O ostatică a grupării Hamas i-a strâns mâna răpitorului său după ce a fost eliberată. Yocheved Lifshitz, de 85 de ani, îi spune acestuia „shalom”, un salut ebraic de pace.
Yocheved Lifshitz a fost eliberată alături de o altă femei în vârstă de 79 de ani, Nurit Cooper.
Cele două femei au fost duse la spital
Cele două femei au fost scoase din Gaza pe la punctul de trecere Rafah spre Egipt, unde au fost urcate în ambulanțe, potrivit imaginilor difuzate de o televiziune egipteană.
Cele două femei și soții lor au fost răpiți din casele lor din kibbutzul Nir Oz, în apropiere de granița cu Gaza, în timpul raidului Hamas în comunitățile din sudul Israelului, la 7 octombrie. Soții lor, care au 83 și 84 de ani, nu au fost eliberați, potrivit The Guardian.
„Deși nu pot exprima în cuvinte ușurarea că acum este în siguranță, mă voi concentra pe eliberarea tatălui meu și a tuturor celor – aproximativ 200 de oameni nevinovați – care rămân ostatici în Gaza”, a declarat fiica lui Lifshitz, Sharone Lifschitz.
Shaorone Lifschitz a declarat reporterilor, săptămâna trecută, că părinții ei erau activiști pentru pace, iar tatăl ei mergea cu mașina la granița din Gaza pentru a duce palestinieni la Ierusalimul de Est pentru tratament medical.
Se pare că Hamas nu a primit nimic în schimbul eliberării ostaticilor, care au fost eliberați la câteva zile după ce o femeie americană și fiica ei adolescentă au fost, de asemenea, eliberate. Se crede că Hamas și alți militanți din Gaza au luat aproximativ 220 de persoane, inclusiv un număr neconfirmat de străini și cetățeni cu dublă cetățenie.
Luni, Hamas a difuzat o înregistrare video care arată predarea lui Lifshitz și Cooper, în care li se oferă apă și mâncare femeilor care deși erau sub amenințare, au rămas calme și care sunt ținute de mână în timp ce sunt conduse la oficialii de la Crucea.
Chiar înainte ca filmulețul să se încheie, Lifshitz se întinde înapoi pentru a strânge mâna unui militant, scrie The Guardian.
Citește și: Al cincilea român a murit în Israel. Altul, ostatic în Fâşia Gaza
O ostatică a grupării Hamas: „Am trecut prin iad”
Bătrâna în vârstă de 85 de ani a spus în timpul unei conferințe de presă dintr-un spital din Tel Aviv că a „trecut prin iad” și a rămas cu vânătăi în timp ce a fost răpită, relatează BBC.
Fiica acesteia a spus că mama sa și ceilalți ostatici au fost loviți cu bastoane. Sharone a mai spus că mama ei a fost martoră la o „rețea imensă” de tuneluri subterane conduse de Hamas, pe care a comparat-o cu o „pânză de păianjen”.
Aceasta a mai declarat că, după ce au ajuns în Gaza, răpitorii mamei sale au spus că „cred în Coran” și că, prin urmare, nu îi vor face rău.
Femeia care tocmai a fost eliberată a continuat să descrie condițiile în care a fost ținută. Ea și ceilalți ostatici au fost hrăniți cu brânză și castraveți – aceeași mâncare pe care o primeau și răpitorii.
Yocheved Lifschitz descrie condițiile în care au fost ținuți ea și colegii ei, despre care spune că erau curate. Ea spune că dormeau pe saltele pe podea în tunelurile de sub Gaza, iar un medic venea în vizită la fiecare două-trei zile. Un prizonier care a fost grav rănit într-un accident de motocicletă în drum spre Gaza a fost tratat pentru rănile sale.
Lifschitz povestește că un paramedic a venit să îi vadă pentru a le aduce medicamentele de care aveau nevoie, potrivit BBC.
„A fost dificil, dar vom trece peste asta”, a adăugat Lifshitz reporterilor în cadrul unei conferințe de presă la spitalul din Tel Aviv unde se recuperează.
Ambele femei locuiau aproape de graniță
Timp de zeci de ani, Lifshitz și Cooper au trăit în comunitatea apropiată de Nir Oz, care a găzduit cândva 400 de persoane în apropiere de granița cu Gaza. Fiind atât de aproape de graniță, a fost una dintre primele comunități vizate de Hamas – și una dintre cele mai afectate, conform CNN.
Nenumărate case sunt acum lipsite de viață, cu ferestrele sparte, dormitoarele incendiate și bunurile locuitorilor împrăștiate peste tot. Imaginile video arată sânge uscat pe paturi și podele, iar pereții sunt plini de găuri de gloanțe.
Lifshitz este unul dintre fondatorii comunității și a lucrat ca fotograf și profesor la liceul regional, potrivit unei declarații a comunității Nir Oz.
Cooper a fost, de asemenea, un rezident pe termen lung și a lucrat în domeniul educației, dar și la fabrica locală de vopsele, se arată în declarație.
Lifshitz și soțul ei primiseră amândoi îngrijiri medicale înainte de a fi răpiți, potrivit fiicei lor.
Cea mai recentă eliberare a ostaticilor are loc pe fondul presiunii internaționale tot mai mari exercitate asupra guvernului israelian pentru a asigura eliberarea sutelor de ostatici încă ținuți prizonieri în Gaza, scrie CNN.
Până în prezent, peste 5.000 de persoane au fost ucise în Gaza în timpul campaniei israeliene, potrivit autorităților sanitare palestiniene.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto central: THE TIMES OS ISRAEL