Muzicianul ieșean care i-a cântat Papei Ioan Paul al-II-lea și singurul cornist din România care a avut 131 de concerte solo, este mai mult decât fascinantă.
După mai bine de 50 de ani de când suflă zi de zi în corn, Petrea Gîscă, cornist și profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, spune că ,dacă ar lua-o de la capăt, tot muzica ar alege-o.
Este singurul cornist din România care a avut 131 de concerte solo. Și tot singurul care a cântat în fața Papei Paul al II-lea.
Se întâmpla pe când avea doar 22 de ani. Povestea lui, în rândurile de mai jos.
Citește și Legendele Bistriței. Povestea celui mai înalt turn de biserică din Transilvania
Muzicianul ieșean care i-a cântat Papei. Cel mai bun prieten: Cornul
Anul acesta Petrea Gîscă împlinește 62 de ani, dintre care 51 i-a petrecut alături de cel mai bun prieten al său: cornul. Este profesor la UNAGE Iași, solist în diferite orchestre și formații camerale din țară și singurul îndrumător de doctorat pe instrumente de suflat de alamă.
A făcut parte din numeroase jurii, a publicat articole de specialiate, a creat piese pentru corn și a fost distins cu diverse premii, însă am încercat să îl cunoaștem pe omul Petrea Gîscă dincolo de maestrul cornului cu o carieră atât de fructuoasă.
Anul trecut s-au împlinit 50 de ani de când Petrea Gîscă suflă zilnic în corn, iar acesta afirmă clar și răspicat că cel care l-a ales pe el a fost cornul.
Acesta a început să cânte la diverse instrumente muzicale de la o vârstă fragedă. Și-a dorit vioara, însă întâlnirea cu profesorul Nicolae Musteață i-a creat o altă traiectorie parcursului său și, astfel, a ajuns la corn.
Citește și Povestea unui ceas care reproduce o capodoperă de Klimt, furată de naziști. Artă, film și orologerie
Ajutat de profesor să ajungă la Iași
Chiar profesorul a fost cel care l-a adus la Iași, el fiind originar din comuna Horodniceni, județul Suceava.
În 1973, la vârsta de 10 ani, când a intrat în clasa a V-a la Colegiul de Artă „Octav Bancilă” din Iași, a luat pentru prima dată cornul în mână. Mai mult din dorința de a nu își supăra profesorul, a acceptat ca acesta să fie instrumentul de studiu.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: Ziarul de Iași)