O hartă mincinoasă, virală pe net pentru a susține că nu există încălzire globală

Data:

spot_img

O hartă a temperaturilor care ar fi fost înregistrate în Franța în vara lui 2002 este distribuită pe rețelele sociale, inclusiv în România, pentru a arăta că, de fapt, nu ar exista încălzire globală. În realitate, harta este din 27 iunie 2019.

Deși suntem confruntați cu valuri succesive de căldură extremă, există încă oameni care nu cred că acest lucru are legătură cu încălzirea globală. Și pentru a arăta că au dreptate, folosesc o alăturare mincinoasă a două hărți din Franța cu temperaturi ridicate.

O eroare de două decenii

Pe rețelele de socializare, circulă o alăturare a două hărți. Despre prima, se susține că ar fi din 13 iulie 2002, iar a doua din 15 iulie 2022. Miza e simplă: conform acestui montaj, temperaturile de acum 20 de ani ar fi similare cu cele de azi, oscilând între 30 și 40°C. Așadar, nu ar fi vorba de nici o agravare a situației, din cauza încălzirii globale.

Dar montajul mai sugerează ceva: prima hartă e în culoarea galben-portocaliu, în timp ce în 2022 aceleași temperaturi sunt încadrate la cod roșu. Cei care au gândit alăturarea vor să arate că la mijloc ar fi vorba de o panicare intenționată a populației, pe principiul că ceea ce era relativ firesc în urmă cu 20 de ani a devenit „Cod roșu” și motiv de alarmă azi.

O hartă mincinoasă, virală pe net pentru a susține că nu există încălzire globală
O hartă mincinoasă, virală pe net pentru a susține că nu există încălzire globală

Citește și: Ghid despre cum să nu mai fii sexist în 2022

„20 de ani separă aceste două hărți, înțelege fiecare ce vrea” este mesajul care însoțește montajul. Atât doar că totul este o minciună.

Harta de jos este reală, reflectă temperaturile care chiar s-au înregistrat în Franța pe 15 iulie 2022. Dar harta de sus nu e din 2002, cum susține manipularea, ci din 2019, arată jurnaliștii de la postul francez TF1.

„Harta de sus este prognoza pentru 27 iunie 2019, când un val de caniculă timpurie traversa deja țara. Harta temperaturii, care apare în montaj, a fost dată de Évelyne Dhéliat, chiar înainte de ora 20.00, pe TF1. Și după cum subliniază administratorul contului Info Climat, temperaturile resimțite efectiv la 13 iulie 2002 nu au avut nicio legătură cu ce se întâmplă azi”, menționează postul francez de televiziune.

Mai mult, culorile sunt diferite pentru temperaturi similare pentru că modul cum se face colorizarea codurilor de urgență este guvernată de reguli bazate pe standardele sezonului. Cu cât această diferență este mai mare față de normal, cu atât culoarea este mai închisă.

Citește și: Câteva întrebări despre proiectul de lege a învățământului preuniversitar

În plus, fiecare canal de televiziune decide asupra propriilor coduri de culoare: compararea acestora nu are sens, notează TF1.

În mod similar, hărțile meteo ale Suediei au fost folosite pentru a minimiza schimbările climatice.

În prezent, cercetătorii estimează încălzirea globală la 3,2°C până în 2100, în comparație cu vremurile preindustriale de dinainte de 1900.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primăria Timişoara începe să cumpere clădiri strategice, prin exercitarea dreptului de preempţiune

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a declarat, miercuri, că municipalitatea...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...