O asociație a judecătorilor reclamă inacțiunea suspectă în cazul Bogdan Mateescu

Data:

spot_img

O asociație a judecătorilor reclamă inacțiunea suspectă în cazul Bogdan Mateescu. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România acuză lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a Inspecției Judiciare și a parchetelor, cu privire la materialele de presă care l-au avut în prim plan pe judecătorul Bogdan Mateescu, președintele tribunalului Vălcea.

Asociația arată că această tăcere suspect a instituțiilor din sistemul judiciar „este inadmisibilă într-un stat de drept”.

„Statul român a pretins, în fața partenerilor din Uniunea Europeană, că noile legi ale justiției pun bazele modernizării sistemului judiciar şi, de asemenea, a statutului magistraţilor şi Consiliului Superior al Magistraturii, fiind anunțat ca un demers prin care justiţia din România se aliniază la valorile şi principiile justiţiei europene şi își consolidează independenţa.

Citește și: Judecătorul Bogdan Mateescu a sesizat Inspecția Judiciară în cazul acuzațiilor legate de intervenții în favoarea tatălui său

Cu toate acestea, aspectele ieșite din comun, prezentate neîncetat de presă în ultimele zile, referitoare la integritatea unui judecător, fost preşedinte al CSM, actual președinte de tribunal, nu au atras nicio reacție din partea Consiliului sau a Inspecției Judiciare, în raport de propriile competențe, lăsând publicului impresia că fie legile justiției sunt ineficiente, iar instituțiile judiciare nu funcționează, fie activitatea lor este selective”, arată asociați aîntr-un comunicat.

Semnatarii mai atrag atenția că „lipsa oricărei reacții este de natură a submina încrederea publicului în corpul judiciar, încredere fundamentală pentru a menţine independenţa justiţiei”.

Refuză să se autosesizeze

Magistrații din Forumul Judecătorilor mai arată că instituţiile competente, adică Parchetul și Inspecţia Judiciară au obligaţia de a se autosesiza şi a stabili dacă s-a săvârşit sau nu vreo faptă penală/disciplinară, tocmai pentru a clarifica situaţia prezentată în presă, în caz contrar putându-se acredita ideea că unii magistraţi beneficiază de impunitate, „ceea ce ar diminua şi mai drastic încrederea publicului în independenţa şi credibilitatea sistemului judiciar”.

Potrivit Principiilor de la Bangalore privind conduita judiciară, „integritatea este esenţială pentru îndeplinirea adecvată a funcţiei judiciare.

Judecătorul trebuie să se asigure că în ochii unui observator rezonabil conduita sa este ireproşabilă. Atitudinea şi conduita unui judecător trebuie să reafirme încrederea publicului în integritatea corpului judiciar.

Bunele maniere şi respectarea lor în mod vizibil sunt esenţiale în îndeplinirea tuturor activităţilor desfăşurate de către judecător.

Judecătorul nu va permite ca relaţiile sale de familie, sociale sau alte asemenea să influenţeze în mod neadecvat conduita şi deciziile sale ca judecător.

Judecătorul nu va utiliza şi nici nu va permite utilizarea prestigiului funcţiei sale pentru a rezolva interesele sale private, interesele personale ale membrilor familiei sale sau ale altor persoane, şi nici nu va lăsa impresia sau nu va permite altora să lase impresia că ar exista persoane într-o poziţie specială, capabile să îl influenţeze într-un mod necorespunzător în îndeplinirea atribuţiilor sale.

Judecătorul nu va folosi şi nici nu va dezvălui informaţii confidenţiale obţinute de el în această calitate în vreun scop care nu are legătură cu îndatoririle sale profesionale.”

Citește și: Cum împarte judecătorul Mateescu posturi plătite cu 6.000 de lei/lună, în instanța pe care o conduce

S-a reclamat singur

Conform unor surse judiciare, pe rolul Inspecției Judiciare este deschisă o acțiune care-l vizează pe Mateescu, dar acesta a fost inițiată nu prin autosesizarea instituției, ci a fost depusă chiar de Mateescu.

Tehnica este simplă. Dacă IJ îi dă câștig de cauză nu mai are cine să conteste decizia în instanță.

În urmă cu o săptămână, Antena 3 a prezentat o înregistrare audio în care cel care a fost în cărți pentru a prelua funcția de ministru al Justiției, Bogdan Mateescu, a făcut o propunere unei funcționare din primăria Băile Govora să se transfere la Tribunalul Vâlcea, pe un salariu de 6.000 de lei.

Funcționara respectivă l-a reclamat pe tatăl judecătorului, Mihai Mateescu, primarul orașului Băile Govora. Acesta s-ar fi împroprietărit ilegal, de la sine putere, cu un teren de 250 metri pătrați situat în parcul orașului.

Dosarul a fost preluat de Parchetul General.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cum ar vota românii la prezidențiale. Sondaj Avangarde

Cum ar vota românii la prezidențiale. Dacă alegerile ar...

Biserica Sfântul Mihail din Cluj, un exemplu de restaurare premiat la nivel european. Ce beneficii a adus restaurarea

Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca se află printre câștigătorii...