O minciună despre cerealele din Ucraina demontată: din 3 milioane de tone care au intrat în România, doar 4 probe au avut probleme

Data:

spot_img

O minciună despre cerealele din Ucraina demontată de autoritățile românești. Din totalul de peste 3,439 milioane de tone care au intrat în România în ultimii doi ani, doar la patru probe au fost identificate probleme, potrivit unor documente obținute de PRESShub.

Una dintre principalele acuzații ale fermierilor români cu privire la cerealele care au intrat în România din Ucraina este cea conform căreia acestea nu ar îndeplini standardele UE privind folosirea pesticidelor și siguranța alimentară.

„Binenţeles, ei au preţuri mult mai mici, pentru că nu au nicio impunere, pe când noi respectăm nişte norme europene, folosim produse cu toxicitate mică. Ei folosesc grupa I, noi folosim grupa a IV-a, ca idee…”, declara, de exemplu, un fermier din Iași, în ianuarie.

„Traderii care sunt cumpărătorii de cereale și din România și de peste tot vor cumpăra cerealele din Ucraina datorită faptului că au un preț mai mic.

Prețul mai mic se datorează faptului că acolo nu a fost niciun barem la pesticide”, afirma un alt fermier din România, Dimitrie Muscă.

În timpul protestelor fermierilor, aceștia a susținut că importurile de cereale aduse din Ucraina ar trebui interzise din cauza nivelului de toxicitate din pesticidele folosite.

Fermierii susțineau că grâul adus din Ucraina are un preț mult mai mic față de cel din România, dar și o calitate foarte proastă. În plus, ei mai ziceau că ucrainenii folosesc pesticide foarte toxice, interzise chiar în Uniunea Europeană.

Citește și: La ce îmi folosește matematica în viața de zi cu zi. Un răspuns ușor de înțeles

O minciună despre cerealele din Ucraina demontată

Datele obținute de PRESShub de la Direcția Regională Vamală Iași și de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor contrazic aceste speculații.

Astfel, potrivit documentelor oficiale, pe teritoriul României au intrat, în 2022 și 2023, peste 3,4 milioane de tone de cereale din Ucraina.

„Cantitățile de cereale din Ucraina, care au intrat în țară în anul 2022 și 2023 prin Birourile Vamale de Frontieră din aria de competență a Direcției Regionale Vamale Iași și care au avut ca destinație birourile vamale din România: 3.439.660,15 tone”, arată Direcția Regională Vamală Iași, la solicitarea PRESShub.

Citește și: Principalele nevoi ale părinților copiilor ucraineni care s-au refugiat în România

Nici o depășire a limitelor admise la chimicale

În același timp, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) a transmis PRESShub că în cei doi ani de la invazia extinsă rusească în Ucraina, deci 2022 și 2023, a controlat aproape 90.000 de transporturi de cereale care au intrat sau tranzitat românia.

„La nivelul posturilor de control de frontieră nu au fost identificate depășiri ale limitelor maxime admise de substanțe chimice pentru cerealele importate în România”, arată ANSVA.

Mai mult, autoritatea mențonează că în România în anul 2023, la nivelul depozitelor de semințe de consum, au fost prelevate un număr de 337 de probe de cereale și de semințe din Ucraina pentru efectuarea testelor care să arate dacă produsele corespund sau nu cu normele europene.

În urma testelor, au fost identificate neconformități la 4 dintre aceste probe, însă doar într-o situație a fost vorba de un nivel de pesticide care depășește limitele admise.

„Neconformitățile înregistrate au fost reprezentate de:

– nivelul maxim admis de reziduuri de pesticide pentru o probă de semințe de floarea soarelui;

– nerespectarea prevederilor legislației europene privind transabilitatea specifică pentru soia modificată genetic autorizată în cazul a 3 probe”, se arată în răspunsul ANSVSA pentru PRESShub.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
11 COMENTARII
  1. „…pentru o proba de…”___–___se intampla mai oriunde, intrebarea este ce s-a facut cu lotul respectiv, care putea fi de zeci si zeci de tone, sau chiar sute?

  2. Buna ziua. Mi se pare absurd ceea ce spuneți ca e minciună, mai degrabă dvs mințiți poporul asa cum o face aproape toată media, cu scopul de a nenoroci ce a mai rămas din tara noastră. Pai au dreptate fermierii ca ei știu ca și unii dintre noi ca Germania cit și alte țări au refuzat cerealele lor pe buna dreptate ca sa-si protejeze populația. De ce ar fi autoritățile noastre asa de amabile cu naziști ucrainieni sa le consume românii cerealel lor pe care nici ei le consumă iar ale noastre sa meargă la export sa le ia Germania sau alții?
    Oare nu este asta o dovadă clară de prostie și insultare a romanilor? Si dacă zic ca sunt naziști nu o spun eu ci ei o spun și o declară, numai cine nu vrea sa creadă sau nu știe nu crede. Se poate vedea pe uniformele lor militare svastica nazistă.
    Asa ca va rog nu faceți jocul celor care nenorocesc biată România. Dumnezeu sa aibă mila de noi și sa ne binecuvinteze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related