Numărul celor care devin musulmani este în creștere în România | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Numărul celor care devin musulmani este în creștere în România. Un reporter al publicației Ziarul de Iași a vizitat unica moschee din Iași, care este mai mult un Centru Cultural Islamic (majoritatea moscheelor din țară sunt centre culturale).

Clădirea are la parter cameră de rugăciune, încăperi diferite pentru femei și bărbați, pentru că aceștia se roagă separat, o bucătărie și baie, scrie Andreea Timofte.

Unica moschee din Iași

„Cât am stat la moschee, mai bine de o oră, am fost surprinsă de ospitalitatea dr. El-Agha Fawaz, reprezentant al comunității musulmane din Iași, și a colegei sale, Mona Emam. Datorită povestirilor lor m-am simțit ca într-un oraș musulman. El-Agha Fawaz trăiește în Iași din 1983”, scrie jurnalista.

Este fost medic ginecolog şi absolvent de Drept. Spre deosebire de musulmanii din Franța sau alte state occidentale, în România, majoritatea musulmanilor vin să studieze ori să muncească.

Citește și: Super Rally la Alba Iulia: zeci de mașini puternice pe străzile din oraș

,,Am venit din Egipt la Iași ca student la Medicină. Și aici am rămas. Din motive personale, acum nu mai profesez ca medic. Nu avem o evidență despre câți musulmani sunt la Iași. Sunt mii, poate peste 5.000.

Fie că vorbim despre egipteni, marocani, palestinieni, tunisieni sau români convertiți la religia musulmană.

Noi credem că religiile se completează una pe cealaltă și că au apărut în momente istorice diferite. De aceea, tu îi spui «Dumnezeu» Divinității, iar eu «Alah». Există multe asemănări. Numărul celor care devin musulmani este în creștere. Este o toleranță mare în România și ne bucură acest lucru”, a declarat acesta.

Citește și: 1.800 de ieșeni, puși să muncească în folosul comunității. Printre ei, medici, profesori, chiar judecători și foști primari

Numărul celor care devin musulmani este în creștere în România

Primul lucru pe care l-am făcut când ajuns, în urma indicațiilor celor doi, a fost să mă descalț. Pe pantofar am observat mai multe perechi de încălțăminte. Ulterior, după procesul obligatoriu de abluțiune (o purificare/ spălare rituală a mâinilor, picioarelor și feței), am urcat în salonul pentru rugăciune dedicat femeilor. Acolo, am sesizat prezența unor piese vestimentare pe umeraș, menite să fie purtate de femeile care vin la rugăciune și nu sunt îmbrăcate corespunzător (nu au capul acoperit ori poartă pantaloni).

Articolul integral, în ziaruldeiasi.ro

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related