Oficial SRI: Avem dovezi clare că FSB şi GRU au încercat să atace cibernetic Guvernul. Poate au şi reuşit

Data:

Directorul Cyberint (SRI), Anton Rog, a vorbit, într-un interviu pentru Ştirile PRO TV, despre atacurile cibernetice ale ruşilor care au vizat România.

„Avem dovezi clare, tehnice, că în Guvernul României au existat încercări şi poate şi reuşite, că nu le-am găsit noi pe toate, a cel puţin trei grupări de criminalitate cibernetică care sunt asociate cu cele trei servicii de informaţii relevante, FSB, SVR şi GRU. Cea mai recentă alertă este din zilele trecute”, a declarat Anton Rog.

Oficialul SRI a explicat că Rusia are un pattern, înainte să înceapă un atac kinetic vine cu un val de atacuri cibernetice. Ucraina a fost un poligon pentru astfel de atacuri, iar unele reverberaţii au ajuns şi în România.

„Atacurile de tip ddos de săptămâna trecută ne-au făcut direct parte dintr-un război hibrid. Deşi gruparea pro-rusă Killnet nu a produs daune materiale, a reuşit să creeze panică lovind site-uri de notorietate. În realitate însă, România şi instituţiile statului se confruntă des cu tentative de atacuri, multe cu scopul de a extrage date importante. (…) Ei caută întotdeauna informaţia strategică. Scopul lor nu este să pună jos reţeaua, s-o facă să funcţioneze mai greu, ba mai mult, când penetrează o reţea, optimizează toate procesele din administrare de reţea, ca reţeaua să funcţioneze foarte bine pentru ca tu, care eşti victimă, să nu îţi dai seama”, a precizat Anton Rog.

Potrivit oficialului, pe lista publicată de DNSC cu IP-uri care au căutat să facă rău în României găsim şi câteva care au făcut scanări de vulnerabilităţi companiilor din sectorul energetic.

„Noi îi spunem în limba română scanare a unei infrastructuri de tip IT, nu OT, în care încearcă să vadă ce porturi sunt deschise, ce sisteme de operare sunt, la ce nivel sunt actualizate, sau nu, şi în felul acesta ei îşi fac o sumă de vulnerabilităţi, înţeleg cum pot penetra mai târziu sau imediat”, a adăugat Anton Rog.

Directorul Cyberint a explicat că omul este cea mai mare vulnerabilitate: „Oricât de bine este protejată o instituţie, hackerii pot dobândi uşor acces în sistem prin neatenţia unui angajat care, descarcă, fără să verifice, un fişier dintr-un mail. Fişier care poate ascunde un malware periculos”, titrează THE EPOCHTIMES ROMANIA.

spot_imgspot_img
The Epoch Times - România
The Epoch Times - Româniahttps://epochtimes-romania.com
"O nouă perspectivă asupra lumii noastre în schimbare"

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Parlamentul European aprobă primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor

Primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor...

Cât a câștigat la nuntă tânăra speranță liberală Mara Mareș

Consilier de stat în Secretariatul General al Guvernului |(SGG),...

Candidatul independent care ar putea provoca înfrângerea lui Trump în fața lui Biden | Aktual24

Campania independentă a lui Robert F. Kennedy Jr. pentru...

Peste 85 de edituri, la Târgul de Carte Gaudeamus din Cluj-Napoca | Monitorul de Cluj

Cel mai mare târg de carte din Transilvania, Târgul...