O lege aberantă – boala tatălui sau a mamei decedate, secret medical pentru copiii acestora

„Ziarul de Iaşi” vă prezintă astăzi trei poveşti pe cât de tragice, pe atât de aberante şi de neînţeles. Epidemia de coronavirus scoate la suprafaţă cazuri în care familiile acuză faptul că pacienţii au fost prost îngrijiţi în spital, ceea ce le-a cauzat moartea. De cealaltă parte, medicii dau asigurări că au făcut tot posibilul pentru a-i salva. Dosarul medical al pacientului, care ar putea demonstra cine are dreptate, se află însă „sub obroc”: informaţiile privitoare la starea pacientului sunt confidenţiale, chiar şi pentru familie, şi chiar şi după deces.

Două cazuri recente ar putea ajunge în curând pe masa judecătorilor. Un medic, care abia şi-a îngropat tatăl, se pregăteşte acum să facă acelaşi lucru cu tatăl vitreg, care a murit vineri dimineaţa la Spitalul de Recuperare. Pentru niciunul dintre ei, nu a putut avea acces la dosarul medical. Într-alt caz, fiica unei bolnave de la „Sf. Spiridon” a vorbit la telefon cu aceasta şi totul părea în regulă. După două ore, pacienta era moartă. Din nou, informaţiile concrete lipsesc. Medicii se apără, invocând prevederile stricte ale Legii 46/2003, care nu acoperă numeroase cazuri concrete. Avocaţii afirmă că ţinerea la secret a datelor medicale nu ajută în niciun fel pacientul, ci dimpotrivă, favorizează încălcarea drepturilor pacienţilor şi familiilor acestora, şi eventualele abuzuri medicale. Legea drepturilor pacientului lasă pe dinafară tocmai familia acestuia, adică pe cei mai interesaţi de starea lui.

Dumitru Motohoi suferea de ciroză. De Sărbători, a exagerat, urmarea fiind o ascită, adică acumularea de lichid în abdomen. S-a prezentat la „Sf. Spiridon”. Testul COVID a fost negativ, aşa că i s-a recomandat un tratament şi a fost trimis acasă. După două zile, s-a întors, pentru că se simţea rău. De această dată, testul a ieşit pozitiv. „Tata a stat în casă timp de 48 de ore, nu s-a plimbat prin oraş, deci nu avea de unde să se infecteze.

Unul dintre teste a dat rezultate eronate, dar care? De la «Spiridon» l-au trimis la Pneumo, deşi acolo nu este secţie de gastroenterologie, unde să poată fi tratată şi ascita. De acolo, la Infecţioase. De acolo, înapoi la «Spiridon». Pe 6 martie s-a terminat totul. A fost filmul «Moartea domnului Lăzărescu», doar că pe viu. Abia mă întorsesem în Franţa”, a rezumat Lucian Motohoi, fiul pacientului.

De la o distanţă de 3.000 km, fiul a încercat să afle condiţiile concrete ale decesului. Fără succes: avea să afle ceva ce l-a lăsat mut: actele medicale ale pacientului sunt confidenţiale.

Citește articolul complet pe ziaruldeiasi.ro

partajează acest articol:
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Castelul Riegersburg, ținta recenziilor românilor indignați de moartea ursului Arthur

Moartea ursului Arthur a stârnit un întreg episod în domeniul online. Pagina de Google a Castelului Riegersburg a fost asaltată de un val de recenzii negative, majoritatea postate de români.

VIDEO | 30.000 de dolari, transferați zilnic din SUA în România de o grupare de hackeri. O parte din bani, cheltuită pe mașini de...

Activitate infracțională consta în montarea de dispozitive de skimming la ATM-uri, extragerea datelor aferente cardurilor bancare, falsificarea instrumentelor de plată și retragerea frauduloasă a sumelor de bani, din conturile victimelor.

De patru ori mai multe urgențe veterinare tratate la USAMV Iași de sărbători

Medicii interni, cadrele didactice și studenții de la Spitalul Clinic pentru Animale de Companie al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași (USAMV) au tratat de patru ori mai mulți pacienți în perioada Paștelui, în comparație cu o perioadă normală, fără sărbători.
partajează acest articol: