OCCRP colaborează cu cele mai importante universități din Marea Britanie pentru a verifica dacă, după cum au arătat zeci de investigații recente, avocații, contabilii, furnizorii de servicii pentru companii și alți profesioniști joacă un rol esențial în schemele de corupție transfrontalieră.
Pentru a consolida atât raportarea, cât și cercetarea cu privire la această provocare critică, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) lansează un nou parteneriat cu Universitatea din Exeter și Universitatea din Oxford pentru a crea și analiza noi surse de date privind factorii favorizanți.
Proiectul, „Finanțele globale și cei care facilitează corupția: Identificarea rețelelor de facilitatori și a vulnerabilităților acestora”, va utiliza resursele de date unice ale OCCRP, inclusiv Aleph, platforma sa de date de investigație.
O echipă de politologi, specialiști în date și jurnaliști vor lucra împreună pentru a compila informații despre actorii profesioniști care furnizează servicii unei selecții de persoane expuse politic (PEP) cu risc ridicat, pe care cercetătorii universitari le vor analiza apoi pentru a identifica rețelele de facilitatori și tendințele în comportamentul acestora.
„Armate de profesioniști din întreaga lume ajută persoanele corupte să își desfășoare afacerile murdare”, a declarat Alexandra Gillies, director al Consorțiului Global Anticorupție, care conduce proiectul la OCCRP.
„Având în vedere amploarea masivă și caracterul secret al activității lor, avem nevoie de parteneriate precum acesta, pentru a înțelege modul în care funcționează aceste rețele globale și pentru a diminua răul pe care îl provoacă.”
Citește și: Ce se va întâmpla cu Rusia. 5 scenarii cu Putin și fără Putin
OCCRP colaborează pentru a descoperi profesioniștii corupției
Colaborarea reprezintă primul efort la scară largă de a mobiliza capacitățile de date ale OCCRP pentru cercetarea academică. Cele trei organizații, conduse de Exeter, se numără printre beneficiarii celei mai recente runde de granturi din cadrul Programului de cercetare a dovezilor privind combaterea corupției, finanțat de Regatul Unit.
„Pentru ca să apară sisteme mai eficiente de descurajare și de responsabilizare, avem nevoie de o bază de dovezi mai solidă cu privire la activitatea facilitatorilor și de o înțelegere mai avansată a riscurilor și vulnerabilităților tranzacțiilor acestora”, a declarat John Heathershaw, profesor la Universitatea din Exeter.
„Lucrarea noastră va ajuta comunitatea anticorupție să dobândească informațiile și motivația de care are nevoie pentru a face față acestei oportunități.”
„Sunt încântat de perspectiva de a lucra cu OCCRP și Exeter la acest proiect de pionierat”, a declarat profesorul Ricardo Soares de Oliveira de la Universitatea din Oxford. „Acest tip de colaborare între jurnaliști și cercetători este extraordinar de promițător atât în ceea ce privește producția de cunoștințe, cât și în ceea ce privește reforma urgentă a reglementării furnizării de servicii către cleptocrați.”
Citește și: Înmormântarea lui Alexei Navalnîi. Mulțimi de oameni au scandat numele disidentului (VIDEO)
În paralel, OCCRP colaborează, de asemenea, cu Universitatea din Exeter pentru a utiliza inteligența artificială în vederea extragerii de informații abilitante din rapoartele mediatice existente și din depozitele de documente.
Atunci când vor fi combinate, cele două proiecte vor extinde datele disponibile pentru actorii anticorupție din întreaga lume. Acest lucru va completa eforturile de cercetare și de advocacy în curs de desfășurare ale organizațiilor societății civile, cum ar fi Transparency International, cu care OCCRP colaborează în cadrul Consorțiului Global Anticorupție.
Citește și: Încă un cadru universitar acuzat de hărțuirea unor studente și chiar a unor minore
Urmăriți PressHUB și pe Google News!