Iohannis nu va fi șeful NATO. Mark Rutte, noul secretar general al Alianței

Data:

spot_img

Iohannis nu va fi șeful NATO. Mark Rutte a fost numit oficial în funcția de viitor secretar general al organzației nord-atlantice, potrivit unui comunicat de presă. Acesta își va prelua funcția începând cu data de 1 octombrie 2024, după ce expiră mandatul lui Jens Stoltenberg.

Predecesorul lui Rutte a fost în funcția de secretar general al NATO timp de 10 ani. Jens Stoltenberg și-a început mandatul în 2014 și a fost prelungit de 4 ori, în special, în contextul războiului din Ucraina.

Citește și: Țările NATO vor retragerea lui Iohannis din competiția pentru șefia alianței

Iohannis nu va fi șeful NATO

Funcția de secretar general al Alianței era vizată și de președintele României, Klaus Iohannis, care însă nu a reușit să convingă statele membre NATO să-l susțină. Mai mult decât atât, i s-a cerut retragerea din competiție.

Mulți dintre oficialii și diplomații europeni susțineau că Iohannis se folosește de candidatura sa la NATO pentru a-și consolida poziția pentru un viitor post esențial în cadrul Uniunii Europene.

Klaus Iohannis reușise să atragă de partea sa o singură țară din totalul celor 32 de state, anume Ungaria. Totuși, recent, acest stat a anunțat că nu se mai opune numirii lui Mark Rutte în această funcție, ba chiar că îl susține. Același lucru l-a făcut și Slovacia.

Citește și: Abrogarea e-TVA, cerută de contabili. Ce a vrut Ministerul de Finanțe și ce a ieșit

Afirmațiile potrivit cărora președintele Iohannis a fost supus unor presiuni pentru a părăsi cursa au fost totuși respinse de biroul acestuia.

„Nu există o astfel de presiune în ceea ce privește retragerea candidaturii. Acesta este răspunsul oficial al Administrației Prezidențiale”, a declarat biroul lui Klaus Iohannis într-un e-mail pentru Politico.

Rutte, susținut de SUA

Klaus Iohannis a ajuns la o înțelegere cu principalii aliați pentru a renunța la cursa pentru șefia NATO până la începutul lunii iunie sau cu o lună înaintea summit-ului de la Washington, potrivit unor oficiali europeni care și-au dorit să rămână sub anonimat.

La Bruxelles plutesc mai multe scenarii pentru Iohannis. Una dintre acestea este ca președintele român să devină comisar european pentru apărare.

Ursula Von der Leyen a indicat deja că ar fi bine să aibă pe cineva din Europa de Est pentru acest portofoliu, care nu există în prezent, dar pe care vrea să îl creeze.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
3 COMENTARII
  1. sa speram ca -macar pentru el insusi- aceasta furca in rat , este o trezire la realitate, insa inca este posibil sa i se panseze rana cu o functie inalta pe la UE, pentru ca UE este sufocata de functionari inalti de prin fostele tari comuniste, care -este evident- se simt in largul lor inconjurati de alte galme neocomuniste, decat de profesionisti ca cei Englezi, care tocmai pentru asta au comis Brexit-ul, anticipand ce va ajunge UE…///2- ” Cine adună cioburile a 10 ani de mandat la Cotroceni”
    „Sfârșitul unui fals suspans”, așa a descris Agenția France Presse anunțul de retragere a candidaturii președintelui român la funcția de secretar general NATO.
    (Raluca Alexandrescu-25.06.2024)
    ” într-o Românie din ce în ce mai provincializată, mai enclavizată și mai sufocată de marile succese ale reformelor în republica tuturor posibilităților. …negociator…”___–___ exact asta credea individul( sau i s-a insuflat de catre „sfatuitorii cei de taina”) , numai ca a costat Romania UN MILIARD de dolari, acesta a fost pretul cumpararii de armament sud-korean, in schimbul plimbarii megalomanului in zona neutra(dintre Sud si Nord Korea), sperand el, ca astfel lumea (si mai ales J.Biden) va intelege ce mare negociator si mediator este, plus , un curaj magnific*, sa se bage -voluntar- in borta naparcii! Da, individul este megaloman pana la psihoza, asta am spus dupa primele lui luni de domnie, sunt sigur ca si altii au vazut acelasi lucru, nenorocirea este ca nu i-au spus-o direct, exceptie ceva nemti” de ai lui”(* nu m-ar mira sa aflam -candva- ca a platit ceva milioane de $ si K. de Nord, pentru a fi sigur ca nu vor trage focuri de arma, in acea zi, la acea ora, in acel loc…)

  2. Se stia demult că Iohannis nu va fi șeful NATO. Klaus Iohannis a anunțat oficial pe 12 martie, 2024 că își asumă o candidatură la funcția de secretar general al NATO din partea României, fără să aibă nici o garantie de reusită după ce Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța au declarat încă de pe 22 februarie pe cale diplomatică concertată că îl vor susține pe Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO.
    De altfel lucrurile s-au lămurit odată cu vizita lui Klaus Iohannis din luna mai în SUA, imediat după întâlnirea cu presedintele american, Joe Biden. Fiind intrebat de jurnalisti, presedintele Iohannis a spus că a discutat cu omologul său american si despre dorința sa de a deveni secretarul general adjunct al NATO, dupa ce SUA anunțaseră deja că îl susține pe contracandidatul președintelui României, Mark Rutte la functia se secretar general: ”Și acest punct a fost atins în discuția noastră, împreună am decis să continuăm dialogul”, a declarat Iohannis.
    Vezi : https://www.cotidianul.ro/umor-pe-net-iohannis-biden-si-sefia-nato/
    Lumea stie cine-i Iohannis. In cele două mandate prezidentiale Klaus Iohannis nu s-a remarcat prin nimic deosebit. Dimpotrivă. Incă din primul mandat de presedinte în anul 2015, pe aeroportul din Paris , Iohannis s-a enervat că a ajuns singur la ușa limuzinei, fără să-l secondeze vreun membru al delegației sau organizator, și-a scos singur paltonul, iar după ce a așteptat câteva secunde să i-l ia cineva, l-a trântit țâvnos pe capota mașinii.
    (Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=3rs_uboe2RE)
    Dar, mai ales în al doilea mandat Iohannis și-a dat arama pe față. Astfel, în octombrie 2021 în plină pandemie de COVID-19, Iohannis se plimbă pe la piramide în Egipt în timp ce țara se lupta cu multiple crize de natură energetică, sanitară, economică si politică.
    (Vezi: https://www.cotidianul.ro/tara-arde-si-iohannis-isi-face-poze-pe-la-piramide/)
    Si asta nu e totul. In anul 2023 Klaus Iohannis a efectuat 34 de deplasări externe, care însumează cheltuieli de aproape o treime din bugetul Administrației Prezidențiale. Conform unor surse dezvăluite de la Cotroceni în contextul în care a existat o dezbatere publică pe tema costurilor vizitelor în străinătate ale președintelui, cheltuielile au fost de peste 41 de milioane de lei (8,2 milioane de euro) dar nu sunt prezentate în detaliu pe motiv că sunt informații secretizate.
    (Vezi: https://www.youtube.com/watch?v=CyEgxXEsZpI)
    Si exemplele ar putea continua, iar lucrurile acestea sunt cunoscute in lumea politică:
    (Vezi: https://www.cotidianul.ro/o-descriere-terifianta-a-caracterului-presedintelui-iohannis/)

  3. iata un nou exemplu, prin care se probeaza ca anumite tari/personalitati inteleg ca UE a devenit o afacere banoasa pentru indivizi , prin cumetrii de tot felul, desigur chiar si numai pentru impresionantele salarii, plus alte bonificatii si -overall- pierdere de timp oficializata, adica „dolce far niente”…Giorgia Meloni se arată ofensată de modul în care se obțin cele mai importante funcții din UE: ”Un gigant birocratic invaziv” (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Sebastian Burduja: Încă 150 de milioane de euro investiți în sectorul energetic românesc

Sebastian Burduja anunță, într-o postare pe Facebook, investiții de...

Serbia renunță la armamentul rusesc, marcând o distanțare istorică de influența Kremlinului | Aktual24

Serbia renunță la armamentul rusesc, într-o mișcare care subliniază...

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza, anunțat pentru duminică

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza, anunțat...