O apropiată a oligarhului fugar Plahotniuc, numită șefa ICR la Chișinău. Scrisoare deschisă către Maia Sandu

Data:

spot_img

Politiciana și istorica Monica Babuc, din Republica Moldova, a devenit oficial, miercuri, 29 martie, șefa Institutului Cultural Român (ICR) din Chișinău, în urma unui vot favorabil, primit în ședința comisiilor pentru cultură și politică externă din Senat.

Monica Babuc este susținută de PSD și a fost o loială a lui Vlad Plahotniuc, oligarhul fugar care a controlat practic Republica Moldova timp de aproape un deceniu, dar și pro-rusului Iurie Roșca. Ea a fost ministrul Culturii în guvernul controlat de Plahotniuc din umbră, iar după fuga acestuia din țară din cauza dosarelor penale a fost președintă interimară a Partidului Democrat, fondat de Plahotniuc.

Citește și MAE reziliază contractul de închiriere, de 6.500 de lire pe lună, pentru locuința directoarei ICR Londra

Pe aceste considerente, Mai mulți scriitori din România au semnat o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu în care îți exprimă sprijinul pentru orientarea R. Moldova înspre integrarea în Uniunea Europeană. Totodată, semnatarii scrisorii se arată îngrijorați de „intervențiile unor actori politici români ale căror gesturi alimentează sentimente anti-europene și pro-ruse”:

Stimată Doamnă Președintă Maia Sandu,

Subsemnații, cetățeni români interesați deopotrivă de destinul României și al Republicii Moldova, ținem să vă asigurăm că suntem alături de Dumneavoastră în efortul de a orienta Republica Moldova înspre integrarea în Uniunea Europeană.

Destinul european comun este singura variantă benefică de dezvoltare pentru țările noastre. Știm din propria noastră istorie recentă cât de dificilă este orientarea eficientă a țării înspre integrarea europeană. Războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina nu face decât să complice și mai mult situația.

Sunt cu atât mai evidente și mai îngrijorătoare semnele acutizării războiului hibrid prin care Rusia încearcă să saboteze integrarea țărilor noastre în UE. Vectorii de influență ai Rusiei sunt mai vocali decât oricând, deopotrivă în România și în Republica Moldova.

Ni se par inadmisibile intervențiile unor actori politici din România ale căror gesturi, în acest context atât de tensionat, pot cataliza reacții pro-ruse și anti-europene. Ne limităm la două exemple recente, vizibile în spațiul public din Republica Moldova și România deopotrivă”. Scrisoare integral[ poate fi citită AICI.

Unde este Plahotniuc

La moment, nu se cunoaşte cu certitudine unde se află Vladimir Plahotniuc. Anterior, prezenţa sa a fost identificată în SUA şi Turcia şi se vehiculează că ar fi fost văzut şi în România.Procuratura Generală a Republicii Moldova a înaintat demersuri de extrădare al lui Plahotniuc către SUA, Turcia, Cipru şi Arabia Saudită.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după retragerea PDM de la guvernare. În octombrie 2019, Procuratura Generală a anunţat că pe numele oligarhului au fost întocmite două dosare penale şi a fost dat în urmărire generală. În 2020, pe numele lui Plahotniuc au fost înaintate învinuri noi privind implicarea sa în frauda bancară.

Sursa foto – Vitalie Cojocari

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Mai aproape de UE, dar tot cu tizicul în sobe | Reportaj Deutsche Welle

Deși Moldova avansează rapid spre integrarea în Uniunea Europeană,...

Republica Moldova și-a modificat Constituția. Integrarea în UE a devenit obiectiv strategic

Republica Moldova a adoptat integrarea în Uniunea Europeană ca...