Am dori și noi să vedem noi scenariul acestui film scris de conducerea Poliției, sub regia actualului ministru de Interne. Acolo unde există voință, există și modalități concrete de a o pune în aplicare.

Va fi nevoie să se ofere o șansă unor polițiști care să își asume să cerceteze de ce există atât de multe scandaluri privind activitatea colegilor lor. Avem dreptul să aflăm dacă suntem în prezența unor probleme recurente sau dacă toate scandalurile au avut cauze care au fost generate exclusiv de lucrători de poliție exemplari, ce au comis o greșeală și atât. 

Titularul portofoliului Internelor a demonstrat că are susținerea multor lideri liberali și, de aceea, ar cam trebui să răsplătescă încrederea colegilor cu măsuri concrete de reformă la nivelul ministerului. Sperăm să vedem o evoluție flamboaiantă a acestui ministru și să ne surprindă plăcut cu măsuri pragmatice, spirit practic a demonstrat că are atunci când era ministru al transporturilor, a dispus ca autoturismul său de serviciu să circule agresiv sub acoperirea luminii albastre, cu informarea prealabilă a  premierului. 

Colonelul Jessep și alți purtători de uniformă fără onoare nu au ”timpul sau abilitatea să dea explicații unui om care se trezește și doarme sub pătura libertății pe care ei o furnizează”. Ei preferă doar să le mulțumim și să ne vedem de treburile noastre insignifiante pentru siguranța și încrederea pe care ei o furnizează.

În numele unui interes superior pe care nu îl vedem, noi nu vom putea niciodată să înțelegem acești mari oameni cărora ar trebui să le sărutăm urma picioarelor doar pentru că există. 
Onoarea uniformei se păstrează doar atunci când cei ce comit greșeli ajung să plătească pentru ele așa cum a plătit colonelul Jessep. Cel responsabil politic pentru activitatea poliției a ales să lupte pentru pensiile de serviciu și pentru păstrarea poliției judiciare sub autoritatea sa.

Ar cam fi cazul să ne arate că vrea să lupte și pentru a elimina pe viitor incidente dezonorante pentru uniformă.Tupeul în exercitarea funcției publice este ocrotit ca o plăntuță plăpândă și fragedă. Dinu Păturică nu se naște, Dinu Păturică este creat de stăpânii săi. Tradiția ghiocelului care devine plantă carnivoră este bine împământenită, așa cum ne arată conul Nae Cațavencu și reflectarea sa de succes în realitatea mioritică, Gore Pirgu. 

Voința politică și pohta celor care ne conduc ni se arată în toate splendoarea lor atunci când aflăm despre întâmplări care ne insultă inteligența și bunul simț. Deocamdată consemnăm încă o atitudine de vătaf în detrimentul interesului public cu sfidarea unui cetățean.

Ciprian Ciucu, fost consilier general, actual unic primar liberal în București, coleg cu ministrul de Interne și lider al liberalilor, a fost umilit de un alt tupeist din Poliție. Dacă liderul liberal a fost luat la mișto, ne gândim cam câtă amendă ar fi luat că sună fără motiv o amărâta, precum numita Fefeleaga, proprietara numitului Bator. 

Acesta este tratat ca un copil poznaș, că doar așa trebuie tratat un primar de către un polițist. Denunțătorul Ciucu este rugat să privească mai bine pentru că nu vede în realitate că mașinile Lamborghini fac curse ilegale. Este ca în bancul cu nevasta necredincioasă prinsă de către soț în pat cu amantul căruia nevasta îi spune să creadă ce îi spune ea, nu ce vede.

Polițistul este de serviciu și apreciază că nu e cazul să își piardă timpul cu lucruri atât de nesemnificative,precum verificările privind comiterea unei infracțiuni. Nu știm care ar fi fost informațiile de natură să determine o reacție civilizată a acestuia, care să fie conformă cu onoarea profesiei de polițist.  

E totuși puțin mai bine decât isprăvile altor colegi polițiști remarcați pentru disprețul față de cetățean. Un părinte îngrijorat cu privire la dispariția fetei sale minore este informat că a crescut o nimfomană, în țara în care traficul de ființe umane este un sport bine plătit, cu riscuri minore.

O fetiță de la Caracal moare pentru că polițistul de la celălalt capăt al telefonului este la fel de bine pregătit pentru meseria sa, ca Bambi să fie Regele Leu. Un polițist care își cercetează un coleg pentru amenințarea soției îl lase pe acesta să rămână în posesia unei arme folosite pentru carnagiul de la Perla. 

Fiecare dintre noi putea fi în locul denunțătorului Ciprian Ciucu. Pare însă că asistăm la o poveste fără sfârșit, la o zi a cârtiței în care câteva mere stricate își bat joc de majoritatea celor bune, doar pentru că nu există voință politică de a reforma cultura organizațională a unei instituții utile pentru democrație.

Înțelegem că politicienii preferă instituții slabe, că vor să îi ajute pe cei care sunt incompetenți să își păstreze funcțiile pentru a le rămâne datori, iar orice reformă implică o muncă de Sisif. Poliția română are nevoie de poveștile de succes ale celor care le pasă într-adevăr de cetățean.

Înțelegem nevoie de independență Poliției naționale față de factorii decizionali locali și centrali, cel puțin din prisma carierei fiecărui polițist. Avem nevoie ca polițiștii care își fac treaba să fie protejați de abuzurile șefilor ce vor să câștige favorurile politicienilor sau ale unor persoane importante la nivel local.

Am putea să ne gândim cum era să fii polițist adjectiv în județul Neamț sub conducerea unui bocitor șef al unui inspectorat județean. Băltirea în mlaștina neputinței nu este o noutate. Am dori însă să vedem că se face ceva și că instituțiile publice pot fi altceva decât statistici lipsite de legătură cu viața reală.

Reacțiile instituționale la orice abatere sunt importante pentru a transmite tinerilor polițiști nevoie de a fi preocupați de binele tuturor cetățenilor. Este însă nevoie să fie stimulați polițiștii cu experiență să rămână în sistem.

Este cert că politicienii au dorit deprofesionalizarea Poliției și au făcut tot ce le-a fost în putere să facă praf cu idei din puțul gândirii de partid munca eficientă de poliție. 

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.