Cu titlul «OBICEIURI DE „SÂNTĂ MĂRIE” ÎN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD», Serviciul Județean al Arhivelor Naționale aduce în atenția publicului larg obiceiurile de dinainte de sărbătoare, dar și cele din ziua de 15 august.
Pelerinajul la Mănăstirea Nicula era unul dintre cele mai importante obiceiuri din zona Someșului, credincioșii pornind încolonați cu icoana Maicii Domnului în frunte.
”Una dintre cele mai importante sărbători creștine este „Adormirea Maicii Domnului”.
De această sărbătoare erau/sunt legate mai multe obiceiuri populare în județul nostru. Astfel în satele din zona Becleanului era obligatoriu pelerinajul la Mânăstire Nicula. Credincioșii, cu icoana Maicii Domnului în fruntea coloanei, strabăteau pe jos distanța până la mânăstire, cântând pricesne.
În ajunul sărbătorii, leșenii (locuitorii din Leșu) împleteau cununi din flori, spice de grâu și frunze de nuc și le așezau la troițele de la răspântia drumurilor sau la icoanele din casă.
În zona Țibleșului, acum se adunau castraveții copți și îngălbeniți, care se crăpau și se puneau la uscat, fiind considerați ca buni pentru durerile de măsele sau „bube rele”.
În tradiția populară din zona noastră se considerau ca zile ploioase, zilele din ajunul Adormirii – „ploile Bulciului”, nume preluat de la Târgul cel Mare al Bistriței.
Continuarea, în Saptamanaonline.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud / Facebook)