miercuri, 22 septembrie 2021
AcasăLa ziActualitateOctav Bjoza, demis din Guvern. Cîțu: „A pune în discuție dimensiunile Holocaustului,...

Octav Bjoza, demis din Guvern. Cîțu: „A pune în discuție dimensiunile Holocaustului, un gest periculos pentru valorile democratice”

Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), a fost demis, luni seara, de premier din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML, fostul Secretariat de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor – SSPR), în subordinea Secretariatului general al Guvernului.

În schimb, Cîțu susține că la baza demiterii lui Bjoza au stat afirmațiile acestuia de contestare a Holocaustului și de a mistifica istoria.

`O societate democratică și civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea.

A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice.

Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului.

O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România”, a declarat Florin Cîțu, cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de demitere a lui Octav Bjoza din Guvern.

Acesta este din 2009 președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR) și a fost numit, la 1 octombrie 2014, în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML, fostul Secretariat de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor – SSPR), în subordinea Secretariatului general al Guvernului.

După ce fostul secretar de stat al SSPR, Adrian Sanda, a fost arestat preventiv, în dosarul privind acordarea ilegală de titluri de revoluţionar, în noiembrie 2016, premierul Dacian Cioloș l-a demis și, potrivit deciziei, „subsecretarul de stat Octav Bjoza exercită atribuțiile secretarului de stat al Secretariatului până la numirea conducătorului instituției, în condițiile legii”.

A îndeplinit funcția de secretar de stat timp de doi ani, revenind din 2018 la cea de subsecretar. De asemenea, președintele României, Klaus Iohannis l-a decorat pe 22 decembrie 2014 pe Octav Bjoza cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, afirmând că prin acest gest recunoaște și onorează „sacrificiul și curajul de care au dat dovadă femeile și bărbații care au suferit și pierit pentru libertate în vremea comunismului și în zilele din decembrie 1989”.

În timp ce era student al Facultăţii de Geografie-Geologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Octav Bjoza a fost arestat pentru că fusese membru al organizației „Garda Tineretului Român“, care milita pentru revenirea la democrație și pentru îndepărtarea regimului comunist instaurat după 23 august 1944.

Pe 10 octombrie 1958, Tribunalul Militar Braşov l-a condamnat la 15 de ani de muncă silnică și a fost mutat succesiv în 14 locuri de detenţie: Securitatea din Iaşi, Uranus şi Braşov, în închisorile Codlea, Gherla, Jilava, Văcăreşti şi Brăila şi în lagărele de muncă de la Stoieneşti, Periprava şi Grindu.

Octav Bjoza a fost eliberat în 1962, dar a fost urmărit de Securitate până în decembrie 1989.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE