luni, 29 noiembrie 2021
AcasăSubiectivContributoriO minte sclipicioasă

O minte sclipicioasă

Premierul României ne-a informat că sesizarea Curții Constituționale de către Ministerul Justiției cu privire la imprescriptibilitatea violului și actului sexual cu un minor sunt doar o dovadă de grijă și atenție pentru alte infracțiuni grave. Victimele neconsolate ale infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism, pornografie infantilă și agresiune sexuală sunt și ele protejate prin acest demers juridic. Curtea Constituțională, cu mingea ridicată la fileu de guvern, le va transforma și pe ele în infracțiuni imprescriptibile.

Nu vedem asemănările izbitoare dintre aceste infracțiuni năpăstuite de legiuitor și cele comise de pedofili și violatori. Ele nu prezintă oprobriul social pe care îl poate reprezenta un act sexual oral sau un act de penetrare vaginală sau anală, cu consimțământ sau cu consimțământ viciat.

În mod normal, probele în acuzare par a fi puțin mai multe decât declarația victimei. Exploatarea unei persoane la trafic poate fi și în legătură cu alte activități decât practicarea sexului. Nu vedem de ce un domn care a închiriat o garsonieră cu ora unei doamne ce practică prostituția cu mai mulți abonați celibatari ar trebui să fie urmărit până la groapă ca un criminal de război.

Din interviul inițiatoarei legii din Libertatea aflăm că noul Cod penal a fost gândit de minți sclipitoare, în baza unui algoritm. Se pare totuși că e vorba de rigoare juridică, nu de grija față de victimele exploatării sexuale.

Codul penal este o figură geometrică perfectă și orice imperfecțiune ulterioară poate conduce la colapsul unor mecanisme juridice geniale. Cine citește infracțiunea de trafic de persoane și pe cea de proxenetism poate observa cât de bine sunt diferențiate aceste infracțiuni, spre exemplu.

Femeile bătute ca pe covor în public sau în intimitatea locuinței conjugale nu pot înțelege cât de fin cunoaște Ministerul Justiției realitatea socială. Minorii ce comit violuri cu cuțitul la gât pot fi asistați zilnic pentru a se integra social pentru că așa a gândit o minte sclipitoare.

Soțul poate să pună un cuțit la gât soției pentru a o determina pe această să își retragă plângerea pentru lovire. Spărgătorii de case și profesioniștii în metoda ,,Accidentul” au un fond de împăcare cu care își rezolvă afacerile judiciare dacă se ajunge să fie arestați.

Inculpații care comit pentru prima dată o infracțiune nu pot să fie obligați direct la muncă în folosul comunității în loc de amendă. Cei care primesc condamnări cu suspendarea nu pot să facă un city break la pușcărie să țină minte ce li se poate întâmpla dacă nu sunt cuminți.

Împăcarea și retragerea funcționează la fel ca pe vremea juriștilor comuniști care le-au gândit, deși acum avocatul și rudele inculpatului pot face poteca la casa victimei să o determine să se împace sau să retragă plângerea.

Avem cea mai bună recoltă din toate timpurile de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, cu toate că unica soluție până acum este clasarea.

Procurorii susțin că trebuie să se demonstreze că o anumită persoană a fost sursa bolii contagioase. Se pare că nu avem tehnică să probăm așa ceva. Așa cum rezultă dintr-un studiu al savanților japonezi, menționat în ziarul Adevărul din 29 iulie 2020, se poate stabili doar dacă sursa primară a fost o singură persoană și eventual momentul în care a început infectarea.

Rămâne ca pădurea Letea să fie transformată toată în coli A4 să anchetăm bătrânici muritoare de foame care ies din casă să cumpere zahăr.

Fiecare Pygmalion se atașează de Galateea sa. Prin Pygmalion înțelegem fiecare potențial emitent de idee încorporată în lege, iar prin Galatee înțelegem o anume dispoziție legală. În mod normal, fiecare lege ar trebui să aibă o expunere de motive si un studiu de impact bine fundamentate nu pe platitudini intelectuale, ci pe studii științifice și pe opiniile unor specialiști recunoscuți în sociologie, psihologie, istorie, economie.

Ar trebui să procedăm cum face Comisia Europeană să vedem impactul unei reglementări și problemele concrete rezultate din aplicarea acestora. Dar la noi e suficient să avem o minte sclipitoare și nu mai avem nevoie de altceva. Fiecare participant la facerea unei legi este un mic Napoleon ce face coduri civile la fel de ușor cum produc clanurile interlope – specie pe cale de dispariție cum se știe deja și la Casa Albă- milioane.

În mod normal, Ministerul Justiției ar fi trebuit să accepte o discuție rațională, cu argumente concrete, nu să se ducă cu pâra la Curtea Constituțională cu povești de adormit alegătorii că mor de grija traficului de persoane. Putea să convingă aleșii că prevenția acestor infracțiuni funcționează minunat și că pedofilii și violatorii, ca și bombardierii, sunt specii ce ar trebui protejate pentru că sunt pe cale de dispariție.

Ministerul Justiției se luptă în acest moment pentru a păstra neschimbat Codul penal, fără însă a justifica de ce algoritmul acestei legi previne criminalitatea și integrează în societate condamnații. Din moment ce inițiatoarea legii este economist, putem și noi, cu vagi cunoștințe de economie, să ne întrebăm dacă nu cumva un algoritm e posibil să dea niște mari rateuri când este aplicat în realitate.

Orice economist cunoaște povestea celor doi economiști laureați cu premiul Nobel, Myron S. Scholes and Robert C. Merton, care au făcut praf banii investitorilor în fondul Long-Term Capital Management pentru că au aplicat un algoritm greșit.

Percepția noastră asupra criminalității este puțin diferită de varianta prezentată de Ministerul Justiției. Orașele au ajuns să fie asediate de bandele de bombardieri, femei si copii sunt ucisi fără jenă de către masculi alfa și tineri fără educație și posibilități materiale comit infracțiuni cu sentimentul impunității până în buza majoratului. Dormi liniștit, Ministerul Justiției veghează pentru tine!

Mitica Stefanescu
Mitică Ștefănescu crede în destinul nostru european, în democrație și în dreptate . El încearcă să înțeleagă lumea prin construcții logice de bun simț. Nu are pretenția de a fi deținătorul adevărului absolut și este conștient că este supus greșelii ca orice muritor de rând. Crede în ideile care ne unesc și care pot oferi copiilor noștri un viitor mai bun.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE