Valul cinci al pandemiei s-ar putea prelungi din cauza apariţiei unei sub-variante, la care nu au fost remarcate, însă, modificări în privinţa gravităţii bolii, susține prof. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.
„La ora aceasta ținând cont de faptul că avem la dispoziție doar rezultatele unor studii preliminare este prematur să ne pronunțăm pentru perspectiva unui val 6 cu sub-varianta B.A 2. Însă ținând cont de prezența acestei sub- variante în câteva zeci de țări precum și de faptul că în Danemarca sub-varianta B.A. 2 devine dominantă în fața variantei Omicron având după aceleași studii preliminare o transmisibilitate de 1,5 x mai mare (Statens Serum Institute Danemarca), putem gândi la o prelungire a valului 5 datorată apariției acestei sub-variante”, a spus Popovici într-o postare pe Facebook.
„Am menționat faptul că după valuri epidemice de mare amploare cum este acest val 5 generat de infecția cu varianta Omicron, poate urma o perioada de acalmie (liniște) interepidemica cu condiția ca să nu apară o alta variantă cu transmisibilitate și mai crescută decât cea a variantei precedente. Iată însă că această sub-variantă a apărut , singurul aspect cumva pozitiv fiind acela că până în prezent nu au fost remarcate modificări în ceea ce privește gravitatea bolii”, a mai spus Popovici.
Citește articolul integral pe HotNews.ro
Citește și: Care vor fi etapele de relaxare în România după valul 5 al pandemiei