O universitate se luptă în instanță cu „imobiliarii” pentru protejarea rezervației Dunelor Marine de la Agigea.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (UAIC) are rezervația Dunelor marine de la Agigea, însă se confruntă cu afaceriști din Constanța, care vor să înceapă un proiect imobiliar într-o arie protejată.
Firmele din Constanța care au reușit să obțină un PUZ pentru a demara mai multe lucrări de construcții sunt: S .C. Inostrio Enterprises S.R.L., S.C. Tan Steel Internațional S.R.L., S.C. Iridex Group Salubrizare S.R.L. și S.C. Sea Land Logistic S.R.L. Acest fapt ar putea dăuna ariei protejate, din perspectiva UAIC.
După ,,lupte crâncene” în instanță, reprezentanții Universității au făcut un apel împotriva Primăriei și a firmei Iridex SRL, prin care se cerea suspendarea executării autorizației de construire, dar au pierdut.
Sentința justiției constănțene este definitivă la Curtea de Apel. Ea nu va fi însă probabil aplicată imediat, întrucât Universitatea ia în calcul și o cale extraordinară de atac.
Nu s-a reușit anularea autorizației de construire
,,Ca urmare a edificării, de către entități private, a unor construcții care pun în pericol dunele marine și habitatele protejate din cadrul Staţiunii Biologice Marine «Prof. Dr. Ioan Borcea» de la Agigea, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași (UAIC) a efectuat mai multe demersuri legale în vederea protejării acestora.
Demersurile au început în anul 2021, cu o acțiune în cadrul căreia Tribunalul Constanța a dat câștig de cauză UAIC, în primă instanță, litigiul aflâdu-se în prezent pe rolul Curții de Apel Constanța, în faza procesuală a recursului.
În 2024, am formulat o nouă acțiune în justiție pe care am câștigat-o în primă instanță, în prezent fiind tot în faza recursului la Curtea de Apel Constanța.
Tot în 2024 am formulat alte două acțiuni în justiție, una dintre ele pentru anularea autorizației de construire, aflată în prima fază procesuală, iar cealaltă, de suspendare a executării autorizației de construire, respinsă de instanța de judecată.
În momentul în care ni se va comunica hotărârea de respingere a acțiunii de suspendare, vom analiza oportunitatea promovării unei căi extraordinare de atac”, au menționat aceștia pentru ,,Ziarul de Iași”.
Există astfel posibilitatea ca, în funcție de rezultatul acestei căi de atac, să se ajungă la rejudecarea procesului de la zero.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)