O echipă de arheologi a descoperit la baza ruinelor Hanului Hurez, monument istoric situat în centrul orașului, dovezi ale locuirii datând din Epoca Bronzului, respectiv de acum circa 2.500 de ani, dar și schelete de Ev Mediu, respectiv de secol XV-XVI.
Partea de sus a ruinelor a avut parte de mai multe distrugeri și specialiștii susțin că nu se poate stabili cu exactitate dacă zidurile rămase pe terenul de pe Str. Hurezu nr 5A (lipite de Sinagogă) datează de la începutul anilor 1700 sau undeva la finalul lor. În schimb, veștile bune vin… de sub pământ.
Citește și: Republica Moldova nu mai este dependentă energetic de Rusia
În prima secțiune cercetată, sub nivelul fundației originale a Hanului, care datează din secolul XVIII, arheologii au găsit doi înhumați – un schelet de adult și unul de copil. În acest ultim caz, scheletul era situat chiar sub fundație, motiv pentru care nu a putut fi extras integral. Odată cu el a fost găsită și o mică bucată de bronz, dar și un femur dintr-un al treilea schelet.
Conform surselor Știri Craiova, din primele date, cele două trupuri au fost înmormântate fără inventar, creștinește, cu fața la răsărit.
În următorul nivel de cultură (strat de depunere culturală), la circa 1 metru sub fundația hanului, au fost găsite obiecte apreciate că fiind din perioada Epocii Bronzului, care arată că aici se locuia în urmă cu circa 2.500 de ani. Atât scheletele cât și obiectele găsite până acum au ajuns la Muzeul Olteniei.
Continuarea, în Stiricraiova.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Stiricraiova.ro)