O comisie din CSM nu vrea eliminarea abaterii disciplinare pentru nerespectarea deciziilor CCR

Data:

spot_img

Comisia Legislație și cooperare interinstituțională din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ la o propunere de eliminare a literei ș) a articolului 99 din legea privind statutul magistraților care prevede deschiderea unui dosar disciplinar pentru un magistrat care nu respectă o decizie a Curții Constituționale (CCR).

„Constituie abatere disciplinară (…) nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii”, este articolul disputat.

În ședința de astăzi, „comisia a decis transmiterea lucrării la Plen, în vederea avizării, cu opinia majoritară în sensul exprimării unui aviz negativ în ceea ce privește propunerea de abrogare a dispozițiilor art.99 lit. Ș din legea nr. 303/2004, fiind necesară, dimpotrivă, completarea textului de lege cu ipoteza nerespectării deciziilor Curții de Justiție a Uniunii Europene”, se arată în minuta ședinței.

Acest punct de vedere nu a fost unanim, „fiind exprimată și opinia minoritară, în sensul exprimării unui aviz pozitiv, fără observații”, se mai arată în document.

Cine face parte din Comisie

Comisia din CSM a fost prezidată de Bogdan Mateescu, președinte interimar al CSM. Componența acesteia este formată din judecătorii Simona Camelia Marcu, Marian Budă, Andrea Chiș, Lia Savonea, Nicoleta Țînț, procurorii Codruț Olaru și Florin Deac, precum și de Romeu Chelariu, reprezentantul societății civile în CSM.

Invitat din partea Ministerului Justiției a fost Dragoș Panaitescu, director adjunct al Direcției elaborare acte normative. „CJUE nu emite decizii, ci numai hotărâri și ordonanțe motivate. Se vede că e grea cartea la CSM. Partea proastă e că aceste persoane fac parte și din comisiile de desemnare a judecătorilor la CJUE”, ne-a declarat un magistrat.

Avizul negativ al Comisei din CSM vine după ce Inspecția Judiciară (IJ) a deschis mai multe dosare disciplinare unor judecători care au decis că dreptul Uniunii Europene este superior celui național și au ignorat deciziile Curții Constituționale care stabileau contrariu. Actualul CSM are mandat până în ianuarie anul viitor.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...

Marian Vanghelie, trimis în judecată de DNA pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Economat

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat vineri trimiterea în...

Ministerul Justiției vrea decontarea școlilor private pentru odraslele magistraților de legătură în UE

Ministerul Justiției condus de Alina Gorghiu lucrează la completarea...