luni, 18 octombrie 2021
spot_img
AcasăNewsletterO pădure întreagă a dispărut cu acte false. Care e metoda?

O pădure întreagă a dispărut cu acte false. Care e metoda?

Magistraţii ieşeni au pe masă un dosar cu acuzaţii de furt de lemn incredibile. Practic, masă lemnoasă de milioane de lei a fost furată sistematic ani de zile, cu acte false de vânzare, chiar de cel pus să păzească pădurea.

Când a fost descoperit jaful, anchetatorii şi-au pus mâinile în cap: în loc de pădurea seculară au numărat 3.825 de cioate, copaci raşi de pe faţa pământului de laolaltă, pe zeci de hectare. Nu mai puţin de 27 de persoane au fost acuzate de aceste tăieri ilegale. Reţeaua vindea nu numai lemn de foc, dar şi cherestea de stejar.

Magistraţii Judecătoriei au avut în faţă un dosar în care 27 de indivizi au fost acuzaţi de tăiere ilegală de arbori. În dosar au fost menţionaţi ca păgubiţi aproape 70 de persoane fizice, dar şi două ocoale silvice ce administrau păduri ale statului. Numai prejudiciul calculat de cele două ocoale silvice s-a ridicat la 2,3 milioane lei. Anchetatorii au menţionat totuşi că, din cauza modalităţii de lucru aplicate de infractori, pagubele au fost probabil mult mai mari.

„Afacerea” cu lemnul altora a început pentru Constantin Vezeteu după ce un sătean din Ţibana l-a împuternicit să efectueze demersurile necesare pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui corp de pădure de 22,43 ha situat în satul Vadu Vejei. Ulterior, Vezeteu şi-a asumat paza pădurii, moment în care au început şi tăierile ilegale. În perioada 2009-2016, Vezeteu şi complicii săi au tăiat aproximativ 60% din suprafaţa pădurii. Anchetatorii aveau să identifice ulterior 3.825 de cioate, corespunzând unui volum de 1.520 mc de lemn, în valoare de 355.000 lei. Culmea cinismului, Vezeteu îi transmitea proprietarului că nu mai face faţă hoţilor de lemne. Treptat, Vezeteu şi-a extins activitatea şi în restul zonei, profitând de faptul că pădurea pe care chipurile o păzea se învecina cu Ocolul Silvic Pădureni.

Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE