O ia Moldova înaintea României?

Data:

spot_img

Selecția elitelor la Chișinău se face tot mai mult în funcție de merite, în vreme ce la București contează mai ales cine ce sfori poate trage și cine cui poate servi.

Se vede tot mai clar diferența dintre muzeul înghețat al elitelor încremenite din România și voința de a grăbi pasul și de a schimba a celor din Republica Moldova. E o fotografie de moment care poate fi aruncată în aer oricând de mutațiile geopolitice din jur, pentru că spre deosebire de Româna, care are plasa de salvare a Alianței Nord-Atlantice, Republica Moldova are doar promisiuni de sprijin moral.

Pare nedrept că geografia are un rol mai mare în definirea viitorului unei națiuni decât potențialul ei. În Republica Moldova, președinta Maia Sandu s-a luptat să aducă în fruntea instituțiilor care modelează democrația și statul de drept oameni bine pregătiți, cu biografii transparente și o moralitate care nu poate fi pusă la îndoială.

În România, în schimb, ne aflăm în fața unui moment de prăbușire a responsabilității, în care majoritatea funcțiilor importante sunt împărțite după criterii ascunse, loialități neclare și merite necunoscute.

În Republica Moldova, Maia Sandu a devenit președintă înainte să aibă o majoritate parlamentară, dar a forțat obținerea ei cu abilitate. În România, președintele Klaus Iohannis a reușit prin discursuri mobilizatoare împotriva PSD și anti-corupție să aibă o majoritate care se angajase pentru reformarea justiției și a instituțiilor transformate în trambuline politice de guvernările social-democrate anterioare.

După mai puțin de un an, pro-reformismul USR s-a lovit însă de încremenirea PNL, coaliția majoritară s-a prăbușit, iar președintele Klaus Iohannis a plănuit o majoritate nesănătoasă în care PSD face agenda publică și decide liniile roșii ale guvernării.

 În Moldova au început să fie pedepsiți procurorii și judecătorii corupți

În România, justiția a fost luată din mâinile magistraților independenți și dată unor mediocri, aflați în relații nevăzute cu politicienii de la cel mai înalt nivel. În R. Moldova au început să fie pedepsiți procurorii și judecătorii corupți, iar pentru funcția de procuror-șef anticorupție a fost selectată Veronica Dragalin.

Continuarea, în Deutsche Welle!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
1 COMENTARIU
  1. Presedintele Romaniei nu este un factotum . Presedintele Romaniei , cel putin acest Presedinte , respecta cu strictete competentele date de catre Constitutia tarii .Coalitia ,de dreapta ,ce avea in cuprins UDMR ,PNL si USR nu putea face niciuna dintre transformarile promise electoratului neavind , in momentul in care USR , prin decizie proprie , pleaca de la guvernare , o majoritate parlamentara solida ce ar fi putut pune in practica cerintele UE si ce ar fi putut atrage uriasele sume din PNNR ca sa nu mai vorbim de deciziile ce ar fi fost necesare in momentul izbucnirii razboiului din Ucraina .Presedintele joaca acest joc politic avind la dispozitie doar rezultatul votului .Anticipind aparitia razboiului din Ucraina razboi ce s-a suprapus peste criza epidemiologica a decis pe cale de consecinta si bine a facut . Alianta la guvernare poate face si chiar face tot ceea ce este posibil spre a tine Romania functionala . Vremea politicienilor ce doresc dezbinarea a trecut ,Romania are nevoie de unitate ca si intreaga lume democratica dealtfel . Micile nemultumiri personale ,atasate persoanelor, ar trebui sa dispara .Acum este doar un moment al adevarului si Presedintele nu face altceva decit sa puna in practica nevoile neamului romanesc incercind , pe cit posibil , sa extraga din memoria colectiva partizanatul politic . Avem timp destul sa ne aratam preferintele, fie ele si atasate persoanelor si nu principiilor , dupa ce situatia mondiala se va fi stabilizat .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...