Doi elevi care au insultat o profesoară trebuie să-i plătească daune de 30.000 de lei

Data:

spot_img

Doi elevi care au insultat o profesoară în online trebuie să-i plătească daune de 30.000 de lei. Vineri, Tribunalul Cluj a confirmat o soluție a Judecătoriei Cluj-Napoca prin care părinții a doi elevi cu vârsta sub 14 ani sunt obligați să plătească unei profesoare banii pentru batjocorirea ei pe grupul de Whatsapp al clasei și pe Facebook.

VeDem Just traduce această decizie pe înțelesul tuturor și susține orice demers pentru apărarea persoanelor agresate în mediul școlar.

Ce au făcut elevii

Profesoara BM de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Cluj-Napoca era diriginte la elevii din clasa a VII-a. În martie 2019, unii elevi de ai săi îi relatează faptele comise de către doi colegi:

  • în ultima zi din vacanța mare din anul 2018, Raul – în vârstă de 12 ani – a modificat o poză a profesoarei pe care a asociat-o cu un animal și a postat-o pe grupul de Whatsapp al clasei. Apoi în decembrie 2018 a postat  tot acolo o altă poză denigratoare, pe care a setat-o apoi ca imagine de grup;
  • în martie 2019, Cosmin – în vârstă de 13 ani – a creat un cont de Facebook pe numele profesoarei, folosind cele două poze primite de la Raul. Una a pus-o ca poză de profil, cealaltă ca imagine de coperta a contului. El a dat mesaje colegilor pentru a da accept la cont, spunând că este creat de el.

Câți bani a cerut profesoara

Profesoara a cerut 50.000 lei despăgubiri pentru rușinea îndurată și publicarea hotărârii într-un cotidian central. A justificat prin aceea că insulta adusă numelui și imaginii sale a fost popularizată printre elevii din acea clasă, dar și din alte clase, care au aderat la contul fals de FB.

În felul acesta i s-a afectat viața sa privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională.

Citește și Vârsta de pensionare poate crește peste 65 de ani, dacă va crește speranța de viață

Doi elevi care au insultat o profesoară trebuie să plătească

Pentru că elevii aveau la data faptelor vârsta sub 14 ani, au fost chemați la proces părinții lor.

Părinții lui Raul au arătat că acesta a făcut o glumă, o prostie copilărească, modificând o fotografie la care a atașat porecla profesoarei așa cum o cunoaște toată lumea. Apoi a postat-o pe Whatsapp în afara orelor de curs. Apoi au argumentat că este o formă a libertății de exprimare, că profesoara nu este membră pe acel grup, care este privat, că a fost nevoit în cele din urmă să se mute la altă școală.

Părinții lui Cosmin au arătat că el nu are cont de Whatsapp, dar a recunoscut că el a deschis contul de FB pe numele profesoarei, dar că l-a șters după o zi.

Profesoara a depus la dosar capturi de ecran cu postările considerate insultătoare. Un profesor a relatat despre rușinea îndurată de profesoară, care a devenit abătută, retrasă și distantă.

Alt cadru didactic a relatat că a aflat cele întâmplate de la alți profesori și de la un elev mai mic, de a VI-a. Acesta primise pozele de la unul din cei doi autori și că, la rândul său, ca profesor, s-a simțit ofensat de cele întâmplate la școală.

Alți doi martori au spus că Raul este un elev excepțional, că a postat pe un grup privat, că a vrut să facă o glumă și că s-a mutat de la școală, fiind etichetat de cei din jur cu privire la acest incident.

Mai multe aflați din Vedem Just.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cristi Danileț
Cristi Danileț
Cristi Danileț este judecător. A fost membru in Consiliul Superior al Magistraturii între 2011 și 2017, ales din partea Judecătoriilor. Are un doctorat in proceduri penale obtinut in la Universitatea Babes Bolyai. Membru fondator al asociatiei Vedem Just-Voci pentru Educatie si Justitie si initiator al proiectului de educatie juridica EDUIURIS.
37 COMENTARII
    • Obrăznicia unor elevi a ajuns la cote maxime si asta datorită atitudinii părinților, a mass-media, față de școală. Nu este „un joc” a batjocori pe cineva si nu poate fi luat ca atare si scuzat. Foarte bine că a cerut daune morale dar eu cred că suma este prea mică. Trebuie inceput de undeva si iată că s-a făcut un pas spre asta.

      • Nimeni nu merita batjocorirea. Toți meritam uneori, unii mai des că alții, mustrarea, critica, poate chiar sancțiunea, dar nu BATJOCORA, nici măcar părinții care au crescut niste copii ce rănesc pe semenii lor.

      • poate la babuini se procesează așa. Dacă profesorul nu își face treaba sau oropsește elevii, părinții au căi legale să rezolve problema. Nu este justificată o atitudine de maimuță beată, care aruncă cu fecale… nici măcar în mediul on-line… mai avem nevoie de 2-3 decenii până se instaurează civilizația, iar astabse vede după discursul postacilor de pe aici…

    • Dar profesorii care își bat joc de copii s-au uitat deja de cazurile mediatizate cunoscute de profesori care nu treceau elevii clasa și nici să intre să dee bac dacă nu erau meditați de către ei sau cazuri de profesori care vin cu capsa pusă la școală își aduc problemele de acasă la servici și răbufnesc în capul copiilor. De asta nu vorbiți or fii profesori ușa de biserică??
      Vreți respect profesorilor respectați copii că nu-s ai voștri și unii au părinți care nu permit să te ….in cap la copilul lor iar dacă nu atunci să nu vă mirați ce o să iasă cu noile generații și ce are să fie cu profesorii

      • Domnule Leonid profesorii trebuie sa fie respectați, de către elevi, din multe motive…
        Sunt mai în vârstă că ei, sunt autoritate, pur și simplu. Nu condiționați respectul elevului fata de profesor de „respectarea elevului de către profesor”, respect ce poate fi înțeles diferit de fiecare elev sau părinte, în funcție de nivelul de cultură/educație a fiecăruia. Dacă sunt și profesori care nu fac cinste misiunii nobile pe care o au, si admit că sunt, trebuie confruntați cu bun simț și respect, pe cale legală(discuție personala, discuție director unitate școlară, discuție la inspectorat… etc.) Am patru copii și am întâlnit dascăli buni și o învățătoare nedreaptă, răzbunătoare și aroganta. Nu am jignit-o nici eu si nici copilul meu. Dacă vă învățați copilul principiile strâmbe pe care le-ați postat aici… nu as vrea să-l întâlnesc vreodată. Vă spun o regulă: cei care își educă copii cu alergie la autoritate vor fi printre primele victime ale propriilor copii. Vedeți cazul Pascu!

    • Rușinea pe care o îndurau elevii? Care rușine? Ce rușine au îndurat elevii, spune-mi și mie, că nu înțeleg. Ne-am tâmpit cu toții și nu mai vedem clar faptele? Copiii aceia doar au batjocorit un cadru didactic și nimic mai mult. Nu au îndurat nicio rușine. De unde rușine de la niște nerușinați? De unde?

    • Asumati-vă identitatea, ca nu reprezentați dvs. toată România! Comentariul acesta arată că probabil sunteți părinte al vreunuia dintre cei doi copii și spune multe despre educația primită de aceștia
      de acasă

    • Ce rușine ba femeie.. Voi nu știți ce înseamnă un cadru didactic. Dacă sunteți total analfabeți, atât voi cât și copii voștri vorbesc de rău pe cadrele didactice, batjocoresc conținu cadrele didactice fata de copii lor.. În primul rand este lipsa de respect din partea părinților lor, apoi este transmis copiilor lor.. Este o rușine cât de multa lume este inculta, bolnava psihic, mizerabila, bețivi, drogați, poarta raporturi sexuale în incinta unde dorm copii. Copii sunt foarte atenți la orice mișcare.. De asta acești copii la o vârstă fac copii prematuri. Sau violează. Totul, de peste 75% este marea vina a părinților. Părinții greșesc enorm de mult fata de școală, profesori, societate.. Etc. Deci educația părinților, este un model pentru societatea în care trăim.. Asta este..

      • Hooo încetișor că că se sparge ecranul la telefon.Cadrul didactic e un om platit din bani părinților (taxe impozite meditații)așa că pliscu mai mic. De profesorii care își bat joc de copii s-au uitat deja de cazurile mediatizate cunoscute de profesori care nu treceau elevii clasa și nici să intre să dee bac dacă nu erau meditați de către ei sau cazuri de profesori care vin cu capsa pusă la școală își aduc problemele de acasă la servici și răbufnesc în capul copiilor. De asta nu vorbiți or fii profesori ușa de biserică??
        Vreți respect profesorilor respectați copii că nu-s ai voștri și unii au părinți la care nu te ….in cap.

        • Asa cum ti s-a mai spus anterior, nu are nicio legatura respectarea profesorilor cu acei profesori care nu fac cinste profesiei . Profesorul trebuie respectat de elevi si de parinti. Si invers, normal. Iar daca un profesor o ia razna, acela trebuie admonestat , apoi pedepsit si chiar mai departe daca nu se schimba nimic.
          Cat despre faptul ca profesorul e platit din banii parintilor e total gresit. Profesorul este un angajat al statului, iar statul considera ca educatia este necesara cetatenilor. Ca parintii platesc impozite din care sunt platiti profesorii e alta treaba, si tu mergi pe strada platita din banii contribuabililor, deci parinti, profesori.

    • Sunt alte căi pentru a rezolva această situație, nu cea aleasă de copii. Dacă vă insultă vecinul, nu copilul merge să se razbune și să-i pună pancarte denigratoare pe casă. Nu?

      • profesorii de treaba , cum zici , infasoara joint uri cu ei…asta intelegi tu…cand nu inveti , si iai nota pe masura , proful e de vina si nu e de treaba…Deci dupa parerea ta elevul poate sau nu sa batjocoreasca un profesor doar daca se incadreaza sau nu in tiparul de treaba al tau…frate , sincer , o scoala de corectie si tie si loazelor ( exceptionale – in articol)…Apoi sa suporte tot societatea , caderea plina de anabolizante , dealtfel motivata , a lor….

  1. Dacă derbedeul de 12 ani punea mâna să citească și cărți, sigur nu mai avea timp de maimuțereli pe net. Este abia începutul. Vor plăti părinții până se vor hotără că trebuie să-și educe progeniturile .

    • Bravoooo ai spus bine
      Profesorii care se … în cap la copii suporta direct consecințele de la copii și de la părinți Sunt multe cazurile de profesori frustrați care își aduc de acasă belele și au impresia că pot sa răbufnească la școală in capul copiilor elevilor fără că elevii sau părinții să nu le-o întoarcă

  2. Atata timp cat Romania este condusa de analfabeti functionali,de derbedei fara educatie scoala o institutie politizata va scoate de pe bancile ei indivizi „zdruncinati la minte”,fara respect pentru cultura,morala,fara empatie si insensibili la evenimentele din viata lor.Ei,astia de azi sunt viitorii parinti si dascali de maine,halal de viitorul tarii cu asemenea progenituri!

  3. Cand un profesor are atitudine abuziva, sar autoritatile scolare, parintii, presa… si, pe buna dreptate, cariera profesorului poate sfarsi aici. Cand un elev e hartuit de colegi, sar profesorii, parintii, psihologii… Cand un profesor e batjocorit sistematic de propriii sai elevi, el trebuie sa isi caute singur dreptatea in justitie. S-a generalizat in scoala un sentiment de impunitate a elevului, intrucat el e minor si are dreptul la invatatura. Sanctiunea e atat de timida, e aplicata cu atatea ezitari si e contestata atat de vehement, incat orice hartuire se consacra in folclorul local ca o gluma buna si incurajeaza altele asemenea. Profesorul roman e desconsiderat constant si vizibil atat in mediul sau profesional, cat si pe toata scara sociala, pana la (sau incepand cu) clasa conducatoare. De aceea cei buni pleaca si ramane cine nu are alte optiuni. Cei care au scapat cu fuga vor omite rusinati acest episod din cariera lor.

  4. Nu Țin partea nici a profesorilor și nici a elevilor și nici nu cunosc cazul dar așa în general vorbind îmi amintesc bine de cazurile mediatizate și cunoscute de profesorii care își bat joc de copii, de profesori care nu treceau elevii clasa și nici să intre să dee bac dacă nu erau meditați de către ei sau cazuri de profesori care vin cu capsa pusă la școală își aduc problemele de acasă la servici și răbufnesc în capul copiilor, cazuri de copii care nu vor să mai meargă la școală pentru că vine o anume doamna profesoară de acasă nervoasă și pe stop și urlă ca descreierata in clasa si mai rău chiar lovește unii copii. De asta nu vorbiți or fii profesori ușa de biserică?? Eu daca as fi părinte și mi-ar lovii copilul.
    Vreți respect profesorilor respectați copii că nu-s ai voștri și unii au părinți care nu permit să te ….in cap la copilul lor iar dacă nu atunci să nu vă mirați ce o să iasă cu noile generații și ce are să fie cu profesorii.

  5. Sa plateasca parintii pana nu mai pot. Pai fmm de copii ai junglei, de aia te duci la scoala ? Apoi se plang ca profesorii nu si dau silinta si ca ii lasa repetenti.

  6. Eu am pățit-o cu un puști de 15 ani,care mi-a dat o palmă și nici-un cadru didactic nu s-a băgat să facă ceva.Ieșisem cu clasa afară,în parc și trebuia să trecem printr-o piață de alimente.Un elev de la altă școală,posibil liceu, venea cu bicicleta din direcție opusă spre noi în viteză mare.I-am atras atenția să meargă mai încet să nu lovească pe cineva.Nu m-am așteptat , ce avea să urmeze.Totul s-a întâmplat, fulgerător. Dintr-o dată îl văd, venind din nou pe același traseu ,spre mine și când s-a apropiat mi-a tras o palmă că n-am fost bună de nimic o săptămână întreagă, așa de rău m-am simțit fizic.Mai grav a fost sentimentul de rușine și faptul că nimeni n-a intervenit să-mi ia apărarea. Așa suntem noi oamenii, pasivi când vedem că cineva e în pericol,toți stau și privesc,dar nimeni nu se bagă,nimeni nu face nimic.De aceea se întâmplă atâtea nenorociri și ce se mai poate face când totul e prea târziu și faptul e consumat? Sunt copii expuși abuzului verbal și limbajului violent în mediul școlar.Sunt copii abuzați fizic și psihic de către unul din părinți și nimeni nu știe,Izolarea socială,umilința,interdicția de a vorbi din teama de a fi bătut,poreclele,interdicția de a interacționa cu un alt coleg sau cu cineva,răspândirea de zvonuri cu caracter denigrator.Nu e bine ca un părinte să-și certe copilul sau să primească bătaie dacă spune că un alt copil l-a lovit sau că un profesor sau un cadru didactic l-a certat că n-a știut ceva sau că nu și-a făcut temele.Copiii care se comportă obraznic față de profesori,față de colegii lor,au probleme acasă.Ura,furia pe care o dezvoltă acasă,pentru că nu sunt iubiți,nu sunt înțeleși,și-o revarsă asupra altora.Să presupunem că acești doi elevi n-au făcut intenționat ce au făcut,poate nici nu conștientizează impactul dureros și dăunător de devastare emoțională pe care l-au avut asupra profesoarei,prin actul lor.Poate eu aș râde dacă aș vedea poza mea pe o rețea socială în care apar ca un animal,postat de niște copii,poate că n-aș face atâta caz la asta,poate aș rezolva problema altfel.Poate aș convoca părinții copiilor și pe copiii lor undeva și aș vorbi cu ei.Poate că nu știm noi să rezolvăm o problemă,deoarece nu ne-am asumat responsabilitatea suficient de mult,față de propriile noastre probleme.Poate proiectăm asupra altora problemele noastre și credem că proprii noștri copii le vor rezolva și nu conștientizăm ce bagaje emoționale și împovărătoare, punem pe umerii lor mici.Totul pornește de acasă,din familie,lipsa de neiubire,de a fi prezenți emoțional alături de copii,e mai ușor să-l lași pe copil pe telefon să butoneze, îl vezi liniștit, deoarece așa scapi de el,scapi de responsabilitatea ta ca părinte de a te ocupa altfel,de a gestiona altfel anumite situații,de a face ceva,de a schimba ceva,dar nu se face nimic și pe urmă te trezești că copilul tău are probleme.Copilul are nevoie de limite,să știe ce înseamnă aceste limite,să știe ce repercursiuni are asupra lui un anumit comportamnet ,are nevoie de modele,de exemple,iar dacă nu le are,se lasă influențat de anturaje care-l bagă în belele.Și o face cu scopul de a fi băgat în seamă,de a i se da atenția pe care acasă nu o are.El caută iubire și crește fără ea,dezvoltând un sine fals.Faptul că această profesoară a cerut despăgubiri,faptul că s-a transferat la altă scoală,faptul că cei doi copii s-au transferat la altă școală,va lăsa urme în fiecare,urme care îi va urmări poate mult timp în viață.Va fi o lecție pentru fiecare,fiecare și-o va înțelege în modul său.Părinți,iubiți-vă copiii,fiți alături de ei,dacă vă e greu,cereți ajutor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Miorița și maskirovka

Rezultatele alegerilor de la noi se datorează parțial și...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...