La 20 de kilometri de Galați, comuna Tulucești se mândrește cu statutul de campioană în județ la absorbția de fonduri europene prin multitudinea de proiecte dezvoltate la nivel local. Devenită recent și ”stațiune de interes local”, unitatea administrativ teritorială, formată din două sate, dezvoltă un nou proiect ambițios: o școală ultra-modernă, care va aduce învățământul din Tulucești la standarde identice cu cele din zona urbană.
Cel puțin opt proiecte finanțate cu fonduri europene, aplicate în ultimul deceniu, au schimbat drastic fața Tuluceștiului și a felului în care comuna cu peste 7.500 de locuitori este percepută. Implementate în zona de educație, cultură, sau infrastructură, proiectele finanțate cu fonduri europene nu doar au salvat, dar au adus un plus localității de frontieră, situate la un sfert de oră de mers cu mașina de la Galați. Tot mai mulți orășeni au întrevăzut în stabilirea în Tulucești o oportunitate, odată cu schimbarea la față a satului.
Cu toate că și la Tulucești, în ultimii ani, trendul a fost de scădere a natalității, venirea din străinătate a familiilor cu copii a mai stabilizat un pic declinul, la fel ca și stabilirea în Tulucești a familiilor care și-au construit case din dorința unui trai departe de agitația orașului. Cum aceștia însă sunt în majoritate ”oameni cu posibilități” care își duc copiii la școală, la Galați, a rămas ca 286 de copii din satul Tulucești să împartă, în prezent, cele două corpuri ale școlii, unde învață în două schimburi. Ar fi împărțit trei clădiri, dar de 20 de ani, veterana, care ar fi avut acum un secol, nu mai era folosită.
”Corpul vechi de școală avea cam o sută de ani și de 20 de ani nu mai era folosit, fiind într-o stare avansată de degradare. Astfel, au rămas funcționale celelalte două corpuri de școală, care au fost construite în anii ’60-’70 și pe care am reușit să le menținem și să le modernizăm, astfel încât copiii să studieze în condiții bune. Ei învață, totuși, în două schimburi și ne dorim ca odată cu ridicarea noului corp să învețe, toți, într-un singur schimb”, ne-a explicat Petrică Bratu, primarul comunei Tulucești.
Școala de 1,8 milioane de euro
Construirea noii școli de la Tulucești devine astfel unul dintre cele mai ample proiecte derulate de comunitate, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Estimat la o valoare totală de 1,8 milioane de euro, proiectul vizează ridicarea unei clădiri cu două etaje. Elevii care vor învăța aici vor avea parte de clase cu mobilier modern, laboratoare complet echipate, un lift.
Lucrările sunt în plină desfășurare acum, fiind favorizate și de vremea, care le-a permis muncitorilor de la SOVIENS, firma care a câștigat licitația pentru ridicarea școlii, să muncească și pe timpul iernii pentru a completa mini-campusul format din școală, un teren nou de sport și o sală de sport la fel de modernă.
”Dacă vremea va ține cu noi și nu vor apărea alte probleme, sperăm ca până pe 30 septembrie să fie finalizate lucrările și copiii să meargă, în anul școlar 2021-2022, și în noua școală. Și poate, în timp, copiii care învață la Galați sau cei care vor merge la școală în anii ce vin, vor alege noua școală din Tulucești”, a declarat primarul Petrică Bratu.
Proiectul noii școli se adaugă astfel unei serii de alte proiecte derulate prin absorbția de fonduri europene menite să permită un acces mai facil la educație și cultură în Tulucești. De menționat sunt dotarea comunei cu tehnologii moderne de acces la educaţie prin Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Moldova 2014-2020, valoarea investiției aferentă Tuluceștiului fiind de aproape 290.000 de euro, o grădiniță în satul Șivița, finanțată cu peste 1.500.000 de lei, fonduri europene accesate prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), dar și dotarea Căminului Cultural din Șivița cu sistem de sonorizare performant, prin Grupul de Acţiune Locală „Eremia Grigorescu”.
Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Viața Liberă în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.