Pneumonie bizară apărută în China bântuie SUA şi Europa. Ce spun specialiștii

Data:

spot_img

O pneumonie apărută în China a trecut oceanul către SUA şi, recent, au fost raportate şi primele cazuri în Europa. Acestea nu sunt legate direct: nu a fost găsit un virus la toate persoanele infectate care să fie conectat de o sursă primară, însă valul de pneumonii este în creştere, iar viruşii obişnuiţi, care pot duce la dezvoltarea de pneumonii, nu au fost responsabili de această dată.

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, pentru a înţelege: cum dezvoltă o pneumonie, care sunt cauzele şi tratamentele şi în ce condiţii poate provenienţa ei fi „misterioasă”?

„O pneumonie virală nu poate fi tratată cu antibiotic”

Dr. Florin Roşu explică faptul că pneumonia poate avea două cauze: virală sau bacteriană. În momentul de faţă, trecând printr-un sezon al virozelor, cea mai des întâlnită cauză pentru pneumonii este cea virală.

Cum se întâmplă, pas cu pas: dacă o persoană care suferă de o viroză respiratorie o ignoră şi nu ia paşii corespunzători pentru a se trata la timp, viroza în sine poate să se transforme într-o pneumonie, cu forme mai grave şi riscuri mai mari, chiar vitale.

Citește și La Iași au venit mai puțini turiști, deși a fost organizat un campionat mondial cu milioane de euro

Iar reacţia românilor, în general, de a lua antibiotice nu va avea niciun efect asupra unei pneumonii cauzate de un virus, nu de o bacterie.

„Trebuie să facem această separare: o pneumonie virală nu poate fi tratată cu antibiotic. Într-adevăr, în unele cazuri, infecţiile virale se suprainfectează şi bacterian, dacă diagnosticul nu e precoce şi tratamentul nu e iniţiat la timp.

Dar tratamentul cu antibiotic trebuie iniţiat doar la momentul oportun, doar de către un medic, iar în general, o pneumonie dacă este tratată la timp şi corespunzător consumul de antibiotice poate fi prevenit”, a precizat dr. Florin Roşu.

El a punctat faptul că, în momentul de faţă, cel mai bine dacă am putea să determinăm virusul care a cauzat viroză ce a dus la pneumonie pentru fiecare persoană.

Dar determinarea în sine este un complexă şi dificilă, mai ales fiindcă, spune medicul, sunt peste 200 de patogeni în circulaţie, în momentul de faţă, dintre cei cunoscuţi, care pot să determine o viroză respiratorie. Viroză care, dacă nu tratată corespunzător, se poate transforma într-o pneumonie virală.

Pneumonie bizară apărută în China: „Nu este contagioasă”

„Pneumonia nu este contagioasă, nu putem vorbi de aşa ceva, este absurd”, a precizat dr. Florin Roşu, detaliind etapele îmbolnăvirii. Întâi apare o răceală, o viroză, dacă nu e tratată la timp şi cum trebuie atunci ea evoluează. Virusul sau bacteria vor ajunge la căile respiratorii inferioare, la plămâni, şi atunci cauzează pneumonii şi bronhopneumonii. Acestea sunt disfuncţii respiratorii importante, care pot duce şi la deces în cazul persoanelor cu sistemul imunitar deficitar, cu precădere nou-născuţii sau vârstnicii.

Citește și Jocurile de noroc sufocă rețelele sociale cu reclame mascate 

„Poţi lua viroza, virusul care a determinat apariţia pneumonii, de la o persoană bolnavă. Iar patogenul respectiv cu care intri în contact poate sau nu să îţi provoace o agravare, o pneumonie.

E vorba de transmitere prin acele picături Flügge, care nu se observă cu ochiul liber, ce provin din salivă şi secreţii eliminate când tuşim, strănutăm sau vorbim. De aceea este bine să purtăm mască de protecţie în momentul în care suntem bolnavi sau ne simţim răciţi”, a mai precizat specialistul.

Mai multe citiți în Ziarul de Iași.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procurorii din CSM au respins cercetarea disciplinară a lui Cristi Ardelean

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Iarna își face simțită prezența. Intervenții de deszăpezire la Băile Harghita și pasul Bucin

Iarna își face simțită prezența. Primele acțiuni de deszăpezire...