O stațiune balneară închisă de comuniști va fi reînviată și devine independentă energetic

Data:

spot_img

O stațiune balneară închisă de comuniști, din Vrancea, va fi reînviată și devine independentă energetic. Aceasta se află în comuna Vizantea Livezile și ar fi avut peste 100 de ani dacă nu era desființată.

Stațiunea este gata 75%

Stațiunea a fost renumită pentru apele sulfuroase vindecătoare, iar soldații germani din al doilea război mondial se tratau aici. După ce a fost desființată, localnicii au continuat să facă băi la cadă în casele lor, vindecând  beteşuguri pe care medicii nu le puteau vindeca.

Oamenii îşi amintesc şi acum cum aduceau apă în bidoane, cu căruţa, de la izvoarele aflate în mijlocul pădurii şi pregăteau băi acasă. Bolnavii veneau pe targă şi, după câteva spălări, plecau acasă pe picioarele lor, își amintesc bătrânii.

Noul complex balnear va fi inaugurat în 2024 și va beneficia de cele mai noi şi moderne dotări.

„Lucrările la Complexul Balnear de la Vizantea-Livezi au început în luna august 2022 și au termen de finalizare luna septembrie 2024.

Până în acest moment, lucrările s-au derulat conform calendarului, nu avem probleme referitoare la finanțare, gradul de execuție fiind de aproximativ 75%.

Am demarat și licitația pentru dotările necesare (electronice, electrocasnice, mobilier, produse diverse etc.) și sperăm ca inaugurarea să aibă loc la sfârșitul acestui an, după ce vom obține toate avizele de funcționare”, a declarat primarul comunei, Dragoș Ciobotaru.

Citește și Primul lot al Autostrăzii Moldovei a ajuns la 50 % execuție, lotul 2 este la doar 45 %

O stațiune balneară închisă de comuniști care va fi independentă energetic

Vizantea Livezile ar urma să devină atât o destinație de tratament, utilizând toată aparatura de ultimă generație pentru proceduri, dar mai ales băile la cadă, în apa miraculoasă sărată și sulfuroasă.

Totodată, complexul va fi și o destinație de petrecere a timpului liber pentru tineri sau familii cu copii, având piscine interioare cu apă caldă, jacuzzi, saune, săli de fitness, piscină exterioară cu apă încălzită, locuri de joacă pentru copii, plimbări în natură cu sania sau căruța, vizite la ferme de animale cu posibilitatea petrecerii unei nopți la fermă, degustări de produse tradiționale etc.

Complexul cuprinde și un hotel, cu restaurant la parter și zonă de distracție la subsol (bar cu bowling, biliard, tenis de masă) dar și multe alte componente de petrecere a timpului liber.

vizanteabalneara

Facturile s-au înjumătățit

Edilul comunei a reușit să atragă proiecte pentru energie verde atât la primărie cât și la instituțiile subordonate. Astfel, Primăria Vizantea Livezile este deja independentă energetic, alimentându-se de la panouri solare.

De asemenea, Căminul cultural din satul Vizantea-Răzășească este și el independent energetic. Tot iluminatul public din comună se face cu lămpi economice pe led, cu sistem de telegestiune.

Pentru viitoarea stațiune balneară, edilul a schimbat din mers proiectul alimentării cu energie, de la centrale pe peleți la pompe de căldură alimentate de la un viitor parc fotovoltaic de 200 kw/h, proiect pe bani europeni.

Citește și: Energy Forum. Alfabetizare energetică, în contextul tranziției la energie verde în Europa

Facturile la primărie și la instituții s-au înjumătățit în urma independenței energetice.

„La iluminat public, de la facturi de 12 de mii de lei pe lună am ajuns la 6000 de lei pe lună, la fel și la Căminul Cultural și sperăm ca și la viitoarea stațiune, odată cu schimbarea din mers a proiectului spre energie verde și independență energetică, facturile să nu depășească 10 mii de lei pe an.

Totodată, am mai accesat un proiect pe POR pentru a scăpa de centralele pe lemne la Școala din Vizantea Mănăstirească, care va deveni și ea independentă energetic prin amplasarea panourilor fotovoltaice, a pompelor de căldură și prin izolarea termică” a mai declarat primarul comunei, Dragoș Ciobotaru.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”

transferenergy
transferenergy
spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.
7 COMENTARII
  1. În ce condiții pensionarii au acces la tratament în aceasta viitoare stațiune balneo de tratament. Cum se pot obține bilete.

  2. Felicitări domnului primar, Fănică Ciubotaru. Felicitari uniților vizănteni gospodari, ce-și valorifică resursele locale, dar și cele ale universului, în interes COMUNITAR. La ,,azvarlitură de baț”, la,Soveja, peste deal, o stațiune înfloritoare în comunism, PERLA CEANCEI atunci, azi PERLA DISTRUGERII, A LIPSEI DE SPIRIT GOSPODARESC, nu a sovejenilor. Și aici, la,Soveja,,sunt izvoare se apă sărată, de apă sulfuroasa, de…, de…..
    Lipsește CEVA….

  3. un articol subtirel, scris parcă la comandă să mai ridice in slăvi un primar dintr-o comună. Scrieți fraților când e gata nu când mai sunt vreo 25% și vreo 9 luni până e gata. Mare lucru nu am aflat din acest articol despre viitoarea stațiune. În rest faptul că primarul a redus facturile și că nu stiu ce. As fi vrut mai multe date concrete despre acel complex, poze cu schitele complexului, nu cu banala primarie….

  4. Va fi 75% gata in septembrie. O spun cetățenii, vecini ai bazei de tratament. Am fost acolo și cam așa stau treburile. Actualul primar, zice că nu va mai candida.

  5. Au fost evidențiate toate amănuntele referitoare la viitoarea stațiune.Um singur lucru,foarte important, lipsește. Unde se află localitatea și cum se poate ajunge acolo. Era mai important decât alte amănunte irelevante. Păcat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fundătura perfectă

Jalnicele alegeri de anul trecut ne-au procopsit cu cea...

„Sapere Aude!” – Apelul ministrului Educației, Daniel David, pentru modernizarea sistemului educațional

Cu prilejul Zilei Internaționale a Educației, celebrată anual pe...

Marea Țopăială Patriotică

Patriotismul lucid și sobru e un sentiment nobil și...

Dacă depășesc „producția la hectar”, Romsilva își plătește directorii cu alte 12 salarii/an

Potrivit contractelor de mandat, membrii Consiliului de Administrație ai...