O fundație tânără a ajutat județul Vâlcea să treacă mai ușor prin pandemie: 100.000 lei au ajuns la medicii din linia întâi

Data:

spot_img

În anul 2017 se puneau deja bazele unei fundații comunitare în județul Vâlcea. Conceptul era unul occidental, împrumutat din cultura solidarității americane, iar șansele ca el să fie rapid interiorizat de comunitatea locală erau, totuși, destul de mici. Dar a venit pandemia și spitalele aveau nevoie, cel puțin în primele luni ale crizei sanitare, de materiale de protecție pentru medici.

Și atunci, comunitatea locală din județ, inspirată de principiile acelei fundații comunitare foarte tinere, a început să se implice și să ajute.

Astfel, când s-a tras linie, s-a constatat strângerea unei sume de 100.000 de lei. Bani proveniți de la donatori locali în integralitate și cheltuiți pentru nevoile spitalelor din județul Vâlcea. Așa s-a auzit pentru prima dată despre Fundația Comunitară Vâlcea, care a devenit, în timp, un pilon de încredere la nivel local.

Construcția

În urmă cu doi ani, un call al Asociației de Relații Comunitare a implicat mai multe persoane din județul Vâlcea, care au decis că ar putea să-și unească forțele și resursele pentru a construe o fundație comunitară acolo.

Lucrurile au decurs destul de lin, din punctul acesta de vedere, pentru că oamenii implicați și-au calculat rapid șansele de a reuși o astfel de construcție și au decis să se alieze pentru a inspira, până la urmă, comunitatea locală.

Am depus o scrisoare de intenție pentru a face o fundație de acest fel în județ și după câteva zile ne-au sunat cei de la ART și ne-au zis că încă două grupuri de inițiativă au aplicat pentru a face o fundație la Vâlcea și ne-au recomandat să ne unim și să începem treaba. Așa a început totul.  

Am reușit să înființăm fundația la sfârșitul anului 2019 și am avut cam un și jumătate la dispoziție pentru strângerea fondurilor. În echipă suntem 10 oameni acum, unii au mai plecat, alții au venit, în funcție de timpul și de resursele pe care puteau  să le aloce fundației.”, își amintește directorul executiv al Fundației Comunitare Vâlcea, Oana Mesea.

Acum, din echipa executivă fac parte Oana Mesea, Gabriela Solomon și Lucian Iordache, toți implicați în egală măsură pentru consolidarea ideii de implicare comunitară la nivelul județului. La scurt timp după înființare, însă, a venit pandemia…

100.000 lei pentru spitalele din Vâlcea

Deși au fost destul de surprinși de evoluția lucrurilor la începutul pandemiei și unele planuri le-au fost schimbate, oamenii din Fundația Comunitară Vâlcea au decis să nu vor bate pasul pe loc, așteptând să vadă evoluția situației.

Așa că s-au mobilizat repede și au început să strângă bani pentru cadrele medicale din prima linie. În numai trei zile, au avut planul și au început munca propriu-zisă. Apoi, principala lor preocupare a fost aceea de a rămâne transparenți, astfel încât să câștige încrederea comunității locale.

“Pandemia ne-a prins în plin proces  de organizare evenimente. Încercam să mobilizăm lumea pentru un eveniment numit Centrul Donatorilor, care urma să se întâmple la București și deja de o lună tot ne întrebam dacă o să putem să-l facem, dacă va veni lumea, dacă va fi sigur.

Așa că, după toată incertitudinea asta, evenimentul de pe 19 martie a fost amânat și sperăm să-l facem în septembrie. Încă ne mai gândim la formatul lui, căci nu va mai fi cu siguranță același format pe care l-am gândit inițial.  În pandemie ne-am îndreptat spre partea de ajutor pentru spitale, aceasta fiind o direcție pe care au luat-o toate fundațiile comunitare din România.

Căci noi facem parte dintr-o mișcare de 19 fundații comunitare și țin minte că imediat după ce s-a anunțat starea de urgență, am avut o primă dezbatere cu asociațiile din țară și am discutat despre cum ne putem mobiliza pentru a sprijini medicii la nivel local.

Cu toții am decis că trebuie să sprijinim linia întâi, așa că am deschis platforme și programe de strângere de fonduri. Țin minte că asta s-a întâmplat în numai trei zile. Lucrurile acestea probabil nu s-ar fi întâmplat cu așa rapiditate dacă ar fi fost o perioadă normală.

Mobilizarea asta pe mine m-a impresionat foarte mult. Atât mobilizarea noastră, care am muncit 24 de ore din 24, cât și mobilizarea donatorilor. În prima lună, mobilizarea a fost fantastică și nu numai în Râmnicu Vâlcea. De la donatorii individuali și de la companiile din Vâlcea am strâns aproape 100.000 lei. Am mai avut și fonduri care au venit de la ARC.

Banii au fost folosiți, în mare parte, pentru achiziția de echipamente de protecția, dar și către consumabile. Au mai fost achiziționate și EKG-uri, laringoscop, stetoscop. Am avut campanie și cu medicii de familie și au mers și către ei dezinfectanți, mănuși, măști și viziere, către centrele de plasament și către Direcția pentru Protecția Copilului.”, ne-a spus Oana Mesea.  

“Suntem conștienți că pandemia va dura și trebuie să ne adaptăm, nu putem sta în loc

Acum, după ce noul virus a venit cumva o parte integrantă a vieții fiecăruia dintre noi, oamenii care lucrează în cadrul Fundației Comunitare Vâlcea își fac planurile de viitor. Luând, evident, în calcul faptul că pandemia e o chestiune de durată și e necesar ca în continuare să susțină nevoile comunității locale.

Noi ne-am reorganizat programul de activități, pentru că suntem convinși că nu vom mai putea să ne ținem de ceea ce planificasem la începutul anului și încercăm să regândim evenimentele pe care le aveam. Cercul Donatorilor a fost amânat, așa cum am spus, și noi avem deja proiectele alese pentru cei care au aplicat să obțină finanțări de la noi. Noi, ca și fundație comunitară, ne propunem să ajutăm alte asociații să își ducă la bun sfârșit proiectele lor.

Avem un eveniment mare sportiv, care se întâmplă în octombrie, și ne gândim cum am putea să alergăm pentru cauzele pe care le avem, dar  să facem asta într-un mod foarte sigur și să facem asta online. Avem experiența  colegilor noștri de la București, care au reușit să facă evenimentul Swim at home, eveniment care le-a ieșit foarte bine.

Toate astea pentru că suntem conștienți că pandemia va dura și trebuie să ne adaptăm, nu putem sta pe loc. Donatorii și oamenii care ne-au fost aproape vor fi cu siguranță influențați de această perioadă, dar sunt sigură că împreună putem să continuăm și chiar cu mai mult avânt, cu atât ,mai mult că în comunitate nevoile vor fi mult mai mari. Noi așa vedem lucrurile.”, povestește directorul executiv al Fundației.

Cu toate acestea, Oana Mesea nu poate uita felul în care oamenii s-au mobilizat la începutul crizei sanitare și nici faptul că atunci s-a auzit la modul serios de fundația unde acum muncește neîntrerupt.

Încrederea aceasta ne dă întotdeauna impulsul să continuăm și ne spune că facem bine ceea ce facem. Pentru mine a fost impresionat felul în care s-au mobilizat donatorii în perioada martie-aprilie și au mers cu donațiile lor către sănătate, dar au făcut lucrul acesta pentru că au avut încredere în noi.

Noi suntem transparenți, spunem unde au mers banii, precizăm cantitățile și sumele de bani, ca să fie foarte transparent procesul. În toată această perioadă noi am devenit mai vizibili în județ și am reușit să creștem încrederea oamenilor că se pot face lucruri împreună. Mai nou, au apărut și oameni care vor să facă voluntariat și pe mine mă bucură lucrul acesta”, a continuat Oana Mesea.

Rucsandra Pop, director de program Fundații Comunitare din cadrul Asociației pentru Relații Comunitare, a văzut cum s-a dezvoltat această fundație la nivel local și cât de repede a reușit să câștige încrederea oamenilor din Vâlcea.

De altfel, ea crede că lucrul cel mai important constă în faptul că toate cele 19 fundații comunitare active momentan pe teritoriul României au reușit să atingă niște obiective impresionante. Și cel mai important dintre ele este acela că, printr-o activitate impresionantă, au câștigat rapid încrederea comunităților locale, devenind astfel niște parteneri foarte serioși.

Unul dintre lucrurile extrem de importante pe care le-au făcut fundațiile comunitare au fost evenimentele de strângere de fonduri. Adică, evenimente sportive, cercuri de donatori, astfel încât oamenii să se adune împreună și să susțină niște cauze locale, pe care să le și cunoască.

Ceea ce ne dorim noi foarte mult este ca organizațiile să aibă o identitate locală. Nu vrem să fie trase la xerox, sunt niște lucruri importante pentru noi, precum filosofia acestor organizații. Dar e la fel de importantă culoarea locală. Și noi am  rămas ceea ce am fost de la început, și anume, o organizație de suport, suntem ca un fel de mamă a fundațiilor locale. Suntem acolo să ajutăm fundațiile să crească cât mai armonios.

Foarte multe dintre aceste organizații au crescut și, practic, ei sunt niște parteneri pentru noi. Acum suntem în situația în care mișcarea este puternică și învățăm unii de la alții. Viziunea cu care am pornit noi la drum a fost corectă, așadar. Dar ce a fost foarte frumos e că s-a și creat acest ecosistem în care fundațiile s-au ajutat unele pe altele, dincolo de rolul pe care și l-au asumat. ”, a punctat directorul de program Fundații Comunitare din cadrul Asociației pentru Relații Comunitare, Rucsandra Pop.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Țara „Cocoșului decapitat”.  Cum a arătat ziua în care scriitorul Schlattner a împlinit 90 de ani  

Țara „Cocoșului decapitat”. „A fost decorat de statul german,...

Refuzul steriletului. De ce nu mai vor ginecologii să-l monteze femeilor fără copii

„Nu mă puteți obliga să vă pun sterilet, este...

Managerul unui centru de îngrijiri paliative:  „Anormalului îi trebuie doar timp să devină normal”

În Cluj-Napoca există, printre alte centre destinate vârstnicilor, și...

REPORTAJ | Pulsul lumii în cel mai vechi târg din România

La Negreni, din 1815, oficial, dar poate și mai...