OAR face apel la primarul Brașovului George Scripcaru să analizeze atent Raportul Băncii Mondiale cu privire la Platforma Industrială Rulmentul și legislația cu privire la organizarea concursurilor internaționale pentru a evita afirmațiile eronate

Data:

spot_img

Ordinul Arhitecților din România (OAR) face apel la primarul Brașovului, George Scripcaru, să analizeze atent recomandările din studiul făcut de Banca Mondială din 2019, cu privire la regenerarea Platformei Industriale Rulmentul, legislația în vigoare cu privire la achizițiile publice și organizarea Concursurilor Internaționale de Soluții, precum și regulamentul și modul în care a fost organizat Concursul Internațional de Soluții pentru acest sit industrial, de către OAR, în perioada iunie-octombrie 2024, înainte de a face declarații acuzatoare pe acest subiect și de a anunța că refuză semnarea contractului pentru implementarea proiectului câștigător, deoarece argumentele invocate public de edil sunt eronate și fără bază legală.

OAR i-a transmis astăzi o scrisoare primarului George Scripcaru, prin care îi propune să aibă o întâlnire de lucru pe acest subiect, pentru a-i oferi toate informațiile de care are nevoie pentru a lua o decizie bazată pe informația corectă și conformă legislației privind achizițiile publice și i-a transmis un prim set de clarificări.

„Înțelegem că, din punct de vedere politic, poate fi o neîncredere între actualul și fostul primar, însă facem un apel public către domnul George Scripcaru să treacă dincolo de competiția politică și să se uite instituțional la ce a fost făcut în ultimii patru ani pentru a ajunge la etapa în care există un proiect pentru regenerarea Platformei Rulmentul, în conformitate cu recomandările din raportul Băncii Mondiale din 2019, la care domnia sa face referire. O regenerare urbană a unui sit industrial este un proiect care se întinde pe foarte mulți ani și de-a lungul mai multor mandate. Este important ca administrațiile să se raporteze la astfel de proiecte, potrivit cadrului legal, precum și recomandărilor și soluțiilor specialiștilor, pentru a asigura continuitatea. Oprirea proiectului în această fază va însemna întârzierea regenerării Platformei Rulmentul cu câțiva ani, în timp ce implementarea imediată a proiectului ar însemna că, aproximativ în termen de trei ani am putea avea primele rezultate. De asemenea, anularea fără temei legal a Concursului Internațional de Soluții va duce la decredibilizarea României pe piața internațională de profil, iar marile firme din străinătate și din România vor ezita să mai participe la concursuri pentru administrația publică de la noi”, a declarat Ștefan Bâlici, președintele OAR.

Citește și: Proces de ucidere din culpă „îngropat” de procurori de dragul părinților judecători din Craiova

Prezentăm în continuare principalele informații care corectează afirmațiile eronate cu care presa l-a citat pe primarul George Scripcaru:

1. Studiul realizat de Banca Mondială pe care îl invocă primarul George Scripcaru prevedea trei scenarii pentru regenerarea urbană a Platformei Rulmentul Brașov. Aceste scenarii nu reprezintă un proiect în sine, care poate fi implementat ca atare, ci direcții posibile, din care una să fie selectată pentru a fi transpusă într-un proiect, de la proiectare de urbanism, la proiecte tehnice specifice. Aceste direcții au fost incluse în documentația procedurii de concurs de soluții.

Pentru contractarea serviciilor de proiectare care fac posibilă implementarea oricărei  viziuni pentru Platforma Rulmentul, inclusiv cele propuse în studiul Băncii Mondiale, trebuia făcută o achiziție publică de către Primăria Municipiului Brașov.

Pentru achiziția de servicii de proiectare complexă, cum este cazul unui contract care cumulează proiectare de urbanism, proiect de parc urban și reconversie clădire istorică, există conform legislației de achiziții în vigoare două proceduri posibile: licitația publică sau concursul de soluții.

Licitația este o procedură care selectează un proiectant în funcție de cel mai mic preț ofertat, pe când concursul de soluții face o selecție calitativă, complet anonimă, folosind criterii profesionale, care selectează proiectantul în funcție de soluția propusă.

Citește și: Bani publici pentru deplasări internaționale ale președintelui ANPDCA

Procedura de concurs de soluții este folosită pe scară largă în investițiile publice internaționale, cu rezultate de o calitate exemplară dintre care amintim: Opera Garnier, Paris; Rijks Museum, Amsterdam; La Grande Arche de la Défense, Paris; Piața Skanderbeg, Albania; Biblioteca din Alexandria, Egipt; Centre Pompidou, Paris.

Banca Mondială a încurajat întotdeauna folosirea procedurii de concurs de soluții pentru proiecte publice majore. De exemplu, documentația concursului pentru Piața Sfatului Brașov a fost finanțată de Banca Mondială.

2. Organizarea Concursului Internațional de Soluții a fost realizată de Ordinul Arhitecților din România, în baza unui contract semnat cu Autoritatea Contractantă, respectiv primăria Municipiului Brașov. Cu peste 30 de concursuri internaționale organizate în sistem de achiziție publică, OAR a fost contractat pentru servicii de consultanță și organizare a procedurii de achiziție publică concurs de soluții în data de 19.05.2023.

OAR are o experiență îndelungată în organizarea de concursuri, iar portofoliul său poate fi consultat aicihttps://oar.archi/concursuri/.

Competiția organizată pentru Platforma Industrială Rulmentul respectă toate prevederile unui concurs internațional de soluții: 

– juriu internațional selectat pe criterii profesionale / CV-urile juriului pot fi consultate pe pagina concursului:  https://oar.archi/concursuri/oar/rulmnetul-brasov/ ;

– documentație tradusă complet în limba engleza: https://oar.archi/en/concursuri/oar/rulmentul-brasov/ ;

– promovare în sistemul de achiziții publice europene https://ted.europa.eu/en/notice/-/detail/325110-2024 ;

– participare deschisă pentru echipe internaționale (în concurs au participat șase echipe din Franța, Germania, Danemarca și Croația). Galeria proiectelor participante poate fi consultată aici: https://oar.archi/concursuri/oar/rulmnetul-brasov/galerie-proiecte/

– participanții au fost anonimizați, juriul a evaluat doar proiectele;

– evaluarea corectă, printr-o analiză de costuri transparent justificată, a resurselor necesare – o valoare a contractului și a premiilor corect apreciată în raport cu cerințele contractului;

– o temă de concurs bine întocmită, însoțită de studii de fundamentare, care descrie în mod cuprinzător obiectivul;

– o procedură clară, corectă și transparentă în toate punctele sale, de la lansarea concursului și până la finalizarea lui;

Mai multe detalii despre avantajele concursurilor internaționale de soluții: https://oar.archi/concursuri/avantajele-concursurilor/ .

3. Componența Juriului – Conform standardelor de concurs internațional promovate de Uniunea Internațională a Arhitecților UIA, standarde susținute si folosite de OAR, juriul este anunțat odată cu lansarea procedurii de concurs și nu se pot opera înlocuiri în componența anunțată.

Arhitectul Dragoș Oprea a făcut parte din componența juriului la momentul lansării concursului, deoarece ocupa funcția de arhitect-șef. Standardul internațional de concursuri recomandă ca juriul să fie majoritar independent de Autoritatea Contractantă, demisia din funcția de arhitect șef a arhitectului Dragoș Oprea nereprezentând astfel o încălcare nici a legislației, nici a standardului. 

Autoritatea Contractantă a fost reprezentată în juriu de Raluca Baco, urbanistă.

Arhitectul Johannes Bertleff, care reprezintă unul din cele trei birouri de arhitectură din cadrul asocierii care a câștigat Concursul, nu ocupa nicio poziție în cadrul aparatului administrativ al primăriei Brașov la momentul contractării concursului de către OAR.

Situațiile de incompatibilitate cu persoanele în funcție de decizie din cadrul Autorității Contractante, ale organizatorului sau cu juriul cad în responsabilitatea participanților și sunt verificate de către Agenția Națională de Integritate (ANI), după anunțarea rezultatelor procedurii.

4. Valoarea premiului întâi – 2.274.000 EUR​ – reprezintă ​valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare​ care se va plăti etapizat, la recepția livrabilelor prevăzute în contract. Nu este un premiu în sine, care se dă câștigătorului, pentru că a participat la Concurs. Numai câștigătorii locurilor doi și trei, precum și ai mențiunilor obțin un premiu în bani, care compensează munca depusă pentru pregătirea proiectelor. Acordarea acestor premii este conform legii.

Contractul pentru serviciile de proiectare a cărui valoare se ridică la 2.274.000 EUR​ cuprinde următoarele faze de proiectare:

  • Faza 1.A. Concept definitiv / Anteproiect (ANTP); Faza 2.A. Documentație de punere în siguranță a unor structuri importante pentru configurația viitoarei amenajări urbane (DTAD+DTOE) Faza 2.B.Plan urbanistic zonal Platforma Industrială Rulmentul (PUZ)
  • Faza 2.C. Documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI)
  • Faza 3.A./4.A. Documentație pentru autorizarea executării lucrărilor de construcție (DTAC), inclusiv Documentațiile tehnice pentru autorizarea demolărilor suplimentare și de organizare a execuției (DTAD+DTOE) pentru amenajare urbană / conversie clădire industrială
  • Faza 3.B./4.B. Documentație tehnică și Detalii de execuție (DT+DDE) pentru amenajare urbană / conversie clădire industrială
  • Faza 3.C. Documentație mentenanță amenajări urbane
  • Faza 4.C. Adaptare proiect mobilier și dotări pentru conversie clădire industrială
  • Faza 3.D./4.D. Asistență tehnică pentru execuție pentru autorizarea demolărilor suplimentare și de organizare a execuției, inclusiv documentații As-Built

​Descrierea serviciilor și termenelor prevăzute în contract se poate studia pe larg descărcând de pe site-ul concursului sau din SEAP Anexa 2 Regulament, documentul 2.3.2 Descrierea serviciilor și termenelor.

​​Descrierea modalității prin care s-a făcut estimarea de costuri pentru stabilirea valorii contractului de servicii de proiectare, precum și a premiilor, se poate studia pe larg descărcând de pe site-ul concursului sau din SEAP Anexa 2 Regulament, documentul 2.7. Estimare plafon maxim.

5. Pentru anularea unei proceduri de achiziții publice sau neplata premiilor și refuzarea semnării contractului de proiectare, Autoritatea Contractantă trebuie să prezinte un temei legal.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com / dnovac)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cult Research: „Viitorul copiilor în votul părinților”

Studiul „Viitorul copiilor în votul părinților” a fost realizat...

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la urne

Cum votează românii și care sunt prioritățile lor la...