Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost obligată, de Curtea de Apel Iași, să anuleze o hotărâre prin care judecătoarea Alina Mihaela Niță de la Tribunalul Neamț a fost eliminată de pe lista magistraților care pot promova educația juridică.
Majoritatea din CSM a stabilit, pe 27 septembrie 2023, că judecătoarea Alina Niță nu poate să promoveze educația juridică, deși avea acceptul președintelui Tribunalului Neamț.
Pretextul invocat de majoritatea judecătorilor din CSM pentru respingerea lui Niță a fost acela că, în 2022, judecătoarea a avut 306 dosare nou intrate, a pronunțat 299 de decizii, a redactat 251 de hotărâri, dintre care 100 peste termenul legal.
În aceste condiții, CSM a stabilit că judecătoarea Niță nu poate preda ca formatoare în programul de educatie juridică destinat judecătorilor.
Decizie contestată în instanță
Această hotărâre a fost atacată în instanță și judecătoarea din Neamț a avut câștig de cauză. „Anulează Hotărârea nr. 2213 din 27.09.2024 emisă de pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii. Obligă pârâtul să emită o nouă hotărâre prin care reclamanta să fie inclusă în lista persoanelor desemnate să participe la activităţile specifice prevăzute în „Protocolul de colaborare privind Educaţia Juridică”. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia Curții de Apel Iași, care nu este definitivă.
Alina Niță a atras de mai multe ori atenția asupra problemelor din sistemul judiciar, fiind catalogată de mass-media pro-infractori drept „judecătoare activistă”. „Am rămas doar șase judecători dintr-o schemă care ar trebui să fie de 17. Adevăratele victime nu suntem noi, judecătorii, ci cetățenii ale căror probleme trec, zi de zi, prin mâinile și mintea unui singur om investit cu puterea de a face dreptate. Un om care nu exercită o misiune ușoară”, scria Niță pe Facebook în urmă cu doi ani.
În ianuarie 2020, ea a semnat o scrisoare deschisă, alături de alți 300 de magistrați, prin care cerea ca pensiile speciale ale magistraților să nu depășească salariile în plată, excluderea oricăror drepturi la pensie obţinute ca urmare a delegării sau detaşării și ca personalul de specialitate juridică asimilat procurorilor şi judecătorilor să nu beneficieze de pensii speciale.