O vilă-monument din Sovata, demolată și reconstruită de firma familiei lui Ferenc Péter, președintele Consiliului Județean

Data:

spot_img

Firma familiei președintelui Consiliului Județean Mureș, care construiește o pensiune din fonduri europene de 1,5 milioane euro, reconstruiește și vila-monument care a aparținut lui György Bernády, un fost primar legendar al orașului Târgu Mureș în perioada interbelică. Sursele de finanțare a contribuției proprii din aceste proiecte nu sunt însă cunoscute. În vara 2021, când am vizitat șantierul de la Vila Bernády, clădirea veche era deja demolată în totalitate, iar construcția nouă era gata, dar finisajele lipseau.


Pensiunea în construcție, la 200 metri de Lacul Ursu, cu un buget de 1,5 milioane euro, despre care PressHub a mai scris, nu e singurul proiect imobiliar al Sylvania SRL în Sovata. Firma deținută de familia președintelui Consiliului Județean Mureș, Ferenc Péter, a demolat și reconstruiește și unul dintre obiectivele turistice din localitate, vila-monument al lui György Bernády.

Investițiile imobiliare ale Sylvania SRL, o mică firmă ce deține un magazin mixt în Sovata, fără experiență în turism și investiții imobiliare, sunt un subiect de interes deoarece nu este clar de unde are firma contribuția proprie necesară pentru proiectul UE și banii pentru reconstrucția vilei Bernády.

Deși presa locală maghiară a relatat de mai multe ori despre lucrările de reconstrucție a Vilei Bernády, nu se știa până acum că familia lui Ferenc Péter este proprietarul imobilului. Într-un articol din 2011, reporterul ziarului Népújság l-a și întrebat de proprietar pe Ferenc Péter, care la acel moment era primarul orașului.

„La întrebarea noastră cui aparține vila, prima dată ne-a spus că aparține proprietarului, iar după aceea ne-a întrebat de ce acest lucru este de interes pentru noi? Mai târziu ne-a spus că imobilul nu aparține orașului, ci l-a cumpărat un investitor privat” – relatează Népújság. În momentul publicării acestui articol, proprietarul a jumătate din imobil și teren era sora lui, Eszter Péter.

De altfel, politicianul nu a dezvăluit nici în 2017 că proprietarul vilei este un membru al familiei sale. “Cineva, care de fapt a vrut să-mi facă mie rău, a denunțat proprietarul, acuzând că nu-și îndeplinește obligațiile de mentenanță. Această persoană binevoitoare s-a înșelat, pentru că pregătirea documentației (de reconstrucție) era deja în derulare” – ne-a spus fostul primar al orașului Sovata, Ferenc Péter, care urmărește soarta vilei Bernády și ca președinte al Consiliului Județean Mureș, relatează Székelyhon.

Ferenc Péter, fostul primar al orașului Sovata, actualul președinte al CJ Mureș. (Foto: Facebook/Ferenc Péter)

Conform ziarului, Asociația Bernády a vrut să cumpere vila și la un moment dat și primăria era interesată, dar amândoi au renunțat pentru că nu aveau bani.

Dar nici bilanțurile societății și nici declarațiile de avere ale lui Ferenc Péter nu indică faptul că familia ar dispune de resursele financiare necesare. Eszter Péter, sora președintelui, care este acționarul majoritar în firmă, nu a oferit nici ea un răspuns detaliat (răspunsurile ei pot fi citite mai jos).

În 2017, înainte de demararea proiectului european, Sylvania SRL avea o cifră de afaceri de aproximativ 2,7 milioane de lei (560 de mii de euro) și active circulante, adică numerar și marfă, de 330 de mii de lei (60 de mii de euro), cu un profit după impozitare de 55 de mii de lei (11 mii de euro) pentru anul respectiv.

Proiectul, care va costa în total 7,3 milioane de lei, va necesita o cofinanțare de 3,1 milioane de lei (630.000 de euro). Solicitantul trebuie să declare această sumă în momentul depunerii cererii și, în plus, deoarece cheltuielile vor fi rambursate ulterior, are nevoie de un buget suplimentar pentru finanțarea lucrărilor.

„Planul de afaceri al licitației prevedea că vom acoperi o anumită parte din contribuția proprie dintr-un credit de investiții pe termen lung, iar TVA-ul dintr-o linie de credit pe termen scurt”, ne-a informat Eszter Péter la momentul respectiv.

Sora politicianului a dezvăluit, de asemenea, că terenul de 864 de metri pătrați pe care urmează să fie construită pensiunea a fost cumpărat cu 63.000 de euro dintr-un împrumut de membru pe care ea l-a acordat.

Vila Bernády va fi de asemenea reconstruită

În noiembrie anul trecut, când documentam acest articol, nu știam că, nu departe de pensiunea în construcție cu fonduri europene, familia lui Ferenc Péter avea în derulare un alt proiect de dezvoltare imobiliară: vila Bernády, aflată în stare de degradare, era în curs de demolare și reconstrucție.

Vila Bernády, construită în 1930, este situată pe un teren spațios, ca un parc, în centrul orașului Sovata, pe strada Trandafirilor nr. 133. Vila construită în stilul secesionist al stațiunilor balneare ale fostei monarhii, cu porți secuiești sculptate în lemn și decorațiuni pictate pe fațadă, este una dintre atracțiile turistice ale orașului. Clădirea a fost construită la începutul secolului 20, fiind cumpărată și apoi modificată de György Bernády și a patra sa soție, Margit Kelemen în 1929.

Poarta secuiască sculptată și pictată a vilei. (Foto: Zoltán Egyed Ufó)

Fost primar binecunoscut al orașului Târgu Mureș, György Bernády a locuit în această vilă din 1930 până la moartea sa, în 1938. Familia Bernády a deținut vila până în 1946, când văduva politicianului a vândut-o unui medic evreu din București, Roza Solomon. Proprietatea a fost naționalizată în 1958, noul proprietar fiind institutul balnear de stat (ulterior SC Balneoclimaterica SA).

Vila a fost declarată monument în anii 1990, iar din 2015 se află pe lista publică a monumentelor sub codul LMI MS-II-m-B-16033. După schimbarea regimului, proprietatea a fost revendicată de foștii proprietari.

Conform cărții funciare, dreptul de folosință a vilei i-a fost transmisă în 2006 lui Pallade Sulamith și Fanny Scheuermann, succesorii în drepturi ai ultimului proprietar înainte de naționalizare, în timp ce statul român a păstrat dreptul de superficie asupra proprietății.

Proprietarii s-au schimbat din nou la scurt timp după aceea, în noiembrie 2007, Anna Maria Szasz devenind proprietara terenului de 5.284 de metri pătrați, în timp ce clădirea de 127 de metri pătrați a rămas în proprietatea lui Pallade Sulamith și a lui Fanny Scheuermann. În același timp, statul român și-a pierdut dreptul de superficie.

Sora primarului a cumpărat jumătate din vilă în 2007

O lună mai târziu, în decembrie 2007, Eszter Péter, sora primarului de atunci al orașului Sovata, Ferenc Péter, a cumpărat jumătate din clădire cu 20.000 de lei (5.600 euro la cursul de atunci). În 2009, Eszter Péter a cumpărat, de asemenea, și jumătate din teren. În 2011, terenul de 5.284 de metri pătrați a fost dezmembrat, dimensiunea terenului se reduce la 2.564 de metri pătrați.

Vila Bernády privită de sus, în cursul verii 2021. Terenul din stânga, separat cu un gard viu a făcut parte din ansamblu, înainte ca terenul să fie dezmembrat în 2011. (Foto: Zoltán Egyed Ufó)

În noiembrie 2013, filiala județeană a Ministerului Culturii a avizat favorabil planul de reabilitare și extindere a vilei, cu condiția ca în timpul execuției să fie folosite doar materiale tradiționale, învelitoarea va fi obligatoriu din țiglă, iar tâmplăriile din lemn.

Însă lucrările nu au fost începute la acea dată. Autorizația de construcție pe 24 de luni (demontare construcție degradată, reabilitare construcție, extindere construcție) a fost emisă mult mai târziu, în decembrie 2017, pe numele celor doi proprietari, Anna Maria Szász și Eszter Péter.

În mai 2019, imobilul a devenit proprietatea exclusivă a lui Eszter Péter.

În vara 2021, când am vizitat șantierul, clădirea veche era deja demolată în totalitate, iar construcția nouă era gata, dar finisajele lipseau.

Vila era gata în vara 2021, doar finisajele lipsesc. (Foto: Zoltán Egyed Ufó)

„Pe parcursul procesului de restituire nimeni nu a avut grijă de vilă, starea acestuia s-a degradat. Când în sfârșit proprietarii în vârstă au intrat în drepturi, ei au vrut să-l vândă cât de repede se poate. Atunci am decis cu celălalt proprietar să îl cumpărăm și să îl reconstruim, ca viitoarele generații să aibă ocazia să-l vadă” – ne-a explicat Eszter Péter.

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să căutăm specialiști pentru a ne face o idee despre starea clădirii, însă nu ne-am gândit că întocmirea documentației, a planurilor și procedura de avizare va fi atât de îndelungată. (…)

După evaluarea construcției, s-a ajuns la concluzia unanimă că vila nu se poate reabilita. Singura soluție posibilă era dezmembrarea clădirii, restaurarea acelor elemente care au o valoare și încă se pot folosi, și reasamblarea” – a scris sora președintelui consiliului județean.

„În teorie nu este în regulă. În practică, sunt situații când nu se poate altfel” – a fost de părere arhitectul specializat în protejarea monumentelor și siturilor istorice, fostul președinte al Ordinului Arhitecților din România, Szabolcs Guttmann. L-am căutat pe Guttman ca să-l întrebăm dacă din perspectiva unui arhitect specializat în protejarea monumentelor istorice este în regulă dacă o clădire monument este demolată și reconstruită.

Arhitectul ne-a spus că de multe ori structurile din lemn nu se mai pot reface din punct de vedere static. În aceste cazuri și specialiștii sunt de acord ca clădirea să fie demolată. Dar depinde foarte mult de munca de documentare înaintea demolării, de calitatea reconstrucției, de detalii dacă clădirea nouă poate să-și păstreze statutul de monument, ne-a explicat Guttmann.

Vila veche, demolată. (Foto: Țetcu Mircea Rareș/wikimedia.org)

Următoarea etapă în ceea ce privește proprietatea este consemnată în actul de proprietate în martie 2021: noul proprietar devine Sylvania SRL, mai exact Eszter Péter contribuie cu acest imobil la capitalul social al firmei familiei. Valoarea imobilului a fost estimată la 2,4 milioane de lei (486.000 de euro).

Această mutare a reorganizat și acționariatul companiei, Eszter Péter deținând în prezent 94,8% din acțiuni, Zsuzsanna Péter (soția politicianului) 4,12%, iar Ferenc Péter 1,07%.

În ceea ce privește banii din care această investiție a fost finanțată am aflat că Sylvania SRL a câștigat 10 milioane de forinți (28.000 euro) dintr-un program al guvernului maghiar, numit Programul Kisfaludy, dedicat dezvoltării turismului. Răspunsurile lui Eszter Péter conțin prea puține detalii despre sursele alternative de finanțare a lucrărilor de demolare și reconstrucție.

„Încercăm să depunem alte aplicații când vor mai fi granturi pentru acest scop, luăm în calcul un credit bancar, dar nu excludem nici parteneriatul cu un investitor care deține suma necesară continuării lucrărilor”, a scris sora politicianului.

L-am căutat și pe Ferenc Péter cu întrebări, dar nu am primit răspuns.


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Sipos Zoltan
Sipos Zoltanhttps://atlatszo.ro/
Zoltán Sipos (1980, Cluj-Napoca) este fondatorul şi redactorul şef al Átlátszó Erdély (Transilvania Transparentă), portal de investigaţii ce are ca focus comunitatea maghiară din România. Mai demult, din 2001 până în 2014, a lucrat ca şi jurnalist şi redactor la portalul de internet Transindex.ro. Absolvent de filosofie, iar apoi master în sociologie la Universitatea Babeș-Bolyai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...