O inspectoare DSV achitată după ce a falsificat zeci de autorizații, reangajată cu zeci de mii de euro despăgubire. În ianuarie 2016, Direcția Sanitar-Veterinară Iași a depus o plângere penală pe numele Irinei Rancea după ce a descoperit că aceasta a dat mai multe autorizații de funcționare false pentru baruri și magazine alimentare din Iași. Irina Rancea a fost suspendată din funcție după trimiterea în judecată, iar acum va fi reangajată cu zeci de mii de euro despăgubire.
Consilierul principal Irina Rancea vine la muncă și intră în sediul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iași. Este unul dintre zecile de angajați ai acestei instituții-cheie pentru cetățenii județului: printre altele, Direcția eliberează autorizații de funcționare pentru magazine și ferme, verifică calitatea produselor alimentare și sănătatea animalelor din ferme.
Faptul că Rancea încă lucrează în sistemul Statului Român, cu atribuțiile de mai sus, reprezintă atât un eșec total al aceluiași Stat, cât și o sfidare la adresa cetățeanului care, pe rând:
- A fost pus în pericol de acțiunile infracționale ale Irinei Rancea;
- Îi plătește acesteia, din propriile impozite, zeci de mii de euro salarii restante;
- Le plătește salarii fabuloase politicienilor, procurorilor și judecătorilor care au dat greș în a o condamna pentru infracțiunile pe care le-a comis.
Citește și: Ciolacu vrea să numească direct șefii AMEPIP
Cum s-a ajuns aici?
Pe 15 ianuarie 2016, conducerea Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iași a depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași o plângere penală pe numele Irinei Rancea, consilier principal în cadrul instituției.
În plângere se arăta că, mergând pe teren în controale la baruri și magazine alimentare, unor echipe ale Direcției le-au fost prezentate de către patronii acestora zeci de autorizații de funcționare care nu apăreau în baza de date a instituției.
Mergând pe fir, Direcția a descoperit că în spatele acestor documente se afla Rancea, așa că au sesizat Parchetul pentru comiterea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale.
Ulterior, pe baza probatoriului, anchetatorii au confirmat faptul că, în perioada aprilie 2013 – decembrie 2014, Rancea, în calitate de funcționar public în cadrul DSAVSA Iași, „deși nu avea competența de a întocmi autorizații sanitare-veterinare, a redactat 24 de autorizații sanitare veterinare pentru baruri și magazine alimentare pe care le-a contrafăcut folosind un model pe care îl avea salvat în calculatorul de la serviciu, a completat datele societăților solicitante, a atribuit documentelor numere de înregistrare, le-a copiat pe un stick, le-a printat la un centru xerox pe hârtie cartonată de culoare galbenă, a scanat și aplicat semnătura directorului unității și a aplicat ștampila rotundă Circumscripția Sanitară Veterinară Zonală Iași sau, după caz, ștampila oficială DSVSA Iași, atestând în mod nereal că documentele predate agenților economici reprezintă înscrisuri oficiale înregistrate la DSVSA Iași.”
Continuarea, în Reporteris.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: ReporterIS)