O pictură murală de peste 70 metri dedicată bujorului de stepă va fi prezentată la festivalul de la Castelul Ugron

Data:

O pictură murală dedicată bujorului de stepă şi primului custode al Rezervaţiei din Zau de Câmpie, Marcu Sâncrăianu, care va fi realizată pe un zid de circa 70 de metri, va fi inaugurată cu ocazia celei de-a doua ediţii a Festivalului Bujorului la Castel, care se va derula în perioada 26- 27 aprilie, la Castelul Ugron.

„Momentul în care am citit documentarea şi tot demersul pe care profesorul Florin Toma de la Facultatea de Horticultură din Bucureşti l-a făcut pentru a obţine promulgarea legii cu privire la ‘Bujorul – floare naţională’, unul dintre elementele sau parte din criteriile care au stat la baza acestei documentări şi ulterior a deciziei, a fost ca elementul floral să aibă o reprezentativitate largă, atât ca teritorialitate, accesibilitate, cât şi prezenţă în viaţa cotidiană, în tradiţii, în folclor, în denumiri de localităţi, în nume de persoane. Şi atunci elementul ‘motive tradiţionale’ pentru anul 2025 va fi un pic mai îndrăzneţ. Vom aduce bujorul – în cazul nostru Bujorul de stepă – ca element floral în arta murală. Astfel, vom realiza un perete în centrul comunei Zau de Câmpie exact în punctul de pornire spre Rezervaţia de Bujori de Stepă. Păstrăm surpriza celor interesaţi să vină să-l vadă”, a declarat, pentru Agerpres, reprezentantul Asociaţiei „Manifest pentru Patrimoniu”, Florin Moldovan, regizor al festivalului.

Potrivit acestuia, vizitatorii de la festival vor putea să vadă cum îşi va desfăşura munca artistul plastic care va realiza lucrarea.

„Artistul care va începe lucrarea va fi la Zau de Câmpie începând cu data de 23 aprilie, astfel încât să se suprapună munca lui pe perioada desfăşurării Festivalului. Iar până la sfârşitul zilei de duminică sperăm să reuşim să dăm şi schela jos. Dimensiunea muralului este undeva la 70 de metri”, a arătat Florin Moldovan.

Citește și: Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate de specialiști | FOTO

Pictura murală va fi realizată de artistul timişorean Flaviu Roua, care va redecora zidul uneia dintre clădirile din centrul comunei Zau de Câmpie, care este punctul de plecare spre rezervaţia de bujori.

Organizatorii Festivalului Bujorului la Castel, dedicat bujorului de stepă de la Zau de Câmpie, organizat de Asociaţia Visit Mureş în parteneriat cu Primăria Comunei Zau de Câmpie şi Asociaţia „Manifest pentru Patrimoniu”, doresc ca această pictură murală de mari dimensiuni să fie un punct de referinţă pentru comunitate şi pentru cei care vizitează Rezervaţia de Bujori de Stepă.

„Acesta va fi şi un omagiu pe care încercăm să-l aducem primului custode al Rezervaţiei de Bujori de Stepă, Marcu Sâncrăianu, care timp de 60 de ani, dacă nu greşesc, şi-a dedicat viaţa şi a făcut o misiune de credinţă practic în a apăra, a proteja rezervaţia şi de a o înmulţi. Fiindcă regimul în care această floare se înmulţeşte nu e unul uşor, nu se produce natural, are nevoie de ajutor. Înmulţirea nu se face neapărat prin bulbi, ci prin seminţe într-o anumită perioadă din an”, a arătat Florin Moldovan.

Pe lângă pictura murală şi vizitele la Rezervaţia de Bujori de Stepă, parcursul cele două zile de festival, 26-27 aprilie, vizitatorii sunt invitaţi să se bucure de tururi ghidate ale Castelului Ugron din Zau de Câmpie, în limbile română şi maghiară, oferite de Asociaţia AntePortum.

Citește și: Dirijorul Vasily Petrenko, pentru prima dată la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu

Pe toată durata festivalului, în Zau de Câmpie vor funcţiona puncte gastronomice fixe, unde vizitatorii pot degusta ciorbă de peşte şi peşte la grătar, gulaş la ceaun, papanaşi, plăcinte ardeleneşti şi prăjituri cu mere.

În programul festivalului figurează recitaluri susţinute de Dan Helciug & Spitalul de Urgenţă şi The Pipers Band, proiecţia documentarului „Apă şi Talpă”, o aventură pe Via Transilvanica, recitaluri de muzică şi dansuri populare din zona Câmpiei Transilvaniei, teatru şi ateliere pentru copii, expoziţii de costume populare şi fotografie.

În plus, va fi organizat un târg cu produse tradiţionale (balmoş, brânzeturi, plăcinte, dulciuri de casă, lavandă, langoşi, miere, vin şi pălincă) şi obiecte de artizanat, în curtea castelului şi tururi cu biciclete electrice între castel şi Rezervaţia de bujori de stepă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Festivalul Bujorului la Castel / Facebook)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related

Zilele Braşovului. Concerte, târguri şi Parada Junilor în săptămâna de după Paşte

Primăria Braşov organizează, în săptămâna de după Paşti, Zilele...

Zona montană Rânca, aproape pustie de Sărbătorile Pascale. Majoritatea unităţilor de cazare, închise

Zona montană Rânca este aproape pustie în perioada sărbătorilor...

Fresce importante din Castelul Corvinilor, restaurate de specialiști | FOTO

Mai multe fresce importante din Castelul Corvinilor sunt restaurate,...