Oameni de știință din Cluj, implicați în găsirea unor noi tratamente pentru cancer

Data:

spot_img

Oameni de știință din Cluj, implicați în găsirea unor noi tratamente pentru cancer. Savanți din Cluj și din străinătate vor lucra în următorii ani la crearea de noi tratamente pentru cancer, printr-un proiect al Universității Babeș-Bolyai.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin UBBMed, este parte dintr-un consorțiu internațional angajat într-un proiect de 33 de milioane de coroane suedeze. Acest proiect are ca scop crearea de noi tratamente pentru cancer în următorii ani, prin reprogramare celulară. Demersul este coordonat de Universitatea din Lund, iar finanțarea este asigurată de European Innovation Council. Proiectul se numește „RESYNC- Functional chemical reprogramming of cancer cells to induce antitumor immunity”. 

Citește și Autobuz răsturnat în judeţul Vaslui – a fost activat Planul Roşu de intervenţie

Dr. Andreas Bender, coordonatorul echipei proiectului din partea UBB, a exlicat cum au de gând să creeze noi tratamente: 

„Imunoterapia s-a situat în ultimul timp în prim-planul studiilor privind tratamentul cancerului, sistemul imunitar al organismului putând fi activat pentru a lupta cu celulele canceroase. Unul dintre obiectivele consorțiului RESYNC, este acela de a selecta combinații adecvate de molecule mici care reprogramează celulele canceroase în așa-numitele celule dendritice, purtătoare  de antigen, care pot activa sistemul imunitar pentru a elimina cancerul. Vom conduce cercetările bioinformatice ale proiectului, în cadrul cărora datele de exprimare a genelor din diferite stări celulare vor fi folosite pentru a selecta molecule mici pentru inducerea efectului dorit.

Citește și Viscolul închide școli în trei județe, luni

Aceasta este o extensie a studiilor anterioare (vezi aici și aici), în cadrul cărora am folosit datele pentru așa-numitele abordări de reutilizare, în care compușii existenți sunt utilizați în moduri noi în medicină. Proiectul RESYNC oferă o nouă abordare a acestui concept, aplicată tipurilor de cancer foarte greu de tratat altfel, cum ar fi cancerul pancreatic și colorectal. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu partenerii consorțiului RESYNC pe această temă în viitorul apropiat”, afirmă dr. Andreas Bender, reprezentantul UBB-STAR Institute și coordonatorul echipei proiectului din partea UBB. Mai multe aflați din Monitorul de Cluj.

 Foto: depositphotos.com

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Monitorul de Cluj
Monitorul de Clujhttp://monitorulcj.ro
Monitorul de Cluj este cel mai important cotidian local din judetul Cluj, care apare in format tiparit si online din 1998. Ziarul tiparit apare in format standard 12 pagini, din care 4 color (luni-joi), si o editie de weekend (vineri-duminica). Continutul este preponderent comunitar (stiri si analize din domeniile administratie publica, sanatate, educatie), precum si pagini tematice (economie, mapamond, sport).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...

Ministrul Rafila a schimbat-o pe dr. Betrice Mahler de la institutul Marius Nasta cu un fost deputat PSD

Deputatul USR Emanuel Ungureanu arată că ministrul Sănătății, Alexandru...

Tirania “seen” – ului

Ai primit mesaj pe Whatsapp? Nu ai scăpare! Ce...