Odobești: Observator astronomic și planetariu pe bani europeni

Data:

spot_img

Odobești este un orășel cu aproape 8.000 de locuitori, situat la zece kilometri de Focșani, municipiul reședință de județ din Vrancea. Zona este cunoscută mai ales pentru podgorii sale și celebra Galbenă de Odobești, licoarea lui Bachus, un soi de vin foarte valoros și productiv. În ultimii ani, administrația locală a încercat să se dezvolte urbea prin mai multe proiecte cu fonduri europene, dar două dintre ele rețin atenția în mod deosebit, prin ineditul lor: construcția unui observator astronomic și a unui planetariu, investiții care ar repune orașul vinului pe harta turismului.

Este știut faptul că pasionații de astronomie și nu numai ei, din această zonă a Moldovei, sunt obligați să meargă la Bârlad, Bacău sau la Galați pentru a urmări fenomenele și spectacolele astronomice, după ce la Focșani intenția autorităților locale de a pune bazele unui observator astronomic a rămas de patru ani la același stadiu, în ciuda declarațiilor aleșilor locali. La Odobești, edilul a părut mult mai receptiv la nou și la dorințele tinerilor iar lucrurile încep să prindă contur.

Proiectul „Construire observator astronomic în orașul Odobești“ este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene prin Programul Operațional Regional POR 2014-2020, Axa prioritară, și ar urma să fie finalizat în anul 2023, Primăria având la dispoziție cinci milioane de euro. „Am finalizat partea de proiectare și în momentul de față ne pregătim să scoatem lucrarea la licitație. Lucrăm la caietele de sarcini și sper eu la finalul lunii mai să scoatem la licitație proiectul, pe toate cele trei loturi, din care principalele sunt execuție și dotare. Construcția va fi realizată la ieșirea din orașul Odobești spre Jariștea, într-o zonă unde nu avem poluare luminoasă, fiind una din cerințele proiectantului”, ne spune primarul Daniel Nicolaș.

Pentru implementarea proiectului, autorităţile au contactat reprezentanţi ai unor universităţi importante din țară și străinătate, pentru realizarea de parteneriate care au drept țintă folosirea acestui observator astronomic într-un mod cât mai eficient, astfel încât să se scoată maximum de potenţial din aparatura de ultimă generaţie. Construcţia va avea parter şi etaj şi are o suprafaţă de 306 mp. Ea va avea sală de conferinţe, birouri, grupuri sanitare, depozite de telescoape etc. Va fi creată inclusiv o pagină de internet, unde va fi transmis în timp real ceea ce fac specialiştii.

„Avem toate şansele să descoperim corpuri cereşti noi, cu aparatură 4K sau 8K. Existenţa unui observator astronomic bine echipat în județul Vrancea va duce la o dezvoltare mai puternică a astroturismului în zonă şi poate avea la bază turiştii, astronomi amatori, din emisfera sudică, ce nu au văzut niciodată cerul nordic, dar mai ales astronomi amatori din vestul Europei, unde cerul nu mai este propice observaţiilor astronomice din cauza poluării luminoase. Un asemenea obiectiv poate deveni şi un punct de atracţie turistică, dezvoltându-se în primul rând turismul educaţional, prin vizitarea acestui observator astronomic de către elevii din şcolile şi liceele din judeţul Vrancea, dar și din județele învecinate. Pentru utilizarea eficientă atât în plan muzeografic, dar şi din punct de vedere turistic, trebuie create două posturi de muzeograf”, ne mai spune primarul Nicolaș. Totodată, prin proiect va fi modernizată și zona din jurul clădirii și se vor crea alei carosabile sau spații verzi și 70 de locuri de parcare.

Planetariu în locul Grădinii de Vară

Tot cu fonduri europene și cu aceeași finanțare în valoare de cinci milioane de euro, Primăria Odobești va construi și un planetariu, cu termen de finalizare 2023, în cadrul Axei prioritare „Creşterea calităţii vieţii populaţiei în oraşul Odobeşti, judeţul Vrancea. Activitatea A: Îmbunătăţirea serviciilor culturale şi recreative – Construire planetariu şi spaţii recreative – titular“. Edilul a precizat că planetariul din Odobești va fi construit pe fostul amplasament al Grădinii de Vară din centrul orașului și va fi al patrulea ca importanță din Europa. „Planetariul este o construcție specială, în formă de cupolă, pentru prezentarea unor spectacole educaționale și de divertisment despre astronomie, dar și pentru prezentarea cerului de noapte, având și funcția de antrenare în navigația cerească. O caracteristică dominantă a planetariilor sunt ecranele de proiecție în formă de cupolă, pe care sunt proiectate scene cu stele, planete și alte obiecte cerești, care apar și se mișcă realist, într-o simulare complexă a mișcărilor aparente de pe cer. Scenele celeste pot fi create printr-o varietate largă de tehnologii, cum ar fi bile stelare cu precizie inginerească ce combină tehnologiile electro-mecanice, optice și digitale (prin tehnologia LED), cu ajutorul proiectorului de diapozitive, cu sisteme de proiecție video fulldome sau laser”, potrivit expunerii de motive.

El va face parte din cea mai recentă generație de planetarii, care oferă un sistem digital complet de proiecție, utilizând tehnologia video full-dome. Aceasta oferă operatorului o mare flexibilitate în a prezenta nu doar cerul de noapte modern, așa cum poate fi văzut de pe Terra, ci și orice altă perspectivă dorită, incluzând cerul așa cum poate fi văzut din puncte îndepărtate ale spațiului și timpului. Proiectul propune și amenajarea unei zone verzi recreative și sportive. Prin lucrări de terasament și modelare a terenului, precum plantaţii de arbori, arbuşti, flori, realizare de alei carosabile, parcare auto, locuri de joacă pentru copii, zona de camping, teren de sport, plajă artificială, vor fi create zone distincte în care toate categoriile de vârsta își pot găsi locul de relaxare, joacă, plimbare sau liniște dorit.  Zona cu facilităţi recreative și sportive va fi amenajata pe o suprafața totală de 13.829 mp.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Stefan Borcea
Stefan Borcea
Ștefan Borcea are o experiență de 25 de ani în presa scrisă și televiziune. A debutat la în 1995 la Ziarul „Milcovul” din Focșani, iar după opt ani a schimbat condeiul de redactor cu microfonul de reporter la postul local „Diplomatic TV”, pentru care a lucrat cinci ani. A mai fost angajat al rețelei „Realitatea TV”, redactor șef al săptămânalului „Ziarul Tău” iar din anul 2009 scrie neîntrerupt pentru cotidianul „Adevărul”, al cărui angajat este.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina | The Epoch Times

Guvernul dezvăluie motivul interdicției lui George Simion în Ucraina:...

Marcel Ciolacu: „Nu plec din funcție până nu intrăm în Schengen”

Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Ploiești, că nu...

Mai aproape de UE, dar tot cu tizicul în sobe | Reportaj Deutsche Welle

Deși Moldova avansează rapid spre integrarea în Uniunea Europeană,...