O Europă mai înțeleaptă, mai verde, mai digitală pe bani mai puțini

Data:

Cu puțin timp înainte de a se decide bugetul UE pentru 2021-2027 înalți responsabili ai Comisiei Europene fac tururi prin regiuni a căror dezvoltare depinde cert de fondurile europene pe care vor fi capabile să le atragă. La Timișoara a venit pentru două zile, la invitația Agenției de Dezvoltare Vest, directoarea DG Regio, Vittoria Alliata di Villafranca, pentru a se întâlni cu cetățenii, cu oamenii de afaceri, cu primarii zonei vestice și pentru a participa la cel mai important eveniment de inovare-cercetare, INNOMATCH, la care au luat parte peste 200 de experți în inovare, consultanți, specialiști, antreprenori.

Întâlnirea organizată de ADR Vest în colaborare cu Universitatea de Vest a fost un dialog consistent cu profesioniști și studenți despre nevoi și șanse. Cu toate că regiunea este considerată printre cele mai dezvoltate, totuși domana Alliata din Villafranca a colectat multe solicitări locale, dar și idei. Cele 1279 miliarde de Euro proiectate ca buget al UE pentru perioada următoare ar trebui să acopere priorități ca infrastructura pentru inovare și digitizare pentru toate țările UE, investițiile în energia regenerabilă și în conectivitate – căi ferate, căi navigabile, autostrăzi etc.-, asistența pentru o Europă socială și pentru zonele rămase în urmă. Brexit obligă fiecare stat membru să crească contribuțiile la bugetul comun cu o treime, ceea ce nu e puțin.

„În România în general se simte o nevoie imensă pentru simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor UE. Avem un program care începe în sfârșit la nivel central, plecând de la București, și eu vreau să văd simplificări majore, pași concreți în acest proces, pentru că altfel nu va fi posibil să fie folosite bine aceste fonduri care sunt disponibile, cu toată această birocrație și procedurile care există”, a subliniat doamna Alliata di Villafranca, la observațiile interlocutorilor care au spus că adeseori e prea complicat să accezi la banii europeni.

La discuții a luat parte și Gabriel Friptu, director adjunct în Ministerul Fondurilor Europene, care a asigurat că rolul ADR-urilor va crește în următorul exercițiu bugetar, fondurile fiind alocate într-o formulă simplificată, mai accesibilă pentru cetățeni.

„Decizia e în faza finală de aprobare și de rafinare. Sperăm că cel târziu până la sfârșitul anului va fi aprobată în Guvern noua formulă, noua arhitectură de alocare a fondurilor și noile programe pe care România și le va asuma începând cu 2021-2027. Propunerea la care se lucrează este cu Autorități de Management regionale pe Programul Operațional Regional. După calculele mele, eu cred ca se va putea obține o creșterea a productivității prin acest transfer la nivel regional de cel puțin 40% față de ce există acum. Ca timing, cred că se va reduce cel puțin la un sfert timpul de procesare. Eu cred ca asta ar simplifica o mare parte din proceduri, în cazul în care noi vom deveni Autoritate de Management. Evident, mai sunt probleme de legislație națională care trebuie corectate și cred că actualul proces de simplificare, care se va încheia la finalul acestui an cu un raport consistent și cu măsuri foarte clare de simplificare, va fi folosit ca bază de pornire pentru următorul ciclu”, a precizat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Pentru că nu doar conectarea, ci și comunicarea este importantă în înțelegerea mecanismelor de atragere a fondurilor europene, DG Regio va continua să aloce bani pentru proiecte media, fiindcă jurnaliștii pot să scrie acele povești care fac atrăgătoare procedurile și mecanismele adesea tehnice și aride. Și banii alocați ministerului de resort pentru comunicare pot fi mai adcvat investiți pentru popularizarea apelurilor și condițiilor de reușită a proiectelor.

Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul:

- Publicitate -spot_imgspot_img

Azi

Mai multe articole similare
Similare

Zelenski somează Rusia să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie / Noi explozii în Crimeea

Cel puţin patru explozii s-au produs joi seară într-o...

O instituție a statului a contestat decizia suspendării sesizărilor privind plagiatul lui Ciucă. Dar a refuzat să facă publică acțiunea

Ministerul Educației, prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior,...

VIDEO Afganistan: Copii vânduţi pentru adopţie, exploatare sexuală sau îndoctrinare

Copii vânduţi contra echivalentului a câteva sute de euro...