UE nu ne obligă să mâncăm gândaci. O minciună care se răspândește

Data:

spot_img

UE nu ne obligă să mâncăm gândaci. O știre falsă circulă tot mai mult în România, alimentată chiar de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, și de europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, conform căreia Uniunea Europeană ne-ar obliga să mâncăm gândaci și lăcuste. De fapt, totul este fals, căci Comisia Europeană sau Parlamentul European au reglementat cu totul altceva.

„Eu, de regulă, ca inginer agronom, îi combat, nu-i mănânc. Așa este normal și firesc. (…) Lucrurile acestea nu țin. Pentru că vin împotriva firii”, a susținut Petre Daea, la RTV.

„Nu mâncaţi făină de greieri! Ce căutaţi cu greierii? Lăsaţi-i să cânte acolo unde sunt! Noi mâncăm ce trebuie să mâncăm. Mâncăm sarmale, mâncăm cârnaţi, mâncăm ouă de găină. N-o să înlocuiţi acuma ouăle de găină cu vreun vierme. Eu, de regulă, ca inginer agronom, combat gândacii, nu-i mănânc. Să ne întoarcem la mămăliga noastră”, a insistat ministrul Agriculturii.

Europarlamentarul Rareș Bogdan a plusat: „Vreau să vă rog să ascultaţi cu circumspecţie inclusiv retorica de la Bruxelles cu privire la… adică să vă spălaţi zilnic, să faceţi duş zilnic, nu o dată pe săptămână, să încercaţi să nu opriţi apa când vă spălaţi pe dinţi, să nu mâncaţi făină de gândaci şi nici să nu staţi la 19 grade”.

AUR a mers și mai departe. A depus, miercuri, în Parlament, un proiect de lege privind interzicerea utilizării insectelor în producţia de hrană pentru populaţia umană.

Citește și: Noile reglementări împotriva dezinformării pe Internet. Un expert european explică noua lege valabilă în UE

Nu suntem obligați să mâncați gândați

În realitate, puteți să fiți liniștiți, pentru că nu vă obligă nimeni să mâncați gândaci. Asta deși, conform unui studiu din 2015, al ONU, potrivit pressone.ro., „deși nu sunt foarte întâlnite în bucătăria occidentală, insectele fac astăzi parte din dietele a peste două miliarde de oameni și au făcut dintotdeauna parte din dietele unor populații din Asia, Africa și America Latină. Din cele un milion de specii de insecte cunoscute, 1900 sunt consumate de oameni”.

Modul cum sunt folosite alimentele în Uniunea Europeană este legiferat de Regulamentul UE 2015/2283 (Novel foodpursuant to Regulation (EU) 2015/2283).

Însă, decizia cheie a Comisiei Europene, de la care a pornit minciuna distribuită de politicieni, este aceea de a aproba pentru consum trei specii de insecte comestibile: lăcusta călătoare, viermele de făină, și greierele de casă. 

„Comisia Europeană nu îi va forța pe cetățeni să mănânce insecte (sau orice altceva). Consumul insectelor este posibil, niciodată obligatoriu, atâta timp cât acestea sunt autorizate ca alimente noi de Comisie”, arată instituția Uniunii Europene într-un răspuns oficial transmis către PressOne.

Pentru a afla mai multe despre această decizie puteți accesa acest link unde găsiți explicațiile detaliate a ceea ce s-a aprobat deja și la ce să vă așteptați.

Citește și: Of all conflicts in the post-Soviet space, the Transnistria conflict is the easiest to resolve

UE nu ne obligă să mâncăm gândaci. Gândacul de făină, aprobat pentru consum

În prezent, există 9 aplicații (solicitări ale diverșilor producători de alimente) pentru insecte care fac obiectul evaluării siguranței pentru consum de către EFSA (Agenția Europeană pentru Securitate Alimentară).

Cel mai recent exemplu de produs din categoria Novel Food este gândacul de făină sau beetle care a fost adoptat pe 22 aprilie 2022, în urma unei cereri din anul 2018, conform studiului EFSA, „Safety of frozen and freeze-dried formulations of the lessermealworm (Alphitobius diaperinuslarva) as a Novel foodpursuant to Regulation (EU) 2015/2283”, studiu disponibil aici.

Dar aceste produse nu sunt obligatorii pentru consum, ci doar POT fi folosite, în anumite condiții. UE nu obligă pe nimeni să mănânce gândaci, așa cum nu vă obligă să mâncați carne de porc, vită sau pește.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Articol realizat în cadrul proiectului „Cine și cum: combaterea dezinformării care îndepărtează cetățenii de proiectul european”, sprijinit de Comisia Europeană prin European Education and Culture Executive Agency, realizat de un consorțiu de organizații în România, Bulgaria și Italia. 

Logo Dezinformare anti UE
Logo Dezinformare anti UE
spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related