O specie de mamifer care a trăit acum 70 de milioane de ani, descoperită de cercetătorii din Cluj și Bruxelles

Data:

O echipă mixtă de cercetători din Cluj și din Bruxelles a descoperit o specie nouă de mamifer primitiv. Mamiferul are o vârstă de câteva zeci de milioane de ani și a primit numele fostului director al Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”, Constantin Rădulescu.

Descoperirea făcută la Nălaț-Vad, județul Hunedoara, de profesorii de la Universitatea Babeș-Bolyai, Muzeul Județean din Mureș și Institutul Regal de Ştiinţele naturii din Bruxelles, are la bază un fragment de craniu asociat cu un premolar inferior şi un fragment de mandibulă al altui mamifer din aceeași specie.

Încercări s-au făcut multe, s-au făcut multe excese, dar ceea ce am descoperit noi credem că este dificil de atacat. Este un mamifer deosebit, bine definit, care se cheamă Kogaionon radulescui. Suntem fericiți că am dus această descoperire la bun sfârșit. (MUSCĂ) Vârsta depozitelor din care fosila provine este estimată în jur de 70 de milioane de ani, și ne-am dori ca siturile din Hațeg să fie mai bine protejate de influențele antropice, umane așadar, care se petrec acolo de ceva vreme”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Vlad Codrea, profesor universitar doctor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Analizele caracterelor morfologice ale acestor vieţuitoare au permis paleontologilor să demonstreze că taxonul semnalat în 2018 drept Litovoi tholocephalos de la Pui, Bazinul Haţeg, nu este altceva decât un sinonim a ceea ce fusese anterior descris cu ani în urmă, din aceeaşi localitate, drept Barbatodon transylvanicus. Cum genul Litovoi (caracterizat de autorii studiului din 2018 drept un animal „cu creier mic”) fusese dedicat voievodului care stăpânise în Evul Mediu ţinuturile Olteniei de Nord şi Haţegului, putem spune că prin noua contribuţie recent publicată, asistăm la a doua sa «moarte», cea dintre numirile zoologice”, se mai arată într-un comunicat al cercetătorilor.

Noua descoperire demonstrează, pe de o parte, diversitatea vechii faune haţegane, iar pe de alta, aduce claritate în sistematica mamiferelor ce au trăit în urmă cu milioane de ani, servind de asemenea la înţelegerea vechilor medii de viaţă precum şi a faunelor care le-au populat.

De asemenea, acest nou taxon completează seria de descoperiri realizate recent de echipa de cercetare condusă de prof. Vlad Codrea.

Descoperirea a fost publicată în prestigioasa revistă Journal of Mammalian Evolution.

Astfel de mamifere ce au trăit în urmă cu multe milioane de ani, dar din specii diferite, au mai fost descrise și în sud-vestul Bazinului Transilvaniei şi Poiana Ruscă, informează TRANSILVANIA REPORTER.

spot_imgspot_img
Transilvania Reporter
Transilvania Reporterhttp://www.transilvaniareporter.ro
Săptămânalul Transilvania Reporter este primul şi singurul săptămânal quality de pe piaţa de media din Transilvania, cu articole de autor, analize şi sinteze prin care dezvoltă actualitatea, cu un conţinut axat pe ceea ce înseamnă Transilvania, prin spirit şi cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Flavia Boghiu, viceprimarul USR al Braşovului, trimisă în judecată: Sunt nevinovată; nu mai candidez

Viceprimarul USR al Braşovului, Flavia Boghiu, a anunţat, miercuri,...

Armata SUA a testat în Ucraina un proiect secret de inteligență artificială | Aktual24

Armata SUA a testat în Ucraina un proiect secret...

Lucrările la tronsonul Chiribiș – Biharia, din Autostrada Transilvania, vor începe abia anul viitor | Bihoreanul

Lucrările la tronsonul Chiribiș – Biharia, de 28,55 kilometri,...

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face parte satul Viscri

Judecătorii au respins candidatura primarului localității din care face...