luni, 6 decembrie 2021
AcasăNewsletterOAMENI ȘI MĂȘTI: Măștile din fabrica de armament

OAMENI ȘI MĂȘTI: Măștile din fabrica de armament

Un director din Romarm, nemulțumit că a fost retrogradat în funcție, susține că măștile de protecție împotriva coronavirusului, fabricate într-o uzină de armament a statului, sunt puține și greu de vândut. Investiția strategică la fabrica Romarm din Dâmbovița pentru producția de măști s-ar fi transformat astfel într-o minciună guvernamentală, arată Cristinel Necula, director tehnic la Uzina de Produse Speciale Dragomirești.

„Probabil o să am mai multe repercusiuni [că am vorbit cu RISE], dar v-am spus, eu cred că e bine să se știe adevărul. Probabil o să vadă mai multă lume că adevărul este cu totul altul decât se spune”, crede fostul director general Uzinei de Produse Speciale Dragomirești, Cristinel Nicula.

Acesta a fost înlocuit pe 8 septembrie, după ce, spune el, utilajele achiziționate de Romarm pentru producția de echipamente de protecție au funcționat cu sincope și au fost oprite. Romarm este producătorul național de armament, dar pe fondul stărilor de urgență și alertă, s-a aliniat logistic în lupta cu pandemia.

Cristinel Nicula a rămas totuși director tehnic și cunoaște încă situația la zi din fabrică. Lucrează la Uzina de Produse Speciale Dragomirești din 1986. A fost inginer la proiectare, șef de atelier, șef de secție, director tehnic. Iar, în 2014, a devenit director general.

Nemulțumit de ce i s-a întâmplat, Nicula a ales să vorbească despre uzina pe care a condus-o în ultimii șapte ani. Într-un interviu acordat RISE Project, fostul director general explică cum ofițerii și directorii care au pus întrebări legate de contractul pentru producția de măști au fost îndepărtați.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, anunță că o companie de stat din industria armamentului va pune umărul în lupta cu pandemia: „Am avut o discuţie cu directorul de la Romarm şi i-am dat undă verde pentru a face o linie de producţie de echipamente sanitare, de măşti, combinezoane, în Romarm, ca să rămână în producţia strategică a României”.

A doua zi, Gabriel Țuțu, directorul general Romarm, justifică printr-o notă de fundamentare, o investiție de aproximativ 2,7 milioane de dolari în echipamente și materiale pentru producția măștilor. Același document estimează că investiția va fi amortizată chiar după prima lună de producție, dacă s-ar produce zece milioane de măști chirurgicale și un milion de măști N95. Gabriel Țuțu (44) a fost numit director general al Romarm în decembrie anul trecut și a ocupat mai multe funcții de conducere în instituții publice în ultimii 20 de ani. A început la SRI, unde s-a angajat ca ofițer de contraspionaj la începutul anilor 2000, în timp ce studia „Managementul Informațiilor de Securitate Națională” la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. În 2011, conducea departamentul care se ocupă de amenințări cibernetice.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE