O universitate din Iași, cooptată într-un proiect de cercetare pentru armata din Statele Unite ale Amercii

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași s-a alăturat unui proiect de cercetare pentru testarea unor sisteme și prototipuri pentru armata din Statele Unite ale Americii, colaborarea fiind realizată cu Northeastern University din Boston.

Din consorțiul format fac parte mai multe universități mari din SUA, printre care și MIT, University of Alabama, University of Connecticut, cât și parteneri din industrie.

Concret, într-un laborator de cercetări pentru armată de la Northeastern University din Boston se încearcă descoperirea utilizărilor pentru tehnologia „cold-spray process”, reprezentanții univeristății ieșene explicând că „se aplică o pulbere rece la viteze ultrasonice asupra unor materiale cu scopul de a le crește rezistența și de a le modifica principalele caracteristici”. La Northeastern University funcționează din 2017 un laborator care se ocupă de „Cold Spray Additive Manufacturing Laboratory” (CSAML), intenționând să se descopere cât mai multe utilizări pentru acest proces și să testeze limitele materialelor care au intrat în contact cu aceasta.

Într-o primă fază, Universitatea Tehnică a primit un grant de 100.000 de dolari pentru a evidența proprietățile mecanice, de uzură ale unor probe metalice acoperite prin metoda cold-spray, acest lucru fiind realizat la Facultatea de Mecanică. Acolo există un laborator cu o instalație de punere în jet de plasmă cu temperaturi de până la 10.000 de grade și unde lucrează o echipă de șase cadre didactice și un doctorand, coordonați de prof. univ. dr. ing. Corneliu Munteanu.

„Avem bine puse la punct protocoalele de determinare a acestor materiale, analizăm proprietățile mecanice, diverse analize de structură, de aderență. Este un proiect guvernamental al SUA care este abia la o primă etapă, în funcție de cum ne vom descurca acum putem să dezvoltăm o colaborare mult mai amplă”, a precizat prof. univ. dr. ing. Corneliu Munteanu. Profesorul mai spune că în viitor există posibilitatea să fie adusă la Iași o instalație de la Northeastern University pentru ca această colaborare să fie extinsă și pe „thermal spray”.

partajează acest articol:
Madalina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Turismul și propaganda antivaccinare

Mai nou, după ce albinuța Maia a informat unul dintre liderii de AUR că nu poate intra în Republica Moldova pentru că justiția a interzis agitații favorabile ursului Igor, acest partid vrea să extindă propaganda antivaccinare și în Republica Moldova printr-un puiuț dincolo de Prut, cu pretextul că o ajută pe albinuța Maia așa cum prietenul Iago l-a ajutat pe amicul Othello.

Corupția ucide (și urși)!

Întâmplarea cu ursul Arthur, care a inflamat ieri România, îmi aduce aminte de o întâmplare relatată de un bun amic de-al meu, silvicultor care avea rolul de ghid pentru vânătorii din afara țării, oameni care veneau să împuște ”trofee” în pădurile din Carpați.

De ce stau muzeele ieşene închise pe banii UE? Zeci de milioane cheltuite în peste 10 ani

Doar Muzeul "Sf. Mitropolit Dosoftei" îşi poate primi vizitatorii. Urmează în acest an inaugurarea Muzeului dedicat Pogromului şi redeschiderea Casei "Pogor". Ultimele pe listă sunt Casa "Nicolae Gane" şi Palatul Cantacuzino-Paşcanu.
partajează acest articol: