Cum a reușit o ieșeancă să obțină în instanță returnarea dobânzii unui credit din 2008. Aceasta a cerut anularea clauzei referitoare la rata dobânzii variabile.
Lungul șir al proceselor legate de clauzele abuzive introduse de bănci în contractele de creditare pare să nu se mai sfârșească.
O ieșeancă a cerut restituirea comisionului de acordare a unui credit contractat în 2008, anularea clauzei referitoare la rata dobânzii variabile și restituirea sumelor încasate abuziv de bancă.
Elena D. a încheiat în iunie 2008 un contract de împrumut pentru refinanțarea unui credit de consum cu First Bank SA.
Dreptul băncii de a modifica dobânda în funcție de evoluția pieței
În contract a fost inclus un comision de acordare de 638 franci elvețieni, respectiv 5% din valoarea creditului. Reclamanta a apreciat că nu i se putea impune clientului vreun cost pentru prestații care nu țineau strict de banii împrumutați.
Citește și: O lege care ușurează accesul românilor la arme de foc, adoptat în Parlament
Banca nu justificase în niciun fel comisionul de acordare și nu avusese propriu-zis cheltuieli cu acordarea creditului, câtă vreme contractul fusese unul standard, nu personalizat pentru fiecare caz în parte.
O altă nemulțumire a ieșencei a fost faptul că banca își rezerva dreptul de a modifica dobânda „în funcție de evoluția pieței financiar-bancare și/sau a costului finanțării gestionării creditului”.
Formularea ambiguă făcea ca stabilirea dobânzii să se afle la discreția băncii, fără ca beneficiarul să poată contesta corectitudinea deciziei.
De cealaltă parte, reprezentanții First Bank SA au arătat că în 2010, în contextul crizei economice, marja băncii fusese înghețată, astfel încât banca nu mai putea dispune modificarea acesteia.
Citește și: Donald Trump condamnat. Primul președinte american găsit vinovat într-un proces
Fluctuațiile dobânzii se datorau exclusiv indicelui de referință ROBOR comunicat de Banca Națională. Fluctuațiile cursului de schimb valutar adăugau o doză de incertitudine cu privire la valoarea ratei, dar acestea nu se aflau sub controlul băncii.
La momentul acordării creditului, clienta beneficiase de toate informațiile și explicațiile referitoare la condițiile contractuale.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)