O provocare pentru 2024: dacă Rusia e furtuna, China e schimbarea climatică

Data:

spot_img

O provocare pentru 2024. Serviciile germane de informații au renunțat de mult timp la orice iluzie cu privire la foamea de putere și la ostilitatea crescândă a Partidului Comunist Chinez față de Occident.

O investigație a revistei germane Der Spiegel arată modul în care spionii chinezi lucrează în forță pe teritoriul european. Războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei poate fi cea mai acută problemă cu care se confruntă Europa în acest moment.

Dar, pe termen lung, cea mai mare amenințare vine din partea Chinei.

„Rusia este furtună, China este schimbarea climatică”, spune Thomas Haldenwang, șeful Oficiului Federal pentru Protecția Constituției, agenția de securitate internă a Germaniei.

De când a preluat puterea în China în 2012, Xi s-a concentrat intens asupra dezvoltării unui aparat de securitate deja extins. În plus, noile legi au dat agențiilor guvernamentale practic mână liberă în ceea ce privește supravegherea.

Milioane de camere de luat vederi au fost instalate în orașele chinezești, un coșmar orwellian denumit Skynet de către mașina de propagandă a țării.

Totul este filmat în permanență, mesajele din aplicația chineză WeChat, foarte utilizată, sunt analizate, iar eventualii protestatari sunt identificați cu ajutorul tehnologiei de recunoaștere facială.

Dar, potrivit agenției germane de securitate internă, opresiunea regimului nu se mai limitează la propria țară.

Criticii Beijingului care trăiesc în Germania au fost, de asemenea, luați în vizor, uneori prin presiuni asupra membrilor familiilor lor de acasă. Scopul, spun oficialii germani din domeniul securității, este „controlul și reglementarea diasporei”.

Citește și: Cât au cheltuit partidele politice în 2023. AUR a cumpărat mașini de peste 2 milioane de euro

În paralel, spune agenția de securitate germană, spionii chinezi fac tot posibilul pentru a pune mâna pe tehnologiile viitorului, cum ar fi tehnologia cuantică, inteligența artificială, tehnologia hipersonică și biotehnologia.

Multe dintre acestea au și aplicații militare. Achizițiile de companii din Germania servesc obiectivului strategic general de a oferi Chinei un avantaj în competiția globală, spun serviciile germane, potrivit Der Spiegel.

Între timp, atacurile cibernetice chinezești nu se mai limitează la companii și vizează din ce în ce mai mult politicienii, spun oficialii.

Se presupune că diplomații și agenții din ambasadele și consulatele chineze stabilesc rețele largi de contacte în încercarea de a obține serviciile unor politicieni germani.

Sună foarte mult ca un atac amplu asupra Germaniei. „Partidul Comunist Chinez”, spune sinologul german Mareike Ohlberg, de la German Marshall Fund din Berlin, „exploatează slăbiciunile sistemelor democratice pentru a le submina”.

Spionii și hackerii chinezi sunt mult mai sofisticați decât omologii lor ruși, folosind mai puțină forța brută. Cu toate acestea, sunt cel puțin la fel de eficienți.

Otrăvirea criticilor în Marea Britanie sau uciderea dușmanilor statului într-un parc din Berlin, așa cum au făcut ucigașii sponsorizați de stat din Rusia, sunt acțiuni pe care cu greu le-ar desfășura agenții chinezi.

De asemenea, hackerii chinezi se țin departe de mișcări spectaculoase, cum ar fi publicarea de e-mailuri compromițătoare ale politicienilor occidentali în plină campanie electorală, așa cum au făcut în mai multe rânduri acoliții digitali ai lui Putin.

Spionii cibernetici din China pătrund în tăcere în sistemele pe care le-au vizat și rămân acolo timp de mai mulți ani, sustrăgând încet și discret informații sensibile.

Aceste pătrunderi pe termen lung ar putea fi folosite în scopuri distructive, cum ar fi sabotarea infrastructurilor critice, avertizează expertul în securitate Antonia Hmaidi într-un studiu recent pentru Mercator Institute for China Studies (MERICS), un think tank respectat din Germania.

Aceasta subliniază că au fost deja descoperite coduri malware chinezești în rețeaua electrică din SUA.

Numeroase companii cotate la indicele bursier blue-chip al Germaniei, DAX, au fost vizate de atacuri cibernetice chinezești, cum ar fi BASF și Daimler – la fel ca, potrivit Der Spiegel, cel puțin un producător german de semiconductori.

Într-un studiu recent, 730 din cele peste 1.000 de companii intervievate spun că au fost vizate de atacuri cibernetice anul trecut. Patruzeci și doi la sută au identificat cel puțin un atac provenit din China.

Studiul MERICS notează că multe dintre țintele străine sunt în concordanță cu „obiectivele strategice ale guvernului chinez”. Concluzia la care a ajuns think tank-ul: atacurile cibernetice reprezintă „un risc pentru prosperitatea pe termen lung a Europei”.

În Statele Unite, Departamentul de Justiție a pus sub acuzare o serie de presupuși hackeri chinezi despre care se crede că lucrează în numele statului.

Pe site-ul web al FBI, se pot găsi numeroase afișe „Wanted” cu chipurile unor tineri și tinere suspectați de a fi în spatele unor atacuri cibernetice asupra unor companii, agenții guvernamentale și facilități de cercetare desfășurate în numele Ministerului chinez al Securității de Stat sau al armatei chineze, cunoscută sub numele de Armata Populară de Eliberare.

Site-ul conține, de asemenea, numele și fotografiile unor funcționari publici chinezi care se presupune că sunt responsabili de inundarea internetului mondial cu știri false și de hărțuirea digitală a disidenților din Occident.

Citește și: Incendiu în Prahova. Un copil și doi adulți au murit la Ferma Dacilor. Fiul patronului, printre victime

Compania americană de securitate cibernetică Mandiant consideră că autoritățile chineze se află în spatele a 29 de grupuri clasificate ca amenințări persistente avansate (APT), o denumire pe care experții o atribuie celor mai periculoși actori rău intenționați de pe internet.

O altă problemă o reprezintă rețeaua de „secții de poliție” informale, menținute de China în peste 50 de țări din lume – inclusiv în Germania.

Aceasta arată cât de departe este dispusă să meargă Republica Populară în urmărirea propriilor interese. Rapoartele unui ONG au scos la iveală această rețea în 2022.

Potrivit chinezilor, facilitățile au fost înființate doar pentru a-i ajuta pe expatriații chinezi în chestiuni birocratice. Dar oficialii germani din domeniul securității au avertizat că secțiile ar putea fi folosite pentru „spionarea și influențarea diasporei chineze”.

Până în prezent, „secțiile de poliție” chinezești din străinătate nu au condus la nicio punere sub acuzare în Germania. În SUA, însă, FBI a arestat doi bărbați despre care se crede că au colectat în secret informații despre un activist pentru drepturile omului cu rădăcini chinezești.

Aceștia operau dintr-o „secție de poliție din străinătate”, aflată într-o clădire de birouri de pe East Broadway, chiar în inima orașului New York.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ovidiu Nahoi
Ovidiu Nahoihttp://rfi.ro
Ovidiu Nahoi este redactor șef al Radio France Internationale România. A fost redactor-șef al publicațiilor „Historia“ și „Foreign Policy“ (2007-2010) și corespondent la Bruxelles pentru Adevărul, în perioada 2010-2012. A realizat emisiuni pe teme de politică internațională la The Money Channel și TVR. A realizat documentarul „La Răsărit de Europa“, în regiunea Bugeac și Odesa, în 2014, pentru The Money Channel. Este autor al cărții „Povestiri de peste Prut“, apărută în 2019 la Editura Seneca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Trump sau Harris? Cine e mai bun pentru România?

Probabil că România va rămâne fără emoții sub scutul...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Fiecare lume are eroii ei

„Fiecare lume are eroii ei. Activismul civic înseamnă adesea...

Chișinăul învinge Moscova

Slavă Domnului, Maia Sandu a câștigat prezidențialele Moldovei învingându-i...