Când sunt amendați cei care își acoperă fața cu o mască. O informație adevărată folosită pentru o știre falsă

Data:

spot_img

Când sunt amendați cei care își acoperă fața. „Viena a eliminat obligativitatea purtării măştilor de protecţie în transportul public, iar acum cei care încă poartă măşti au interdicţie de a face acest lucru şi ar putea fi chiar amendaţi”, este știrea publicată de agenția de știri Mediafax, care a fost apoi distribuită de cei care încă vor să compromită măsurile luate în pandemia de COVID-19 în aproape toată lumea.

„Adunătură scăpată de la azilul de lunatici conduc astăzi Europa.. Oițele zombizat urmează fără întrebări”, a fost reacția generală a românilor care în 2020-2021 au refuzat să poarte mască pentru a se proteja de coronavirus și încă nu au depășit momentul „botniță”.

Deși știrea pleacă de la un adevăr, informațiile au fost folosite pe rețelele sociale pentru a crea o premisă falsă, care a devenit apoi virală. Este adevărat că Viena a ridicat, de pe data de 1 martie, obligativitatea purtării măștii de protecție în mijloacele de transport. Și este adevărat că îi amendează pe cei care își acoperă fața.

Dar această amendă nu are legătură cu COVID-19.

Citește și: „Legea fugarilor”, blocată de fostul Consiliu Superior al Magistraturii

Când sunt amendați cei care își acoperă fața

Amenda pentru „purtarea măștii” are, de fapt, legătură cu o lege dată în Austria în 2017. Actul normativ, denumit Anti-Face Covering Act sau AgesVG prevede că „oricine își acoperă sau ascunde trăsăturile feței cu îmbrăcăminte sau alte obiecte în locuri publice sau în clădiri publice în așa fel încât să nu mai fie recunoscute săvârșește o contravenție administrativă și se pedepsește cu amendă de până la 150 de euro”.

Decizia nu se referă la măști medicinale, ci în special la portul tradițional pentru femeile islamice, după cum explică și Guvernul Austriei. Tocmai de aceea, legea mai este cunoscută și sub denumirea de legea anti burqa.

Această prevedere legală a fost adoptată de Viena pentru a „promova integrarea prin consolidarea participării în societate și asigurarea coexistenței pașnice în Austria. Integrarea este un proces care afectează societatea în ansamblu, al cărui succes depinde de participarea tuturor celor care locuiesc în Austria și se bazează pe interacțiunea personală”, scrie în lege.

Citește și: Noile reglementări împotriva dezinformării pe Internet. Un expert european explică noua lege valabilă în UE

Cine nu primește amendă

Persoanele care doresc pot purta diferite articole vestimentare specifice islamismului, însă fața trebuie să rămână la vedere. Cu toate acestea, chiar actul normativ menționează că există anumite excepții când oamenii își pot acoperi trăsăturile faciale fără să încalce această hotărâre.

Astfel, persoanele care conduc motociclete sau care practică anumite sporturi pot purta căști de protecție. De asemenea, persoanele își pot acoperi chipul în contextul unor acte artistice sau a unor evenimente culturale.

Dar mai ales, se menționează că persoanele pot să se abată de la această lege și din motive de sănătate.

Cum poate fi acoperită fața în Austria și cine va fi amendat! Sursa: Guvernul Austriei
Cum poate fi acoperită fața în Austria și cine va fi amendat!
Sursa: Guvernul Austriei

După cum se vede în exemplul de mai sus, oferit chiar de către Guvernul Austriei, cei care poartă mască din motive medicale nu sunt amendați. Chiar și cei care vor să-și acopere fața cu un fular nu riscă nici o sancțiune.

Amenda este aplicată doar în cazul în care persoana care poartă o mască medicală refuză să o dea jos la cererea polițiștilor, pentru a se identifica.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Articol realizat în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, sprijinit de Comisia Europeană prin European Education and Culture Executive Agency, realizat de un consorțiu de organizații în România, Bulgaria și Italia. 

Logo Dezinformare anti UE
Logo Dezinformare anti UE
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...