Octavian Fulop, supraviețuitor al Holocaustului: „La Birkenau moartea era cea mai ușoară. Grea era viața”

Data:

spot_img

Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România a fost făcută auzită tulburătoarea poveste de viață a lui Octavian Fulop, unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului încă rămași în viață în România.

„Într-o seară, am auzit niște împușcături. Paza a fugit, lagărul a rămas liber. Dimineața, zona a fost eliberată de trupele americane. Am ieșit patru copii, plini de păduchi, fără acte, în șosea. Armata americană arunca cu ciocolată și țigări. Nu pot să descriu, nu am cuvinte să descriu ce a însemnat libertatea. Am luat-o după lume, nu știam unde mă duc. De atunci spun că pentru libertate merită dat orice, chiar și viața.

Am sosit în România. Am găsit o mătușă. Din familia mea întreagă, formată din 50-60 de persoane, nu a supraviețuit niciunul. Am supraviețuit singur. Ce am găsit acasă? Din toată averea, toată bunăstarea? Am găsit o poză. A părinților”, a povestit Octavian Fulop, potrivit Comisiei Europene în România.

Citește și: Lucian Bode a declarat recurs la decizia instanţei privind reanalizarea tezei de doctorat

„O moștenire definitorie a istoriei europene“

Octavian Fulop (92 de ani) a fost internat în lagăr la vârsta de 13 ani și jumătate, în aprilie 1944, împreună cu întreaga familie. A fost închis în următoarele lagăre de concentrare: Melk, Mauthausen și Gunskirchen (toate în Austria), și în lagărul morții de la Auschwitz-Birkenau. A fost eliberat de armata americană din lagărul de la Gunskirchen.

„Holocaustul este o moștenire definitorie a istoriei europene, de aceea și combaterea antisemitismului în UE este o responsabilitate comună”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Comisia a prezentat, la 5 octombrie 2021, prima strategie privind combaterea antisemitismului și susținerea vieții evreiești, pentru a sprijini țările UE și societatea civilă în lupta lor împotriva antisemitismului. Comemorarea victimelor Holocaustului este un pilon esențial al eforturilor pentru a ne asigura că nu ne vom uita NICIODATĂ istoria.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursă foto: Guvernul României

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Zăpadă de 30 de centimetri în Munţii Rodnei. Gheaţă la mal pe cursurile de apă

Stratul de zăpadă din Munţii Rodnei (2303 metri altitudine)...

Tradiții și superstiții de Anul Nou

Tradiții și superstiții de Anul Nou. An de an,...

Curtea de Apel București a decis. Alegerile prezidențiale rămân anulate

Curtea de Apel București a hotărât ca alegerile prezidențiale...