O comisie cercetează cauzele incendiului care a distrus 500 de hectare de păşune şi şase gospodării din Maramureș

Data:

spot_img

O comisie cercetează cauzele incendiului care a distrus 500 de hectare de păşune şi şase gospodării din Maramureș. Sunt luate în calcul mai multe ipoteze, anuță șeful ISU Maramureș, Marian Pițiș, într-o conferință de presă.

„Am numit o comisie de cercetare a cauzei incendiului, a împrejurărilor. Evenimentul este în curs de cercetare. Vom fi sprijiniţi şi de cadrele IJP Maramureş. Nu ne putem exprima până la finalizarea anchetei. Cauza şi împrejurările sunt în curs de stabilire (…). Nu putem merge cu idei preconcepute, dar luăm în calcul mai multe ipoteze în funcţie de informaţiile date, de informaţiile care le avem până în momentul de faţă, dar şi cele care le vom culege pe parcurs”, a precizat Marian Piţiş, citat de Agerpres.

Incendiul de vegetaţie uscată a izbucnit în după amiaza zilei de sâmbătă şi a fost lichidat duminică, afectând localitățile Lăpuşel, Arieşul de Pădure şi Coltău. Ministerul Apărării Naţionale a trimis şi o aeronavă Spartan în sprijinul celor aproape 300 de pompieri şi voluntari aflaţi în teren.

Citește și: Statele Unite au început să blocheze site-uri false care răspândesc propagandă rusă

Mai multe incendii au fost semnalate de oameni prin apeluri la 112

În săptămâna 2-8 septembrie au fost foarte multe apeluri care au semnalat incendii, iar în câteva situaţii a fost nevoie de autorul piloţilor Aeroclubului Baia Mare pentru a localiza şi verifica situaţia la sol, având în vedere aria de întindere a focul.

„În ultima perioadă, sfârşitul de săptămână şi zilele trecute, au fost foarte multe apeluri. În foarte multe situaţii a necesitat intervenţia ISU Maramureş, a serviciilor voluntare (…). Au fost incendii care puteau pune în pericol viaţa, sănătatea şi locuinţele oamenilor. Imediat după incendiul pe raza celor trei localităţi, a doua zi, a avut loc un incendiu într-o livadă în comuna Ardusat, la o distanţă relativ foarte mică faţă de locuinţele cetăţenilor. Undeva la 200 de metri. Am fost alertaţi de către Aeroclubul Baia Mare care a survolat în zonă (…), ne-au sprijinit în partea de recunoaştere la mai multe incendii de pe raza mai multor comune. Am solicitat sprijinul lor în identificarea unui potenţial incendiu, de fapt, o alarmă falsă pe ruta Cavnic- Strâmbu Băiuţ- Pasul Rotunda (din Munţii Gutâi – n.r.)”, a mai spus Marian Piţiş.

Citește și: Plan în trei etape al Ucrainei pentru a domina războiul dronelor | Aktual24

De cele mai multe ori cauzele incendiilor rămân necunoscute

Şeful ISU Maramureş a punctat că în multe cazuri cauzele incendiilor rămân necunoscute, însă primează neglijenţa oamenilor, pe lângă producerea fenomenului de autoaprindere determinat de temperaturile caniculare, informează Agerpres.

„Cauzele sunt diverse. Fiecare eveniment, fiecare incendiu trebuie analizat de la caz la caz. Sigur e şi neglijenţa umană. Dau foc în scopuri de igenizare a terenurilor. Aici avem o greutate (…) în identificarea autorilor. Aruncă la întâmplare sau neglijenţă o ţigară s-au fac un foc de recreere, grătare sau picnic în locuri neamenajate. Influenţează foarte mult şi canicula cu care ne-am confruntat în ultima perioadă, gradul ridicat de uscăciune, cantitatea mare de materiale combustibile, uşor inflamabile, vegetaţie uscată care în anumite condiţii aduce şi autoaprinderi” a spus Marian Piţiş.

El a reamintit că pe toată durata verii au avut loc campanii de sensibilizare a opiniei publice din mediul rural în a respecta normele elementare de producerea a incendiilor, cu sprijinul primăriilor şi preoţilor din unele sate şi comune.

Citește și: Ce lipsește din cartea lui Ciucă?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Facebook / Instituția Prefectului – Județul Maramures)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Roxana Mînzatu este vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru „oameni, competenţă şi pregătire”

Roxana Mînzatu este vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabilă...

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”? Precizările ISJ Iași | Ziarul de Iași

De ce refuză părinții să semneze „Contractul educațional”, deși...