O nouă etapă Iohannis | Puterea a Cincea

Data:

spot_img

O nouă etapă Iohannis. Liberalii anunţă că vor să schimbe legea electorală, pentru a-i facilita o posibilă candidatură pe lista parlamentarelor preşedintelui Klaus Iohannis.

O decizie nu ilegală, nu neconstituţională, dar care intră în coliziune cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Dincolo de aspectul juridic, mişcarea făcută de PNL ia prin surprindere, poltic vorbind.

„Ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin – ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite –, ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic”. Acesta este textul art. 65 din Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, cunoscută drept Comisia de la Veneţia.

„Ceea ce facem este un act de justiție”

Ignorând această recomandare, doi parlamentari PNL, Gabriel Andronache şi Daniel Fnechiu, propun modificarea Legii 208/2015, privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu mai puţin de trei luni înainte de alegeri, pentru a-i permite preşedintelui Klaus Iohannis ca, în ultimele trei luni de mandat, să poată candida ca independent pe lista unui partid sau a unei alianţe politice.

Citește și: Lia Savonea și Mihail Udroiu de la ÎCCJ au decis restituirea la Parchet a dosarului Revoluției, în care este judecat Ion Iliescu

Senatorul Daniel Fenechiu susţine că prin această schimbare legislativă se face, de fapt, un act de justiţie: „Ceea ce facem este un act de justiție, pentru că, peste 20 de ani, de exemplu, putem fi într-o altă situație. Dacă mandatul președintelui va fi redus la patru ani de zile, din fiecare patru în patru ani, ne vom găsi în această situație”, a mai declarat liberalul.

Continuarea în Puterea a Cincea

Citește și: Statele Unite impun sancțiuni împotriva RT și afiliaților săi pentru implicarea în operațiuni de destabilizare și influențare a alegerilor, inclusiv în Republica Moldova

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: inquamphotos.com / Costin Dinca )

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related