Obiceiuri de „SÂNTĂ MĂRIE” în Bistrița Năsăud | Săptămâna Online

Data:

spot_img

Cu titlul «OBICEIURI DE „SÂNTĂ MĂRIE” ÎN JUDEȚUL BISTRIȚA-NĂSĂUD», Serviciul Județean al Arhivelor Naționale aduce în atenția publicului larg obiceiurile de dinainte de sărbătoare, dar și cele din ziua de 15 august.

Pelerinajul la Mănăstirea Nicula era unul dintre cele mai importante obiceiuri din zona Someșului, credincioșii pornind încolonați cu icoana Maicii Domnului în frunte.

”Una dintre cele mai importante sărbători creștine este „Adormirea Maicii Domnului”.

De această sărbătoare erau/sunt legate mai multe obiceiuri populare în județul nostru. Astfel în satele din zona Becleanului era obligatoriu pelerinajul la Mânăstire Nicula. Credincioșii, cu icoana Maicii Domnului în fruntea coloanei, strabăteau pe jos distanța până la mânăstire, cântând pricesne.

În ajunul sărbătorii, leșenii (locuitorii din Leșu) împleteau cununi din flori, spice de grâu și frunze de nuc și le așezau la troițele de la răspântia drumurilor sau la icoanele din casă.

În zona Țibleșului, acum se adunau castraveții copți și îngălbeniți, care se crăpau și se puneau la uscat, fiind considerați ca buni pentru durerile de măsele sau „bube rele”.

În tradiția populară din zona noastră se considerau ca zile ploioase, zilele din ajunul Adormirii – „ploile Bulciului”, nume preluat de la Târgul cel Mare al Bistriței.

Continuarea, în Saptamanaonline.ro

Citește și: Mii de credincioși, așteptați la Mănăstirea Nicula de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului | Monitorul de Cluj

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud / Facebook)

spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuroarea Felicia Popovici revine la șefia DNA Oradea | Bihoreanul

Procuroarea Felicia Popovici revine la conducerea Serviciului Teritorial Oradea...

Prestația la masterat a lui George Simion, ”care nu venea la cursuri” | Ziarul de Iași

„Era în medie, nici strălucitor, nici rău, prins de...