O soluție la scumpirea energiei: vecinii din bloc s-au unit și au devenit prosumatori

Data:

spot_img

O soluție la scumpirea energiei. Mai pot colabora vecinii dintr-un bloc, pentru a-și spori confortul și a diminua facturile pentru curent electric? O asociație din București crede că da. A început un proiect pilot în Capitală și deja se extinde și în Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova.

Primul proiect al Asociației „ÎntreVecini” a început anul trecut. Organizația a oferit 15.000 de euro unei comunități formată într-un bloc din Sectorul 6, mai întâi pentru a monta un kit de panouri fotovoltaice care să diminueze costurile pentru energie electrică.

Din această sumă, locatarii au mai trebuit să organizeze și 10 activități care să ajute la dezvoltarea relaților dintre ei.

Vecinii reînvață să colaboreze

„Proiectul este conceput ca un sistem de operare pentru schimbare. Partea de panouri fotovoltaice este un imbold pentru a activa comunitățile. Ce facem punctual este să mergem în comunitate, instalăm panouri pe bloc, care duc la reducerea cheltuielilor comune și la producerea de energie verde.

În același timp, îi sprijinim pe locatari să dezvolte 10 activități de-a lungul unui an, în jurul sustenabilității. Fiecare comunitate primește sprijin financiar împărțit între aceste lucruri: instalarea panourilor fotovoltaice și desfășurarea de activității în comunitate”, a explicat pentru PRESShub Luana Tăbîrcă, manager de comunicare al asociației.

De pe acoperiș, la refacerea spațiului verde din grădină

În urma proiectului pilot, un bloc din Sectorul 6 a devenit prosumator de energie.

„Când am deschis înscrierile pentru proiectul pilot, au fost mulți doritori. A urmat procesul de selecție și astfel a luat naștere proiectul pilot din Sectorul 6, pe care l-am lansat oficial anul acesta în iunie 2023.

Dar panourile au fost instalate din 2022, iar de atunci blocul a devenit prosumator. Ei nu doar că pot consuma din energia produsă de panouri, dar ce nu consumă intră înapoi în rețea. Energia se poate folosi pentru lift, pentru instalațile electrice din scara blocului, pentru tot ce are nevoie de curent în spațiile comune”, a menționat Luana Tăbîrcă.

Pentru a doua parte a proiectului, asociația de proprietari a blocului și-au propus să transforme spațiul verde nefolosit într-o adevărată grădină, unde locatarii să se poată întâlni.

O soluție la scumpirea energiei: vecinii din bloc s-au unit și au devenit prosumatori
O soluție la scumpirea energiei: vecinii din bloc s-au unit și au devenit prosumatori

Roșii și ardei, crescuți în grădina blocului

Nadia Crânganu, cenzor în cadrul asociației de proprietari, este cea care a aplicat în cadrul poriectului derulat de Asociția ÎntreVecini și care a dat o nouă viață spațiului verde din spatele blocului în care locuiește.

„Am aflat întâmplător de acest program, de la un prieten. Asta se întâmpla cam acum doi ani. Am văzut anunțul și am început să completez aplicația. M-am bucurat foarte mult când am aflat că am fost selectați”.

Cu Nadia ne-am întâlnit chiar în acest colț de natură dintr-un oraș împânzit de șosele și de clădiri una mai înaltă ca cealaltă. Printre ghivecele cu roșii și ardei și printre tot felul de pomi și flori, în grădină au fost montate și două băncuțe, dar și o stație de compost.

Locul în care oamenii plantează acum legume și unde copiii vin să picteze arăta ca o pădure în care nimeni nu se încumeta să intre.

„Locul era neatins, oamenii nu veneau aici, acum este o atracție. Spațiul era plin de iederă care probabil crescuse aici de ani. Acum arată a grădină, înainte arăta a pădure și nici nu era utilizabilă”, a povestit Nadia Crânganu.

Copiii au pictat dalele aleilor

Pe una dintre bănci, vecinele mai mici ale Nadiei, copii de 10 ani, au lăsat la uscat pietricele pe care le-au pictat, iar pe o alta, au rămas uitate mai multe cărți și reviste. Fetele nu au pictat doar acele pietre, ci și trunchiurile mai multor pomi și câteva dintre dalele aleilor care te îndeamnă să te plimbi prin întreaga grădină.

Acum, din ce în ce mai mulți dintre cei care locuiesc aici încep să se bucure de mica grădină care a răsărit printre clădiri. Una dintre locatarele mai în vârstă iese în fiecare dimineață să ude roșiile și ardeii, iar alte persoane din bloc o ajută să care mai multe sticle cu apă, pentru că nu au încă un sistem de irigare.

„Primul lucru pe care domna Mitea, una dintre vecinele mele de 86 de ani, îl face când se trezește este să vină să ude pe aici. O mai ajută vecinii să care sticle cu apă, asta până reușim să facem un sistem de irigații. Însă lumea chiar se folosește de acest spațiu”, a precizat, mândră, Nadia Crânganu.

Deși Nadia recunoaște că la început a fost destul de greu să-i convingă pe vecini să se implice, acum cu toții se bucură de rezultatul final. Însă, ce a surpins-o chiar și pe ea a fost că nu toți oamenii care locuiau în acel bloc se cunoșteau între ei.

„Era prima întâlnire a noastră cu ÎntreVecini. Au fost mai mulți oameni și pentru că erau de la scări diferite, nu se cunoșteau toți între ei”.

De atunci și până în prezent, legăturile dintre locatari au început să se consolideze și mai mult cu ajutorul proiectului celor de la ÎntreVecini. Asta s-a văzut cel mai bine la începutul verii când grădina a fost inaugurată.

„Clar s-a simțit o diferență în modul în care vecini relaționează între ei. Eu locuiesc aici din 2017 și atmosfera pe care am avut-o înainte, în ziua deachiderii și chiar după, n-am întâlnit-o niciodată.

Mi-au spus asta și oamenii care s-au născut aici și practic locuiesc în acest loc de 40 de ani. Înainte, grădina erau un loc în care nu intra nimeni și acum, când au văzut vecinii ce frumos este, nu le venea să creadă”.

Spațiul a fost lansat printr-un film

Grădina a fost inaugurată pe data 10 iunie a acestui an. Iedera a fost înlocuită de pașii vecinilor care veneau rând pe rând să vadă cum s-a transformat spațiul verde din spatele blocului în care locuiesc de o viață.

„Ziua lansării a fost una deosebită. Am avut și o seară de film atunci, iar copiii deja întreabă când va avea loc următoarea. A fost foarte frumos”.

Prin acest proiect, cei de la  ÎntreVecini își propun să dezvolte cât mai multe comunități sustenabile.

„Totul este gândit să fie un sistem pe termen lung și cât mai descentralizat, dar suntem conștienți că oamenii au nevoie de sprijin, de resurse.

La început le punem la dispoziție cam tot ce au nevoie și îi conectăm cu ONG-uri care pot să faciliteze aceste activități sau le desfășurăm alături de ei.

Pe termen lung, vrem să facem comunitatea în care mergem să fie sustenabilă în deajuns să desfășoare ei între ei aceste activități”, a menționat Luana Tăbîrcă.

Fiecare comunitate are dreptul să-și aleagă ce activități vor să dezvolte în funcție de nevoile pe care le au. Proiectul continuă acum și în celelalte 5 sectoare din București, dar și în alte 5 orașe.

„Toate aceste activități sunt dezvoltate pe baza nevoii fiecărei comunități. Proiectul pilot a fost un succes și acum ne îndreptăm spre următoarele 10 comunități: 5 în București, 5 în restul țării”.

Procesul prin care cei ce la ÎntreVecini au selectat următoarele comunități a fost unul destul de amplu. Asociația și-a dorit să ajute comunitățile unde există copii, dar a contat și foarte mult existența unor aspecte techince, precum o terasă de bloc.

„Pentru noi sunt importante inițiativele pe care le-au făcut deja cei din comunitatea respectivă. Vrem să vedem din partea lor deschidere către a se forma o comunitate.

Sunt mai multe criterii în regulament pe baza cărora se selectează următoarele comunități. Ne interesează și de câte familii cu copii sunt, spre exemplu. Important este să aibă și ce ne trebuie pe partea administrativă precum terasa blocului unde să putem pune panouri, să aibă un spațiu verde în jurul blocului sau un spațiu de întâlnire”, a arătat Luana Tăbîrcă.

Inițial au fost identificate și selectate 12 grupuri de vecini din cele 5 sectoare ale Bucureștiului, pe baza detaliilor furnizate în cererile de înscriere, în care candidații au descris experiența lor anterioară în activități comunitare și motivele pentru care își doresc să se alăture programului.

„Astfel, șase comunități inspirate să contribuie la un viitor mai durabil pentru București au fost selectate până acum în cadrul proiectului, pentru a beneficia de câte o finanțare în valoare de 15.000 euro”, arată asociația ÎntreVecini într-un comunicat de presă.

Scopul final al acestui proiect este să-i determine pe oameni să comunice mai mult între ei, pornind de la aceste activități în jurul sustenabilității.

„Noi încercăm să reînviem spiritul de comunitate de la bloc. Partea de panouri, de enrgie verde și de conversații în jurul sustenabilității sunt ceea ce credem că este motivul care o să-i aducă pe oameni împreună, dar scopul final este să combatem epidemia de singurătate a secolului”.

Cum se pot înscrie și alte comunități în proiect

Cei interesați să se alăture inițiativei se pot înscrie pe platforma www.intrevecini.ro până la data de 18 octombrie 2023, completând formularul de înscriere cu mai multe detalii despre comunitatea din care fac parte și motivându-și dorința de a face parte din proiect.

Cei care se înscriu în această primă etapă locală trebuie să îndeplinească și câteva condiții, printre care să locuiască într-un bloc din cele șase județe menționate, blocul să aibă o terasă însorită pe care se pot monta panourile fotovoltaice, dar și să își poată forma o echipă de minimum cinci membri locatari, incluzându-l și pe Președintele Asociației de proprietari din blocul în care locuiesc.

În urma înscrierilor se va face procesul de selecție și vor fi alese cele șase comunități din județele menționate.

ÎntreVecini a dezvoltat, împreună cu Future Energy Leaders România, un ghid prin care explică pe larg cum pot deveni locatarii prosumatori la bloc, respectiv producători de energie electrică verde.

Ghidul poate fi accesat pe site-ul www.intrevecini.ro și este destinat tuturor celor care sunt interesați de ceea ce presupune legal, tehnic și financiar întregul proces de instalare a unor panouri fotovoltaice pe bloc și injectarea energiei electrice în rețea.

Ghidul include informații generale despre conținutul unui sistem de panouri fotovoltaice, locul amplasării, etape, cerințe și durată, dar și informații despre partea legală (acte necesare), financiară (costuri) și tehnică (putere, consum, riscuri). Totodată, ghidul prezintă și beneficiile locatarilor din blocurile care devin prosumatoare.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway”. (ELES)

Foto principală: O soluție la scumpirea energiei. Nadia Grânganu, cenzor în cadrul asociației de proprietari care a aplicat la proiect, cu Luana Tăbîrcă

Trans Energy
Trans Energy
spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...