „clasici” in aproape 10 ani, ati distrus voi in mai putin de doi ani. Cat mai vindeti acum – 100 MWh/luna, adica de 40 de ori mai putin? Iar predecesorii vostri administratori au dat pe toata lumea afara (pe cei care n-au fugit singuri, cand s-au lamurit cu cine au de-a face), ca mai erau niste bani de ciordit si n-aveau nevoie de martori in cunostinta de cauza…
    N-aveti voi, actualii administratori, nicio vina, dar, sa fim sinceri – cum arata cifrele? Sunteti macar pe zero, vanzand 100 MWh/luna, sau traiti in continuare din rezervele pe care le-ati mostenit la achizitia de-acum doi ani?

  2. Atentie , COOPERATIVA DE ENERGIE https://cooperativadeenergie.ro/ , au un site de prezentare de natura sa te atraga sa devii prosumator la ei , dar ulterior modifica conditiile contractuale dupa interesul lor , respectiv schimba pretul energiei injectate in retea ( exemplu personal 1 MWh injectat in retea in luna august – 10 RON ) ; in prezent am renuntat la contract si acum nu vor sa achite ….aproximativ 1000 RON !!! Daaa , institutiile statului roman sunt neputincioase ! Va trebui sa ma adresez instantei de judecata pentru recuperarea sumelor ! Aviz amatorilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...