O elevă de 16 ani din Iași a obținut trei medalii la Olimpiada Internațională de Științele Pământului, desfășurată în Beijing. Anemona a reușit să acumuleze o cantitate mare de cunoștințe în biologie, fizică, chimie și geografie și se mândrește cu trei medalii: aur, argint și bronz.
Anemona Maria Luchian are 16 ani și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național din Iași. De la Olimpiada Internațională de Științele Pământului (IESO) s-a întors cu medalie de aur pe echipe la secțiunea ESP (Earth System Project), medalie de argint pe echipe la secțiunea ITFI (International Team Field Investigation) și medalie de bronz pentru concursul individual.
- „Sunt foarte mândră de această performanță! Sunt mândră că am reprezentat România la această olimpiadă și că m-am întors acasă cu trei medalii!”, a transmis Anemona.
Citește și: De ce nu se grăbește România să dea Patriot Ucrainei?
Tânăra de 16 ani s-a pregătit intens la patru materii
Anemona a explicat pentru „Ziarul de Iași” că faza internațională a acestei olimpiade nu presupune aceeași materie ca cea din programa școlară, accentul fiind pus pe geologie, hidrologie, astronomie și meteorologie.
„Am învățat de pe tratate și cursuri în limba engleză, pentru a mă obișnui cu termenii și cuvintele specifice. Am avut multă pregătire, atât cu profesorii mei, cât și la universitățile din Iași și București. Din clasa a V-a particip la olimpiadele de matematică, fizică, chimie, iar pregătirea și experiența de la acestea m-au ajutat foarte mult”, a declarat Anemona Luchian.
Olimpiada constă în două probe obligatorii individuale, cea scrisă și cea practică. La proba scrisă, candidații au de rezolvat diverse exerciții, în timp ce la proba practică sunt duși pe teren pentru a observa diverse locuri, precum secțiuni stratigrafice sau un sit fosilifer. Eleva de la Colegiul Național din Iași a optat și pentru alte două probe obționale – ESP (Earth System Project) și ITFI (International Team Field Investigation). La ESP a realizat o cercetare științifică pe tema habitabilității planetelor, iar la ITFI am făcut un studiu și o cercetare pe teren a chimismului apei unui lac de lângă Beijing, Yanqi Lake.
Elevii au avut oportunitatea de a observa cum lucrează oamenii de știință din alte țări
„Sunt atâtea abilități noi pe care a trebuit să mi le cultiv, întrucât la probele practice nu am stat pur și simplu într-un laborator. Am mers pe teren, ne-am cățărat, am dat cu ciocanul. E o diversitate a abilităților pe care trebuie să le avem pentru a putea excela. Este foarte diferită de alte olimpiade, întrucât înveți multe lucruri noi despre natură. Acum aș putea să mă duc undeva, să mă uit prin jur și să îmi dau seama ce s-a întâmplat în urmă cu milioane de ani. Este un sentiment satisfăcător să poți citi istoria locului”, a precizat Anemona Maria Luchian.
Un plus al acestei olimpiade este reprezentat de probele de echipă, unde elevii au oportunitatea de a observa cum lucrează oamenii de știință în diferite țări.
„Este o olimpiadă interdisciplinară și trebuie să combini foarte multe abilități din alte domenii. La probele de echipe internaționale este o ocazie foarte bună de a afla cum realizează oamenii de știință aceste cercetări, pentru că în viața reală nu trebuie doar să știi să rezolvi niște probleme sau teste, trebuie să știi să colaborezi cu alți oameni și să poți face o echipă bună, pentru a putea avea rezultate de succes”, a completat tănâra.
Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro
Citește și: România sancționează Rusia, oligarhii își văd de afaceri
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Ziarul de Iași)