luni, 6 decembrie 2021
AcasăNewsletterO mică lovitură aplicată jurnaliștilor

O mică lovitură aplicată jurnaliștilor

Mai mulți deputați USR și PSD au semnat o inițiativă de modificare a legii 544 privind accesul la informații de interes public care mai are puțin și trece de Parlament. În esență, inițiatorii au avut în vedere facilitarea accesului la informații publice și obligarea instituțiilor să răspundă solicitărilor, riscând amenzi dacă nu o fac.

Sunt o serie de modificări propuse în mod evident cu bună credință pentru a umple cu mai mult conținut o lege care și-a dovedit din plin utilitatea în ultimele două decenii. Mona Muscă, autorul legii, a pus în urmă cu 20 de ani un puternic instrument în mâna jurnaliștilor de investigație, dar și a cetățenilor obișnuiți. Cu timpul, unele instituții au început să răspundă cu întârziere sau chiar deloc fără să riște mare lucru, astfel că nevoia de îmbunătățire a legii a devenit evidentă.

Printre multe alte modificări a fost introdusă aceea ca toate instituțiile publice să țină un registru electronic în care să publice obligatoriu în termen de maximum 15 zile atât întrebările / solicitările de informații publice, cât și răspunsurile instituției.

Problema este că niciun jurnalist, cu atât mai puțin unul de investigație, nu dorește să-și vadă întrebările și răspunsurile afișate pe site-ul instituției de la care dorește să obțină anumite informații. Dacă ar fi publicate în termen de 15 zile, așa cum prevede azi legea, numeroase investigații, la care unii jurnaliști lucrează săptămâni întregi sau chiar luni de zile, riscă să fie compromise, la fel regimul exclusiv al unor informații obținute cu greu.

G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania.Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE